Türkiye'de kayıt dışı istihdamın yakınsama analizi
Convergence analysis of informal employment in Türkiye
- Tez No: 973767
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik yakınsama, Kayıt dışı istihdam, Kulüp yakınsama analizi, Kümeleme analizi, Economic convergence, Informal employment, Club convergence analysis., Cluster analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi ve Tarihi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) düzey 2 bölgelerde kayıt dışı istihdamı etkileyen faktörleri ve bölgesel dinamikleri 2009-2024 dönemi için analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında öncelikle kayıt dışı istihdamın çerçevesi, küresel ve ulusal boyuttaki seyri ile sektörel dağılımı incelenmiştir. Türkiye'de kayıt dışı istihdamın özellikle tarım sektörünün ağırlıklı olduğu doğu ve güneydoğu bölgelerinde yüksek, sanayi ve hizmet sektörlerinin yoğun olduğu batı bölgelerinde ise düşük olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada bölgesel yakınsama süreçlerini analiz etmek için beta, sigma ve kulüp yakınsaması yöntemleri ile kümeleme analizi uygulanmıştır. Beta yakınsaması sonuçları, başlangıçta yüksek kayıt dışı istihdam oranına sahip bölgelerin görece daha hızlı iyileşme eğiliminde olduğunu, ancak bu ilişkinin zayıf kaldığını göstermiştir. Sigma yakınsaması analizinde ise bölgeler arası standart sapmanın yıllar içinde azalması, coğrafi homojenleşme eğilimine işaret etmiştir. Kulüp yakınsaması sonuçları, benzer yapısal özelliklere sahip bölgelerin kendi içlerinde yakınsadığını, ancak İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirler ile Doğu Anadolu'nun tarım ağırlıklı bölgeleri arasında kalıcı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Kümeleme analizi, bölgeleri kayıt dışı istihdam düzeylerine göre beş gruba ayırmış ve en yüksek oranların düşük sosyoekonomik gelişmişlik gösteren doğu sınır bölgelerinde yoğunlaştığını belirlemiştir. Regresyon analizleri, ortalama hanehalkı büyüklüğü, kentleşme oranı, küçük işletme yoğunluğu ve TÜFE'nin kayıt dışı istihdamı %95 düzeyinde açıkladığını gösterirken, kişi başı GSYİH ve yükseköğretim mezunu oranının anlamsız çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the factors affecting informal employment and regional dynamics in Türkiye's NUTS 2 regions for the period 2009-2024. The study primarily examines the framework of informal employment, its global and national trends, and its sectoral distribution. It found that informal employment in Türkiye is particularly high in the eastern and southeastern regions, where the agricultural sector predominates, and low in the western regions, where the industrial and service sectors are concentrated. Cluster analysis, beta convergence, sigma convergence and club convergence methods were applied to analyse regional convergence processes. Beta convergence results indicated that regions with initially high rates of informal employment tended to recover relatively faster, but this relationship remained weak. Sigma convergence analysis showed that the decrease in the interregional standard deviation over the years indicated a trend toward geographical homogenization. Club convergence results revealed that regions with similar structural characteristics converged within themselves, but persistent differences existed between metropolitan cities like Istanbul and Izmir and the agriculturally dominated regions of Eastern Anatolia. Cluster analysis divided the regions into five groups based on their levels of informal employment, finding that the highest rates were concentrated in the eastern border regions, which exhibited lower socioeconomic development. Regression analyses showed that average household size, urbanization rate, small business density, and the CPI explained 95% of informal employment, while GDP per capita and the rate of higher education graduates were found to be insignificant.