Çanakkale ili bağ alanlarındaki bitki paraziti nematod faunasının belirlenmesi
Determination of plant parasitic nematode fauna in vineyards of Çanakkale
- Tez No: 973779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Bağ Alanları, Bitki Paraziti Nematodlar, Aphelenchus, Pratylenchus, Tylenchus, Çanakkale, Vineyards, Plant Parasitic Nematodes, Aphelenchus, Pratylenchus, Tylenchus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Asma; Vitaceae familyasının bir üyesi olan Vitis cinsine ait Vitis vinifera olup çok yıllık bir bitkidir. Dünyada 10.000'nin üzerinde üzüm çeşidi olduğu tahmin edilmekte olup bu kadar zengin bir çeşitliliği barındıran üzümün anavatanı Anadolu'nun da dahil olduğu Kafkasya Bölgesi'dir. Tüm kültür bitkilerinde olduğu gibi üzümde de pek çok hastalık etmeni ve zararlı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Bağ Mildiyösü (Plasmopara viticola), Bağ Küllemesi (Uncinula necator), Bağ Antraknozu (Elsinoe ampelina), Bağ Salkım Güvesi (Lobesia botrana), Bağda Unlu Bit (Plonococcus citri, P. ficus), Filoksera (Daktulospharia vitifoliae) ve Bitki Paraziti Nematodlar (BPN)'dır. Ülkemizde bağ yetiştiriciliği oldukça önemli olmasına rağmen bugüne kadar yapılmış nematolojik çalışmaların sayısı yeterli düzeyde değildir. Bu çalışma ile Çanakkale ili bağ alanlarındaki BPN faunasının ortaya çıkarılması amacıyla ildeki bağ alanlarının yoğun olduğu bölgelerde periyodik olmayan bağ örneklemeleri yapılarak BPN faunasının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Buna göre; 60 adet Bozcaada, 60 adet Eceabat ve 30 adet Bayramiç olmak üzere toplam 150 toprak örneği alınmıştır. Ardından laboratuvara getirilen toprak örneklerindeki hareketli nematodları elde etmek amacıyla Geliştirilmiş Baermann Huni Yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra elde edilen nematodların morfolojik karakterler yardımıyla cins düzeyinde teşhisleri yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Çanakkale ili bağ yetiştiriciliği yapılan alanlarda en çok Aphelenchus spp., Pratylenchus spp., Tylenchus spp., Longidorus spp. ve Dorylaimus spp. tespit edilmiştir. Sürvey çalışmalarının farklı zamanlarda tekrarlanması tespit edilemeyen türlerin ortaya çıkarılmasını sağlayacaktır. Bu çalışma Çanakkale ili bağ yetiştiriciliği yapılan alanlarda BPN türlerinin belirlenmesi için yapılmış bir çalışma olup, bu alanlarda BPN'lere karşı yürütülecek mücadele stratejilerinin başarılı kılınmasında önemli bir rol oynayacak ve gelecek çalışmalara da referans olacaktır.
Özet (Çeviri)
Grape vine is a perennial plant belonging to the genus Vitis, a member of the order Vitales and the family Vitaceae. It is estimated that there are over 10,000 grape varieties worldwide, and Anatolia is the homeland of this rich diversity. Grapevines, like many cultivated crops, are vulnerable to a range of diseases and pests, including grape mildew (Plasmopara viticola), powdery mildew (Uncinula necator), anthracnose (Elsinoe ampelina), grapevine moth (Lobesia botrana), mealybugs (Plonococcus citri, P. ficus), phylloxera (Daktulospharia vitifoliae), and plant parasitic nematodes (PPN). Despite the extensive cultivation of vineyards in Türkiye, research focused on nematodes remains relatively scarce. The present study aimed to investigate the plant parasitic nematode (PPN) communities in the vineyards of Çanakkale province by conducting systematic field sampling in heavily planted areas. A total of 150 soil samples were collected, comprising 60 samples from Bozcaada, 60 from Eceabat, and 30 from Bayramiç. The Improved Baermann Funnel Technique was applied to extract motile nematodes from these samples in the laboratory. Morphological characters were then used to identify nematodes at the genus level. The genera most commonly found in Çanakkale vineyards included Aphelenchus spp., Pratylenchus spp., Tylenchus spp., Longidorus spp., and Dorylaimus spp. Conducting repeated surveys over different periods will help detect species that might have been missed. This study provides valuable baseline data on PPN diversity in the region and supports the implementation of targeted nematode management strategies, while also informing future research efforts.