Çağdaş Yunan edebiyatında sürrealizmin öncüsü olarak Andreas Embirikos ve poetikası
Andreas Embirikos and his poetics as a pioneer of surrealism in modern Greek literature
- Tez No: 973841
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELAĞA AHMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Batı dilleri, Batı edebiyatı, Gerçeküstücülük, Modern şiir, Yunan edebiyatı, Yunan şiiri, Yunanca, Western languages, Western literature, Modern poem, Greek literature, Greeek poem, Greek language
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Balkan Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Andreas Embirikos 1930 Kuşağı'nın önde gelen şahsiyetlerinden biri olarak, ayrıca çağdaş Yunan edebiyatında psikanalizmin ve sürrealizm akımının öncüsüdür. Embirikos'un entelektüel gelişimi, 1933 yılında sürrealizmin kurucusu André Breton ile tanışması ve Fransa'da aldığı psikanaliz eğitimi ile şekillenmiştir. Bu karşılaşma, şairin otomatik yazı tekniğini benimsemesinde ve çağdaş Yunan edebiyatına sürrealist yaklaşımı taşımasında belirleyici olmuştur. Sürrealizm, 1924 yılında Breton'un Sürrealist Manifesto'suyla ortaya çıkan ve Freud'un psikanaliz kuramından beslenen, bireyin bilinç dışına, düşlere ve özgürlüğe yönelen felsefi bir duruştur. Fransa'da ortaya çıkan ve hızlıca tüm Avrupa'ya yayılan sürrealizm akımı 1935'ten itibaren çağdaş Yunan edebiyatında da boy göstermeye başlar. Akımın ilk örnekleri Andreas Embirikos'un şiirlerinde görülür. Embirikos, bu akımı 1935 yılında Atina'da verdiği bir konferansla Yunan entelektüel çevrelerine resmen tanıtmış ve böylece hem kendi şiirsel kariyeri hem de çağdaş Yunan edebiyatı için önemli bir dönüm noktası yaratmıştır. Bilinçaltının, hiçbir kural ve engel tanımaksızın ve hiçbir filtrelemeye tabi tutulmadan olduğu gibi aktarıldığı şiirleri ve şairin poetikası incelenmeye değerdir. Onun sanatsal yaklaşımı, psikanaliz eğitiminin de etkisiyle, sadece edebi bir yenilik değil, insan zihninin ve ruhunun özgürleşme süreci olarak algılanmıştır. Şairin eserlerinde bilinç dışının özgürleştirici gücü, toplumsal dönüşümün aracı haline gelmiştir. Bu çalışmada yüksek lisans tezinin sınırları dahilinde sürrealizmin ortaya çıkış süreciyle birlikte Andreas Embirikos'un şiir görüşü ve eserlerinin bir kısmı şaire yöneltilen tenkitlerle birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Andreas Embirikos, a prominent figure of the Generation of 1930, pioneered both psychoanalysis and the surrealist movement in modern Greek literature. His intellectual development was profoundly shaped by his 1933 meeting with André Breton, surrealism's founder, and his psychoanalysis training in France. This encounter proved decisive in Embirikos's adoption of automatic writing and his introduction of surrealism to modern Greek literature. Surrealism, a philosophical stance that emerged with Breton's Surrealist Manifesto in 1924, draws from Freud's psychoanalytic theory and focuses on the unconscious, dreams, and freedom. The movement originated in France, quickly spread throughout Europe, and began appearing in modern Greek literature from 1935 onward. Andreas Embirikos's poems provided the first examples of this movement in Greece. He formally introduced surrealism to Greek intellectual circles at a 1935 Athens conference, creating a significant turning point for both his poetic career and modern Greek literature as a whole. Embirikos's poetry, where the subconscious flows unfiltered without recognizing rules or obstacles, and his poetics merit careful examination. His artistic approach, influenced by his psychoanalysis training, was seen not merely as literary innovation but as a process that liberated the human mind and soul. In his works, the freeing power of the unconscious became a vehicle for social transformation. This master's thesis examines the emergence of surrealism alongside Andreas Embirikos's poetic vision and selected works, while also addressing criticisms directed at the poet.