Çağdaş yunan edebiyatında ithografi yazarı olarak Andreas Karkavitsas ve dilenci (Zitianos) romanı
Andreas Karkavitsas as an ithographer in modern greek literature and his novel the Beggar (Zitianos)
  1. Tez No: 974625
  2. Yazar: İRFAN SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELAĞAAHMET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karkavitsas, İthografi, Nihteremi, Tziritokostas. Valahas, Roman, Yunan edebiyatı, Yunanca, Yunanistan, Karkavitsas, Ithography, Nihteremi, Tziritokostas, Valahas, Novel, Greek literature, Greek language, Greece
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Balkan Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Filolojik araştırmalara konu olmuş olan İthografi, çağdaş Yunan edebiyatında 1880-1930 yılları arasında romantizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. İthografi 1880 edebiyat kuşağı ve çağdaş Yunan hikayeciliğinin gelişimiyle doğrudan bağlantılı bir eğilimdir. İthografik özellikler gösteren edebi metinlerin temel hedefi gelenek ve görenekleriyle Yunan taşrasındaki yaşantıyı ve sıradan Yunanların zihniyet, alışkanlık ve karakter özelliklerini mümkün olduğu kadar aslına uygun bir şekilde anlatmaktır. Çağdaş Yunan edebiyatında 1880 Kuşağı'nın ve ithografi türünün en önemli temsilcilerinden biri olarak görülen Andreas Karkavitsas, edebiyat tarihinde adları bu yazınsal türle özdeşleşmiş olan Georgios Viziinos ve Aleksandros Papadiamantis ile anılmaktadır. Yazarlık kariyerinin başlangıcında Kathaveousa'yı kullanan ancak daha sonra halk dili Dimotiki'nin ateşli bir savunucusu olan Karkavitsas yazdığı roman ve hikâyelerde sözlü dil geleneği ve halk kültürüne ait ögelere geniş yer vermiştir. Karkavitsas'ın eserleri arasında önemli bir yer tutan Dilenci (Zitianos) romanında yazar 19.yüzyıl sonlarındaki Yunan taşrasını gerçekçi bir şekilde yansıtarak, toplumsal eleştiriye yer vermekte ve Yunan devletini de yapısal sorunları ve yozlaşmış kurumlarıyla tenkit etmektedir. Romanın başkahramanı profesyonel bir dilenci olan Tziritokostas'tır. Tesalya ovasındaki küçük bir köyün (Nihteremi) sakinlerinin ve özellikle de köy kadınlarının cehaletinden ve batıl inançlarından acımasızca istifade etmektedir. Dilenci, köyde kaldığı birkaç gün içinde bütün becerilerini kullanarak ganimetini toplar ve kendisine kötü davranan gümrük memurundan (Petros Valahas) intikam alarak kandırdığı kurbanları devletin otoritesi ile baş başa bırakıp herhangi bir ceza almadan köyden çekip gider. Romanın sonunda tüm köy halkının onun işlediği suçtan dolayı hapsi boylaması okurun ilahi adalet beklentisini de boşa çıkarır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ithography, which has been the subject of philological research, emerged in modern Greek literature between 1880 and 1930 as a reaction to romanticism. Ithography is a trend directly linked to the literary generation of the 1880s and the development of contemporary Greek storytelling. The main goal of literary texts that display ithographic features is to describe the life in the Greek countryside with its traditions and customs and the mentality, habits and character traits of ordinary Greeks as authentically as possible. Andreas Karkavitsas, who is considered one of the most important representatives of the 1880s Generation and the Ithography genre in modern Greek literature, has been mentioned together with Georgios Viziinos and Alexandros Papadiamantis, whose names are identified with this literary genre in the history of literature. Karkavitsas, who had used Kathaveousa at the beginning of his writing career but later became a fervent defender of the folk language Dimotiki, gave wide coverage to elements of oral language tradition and folk culture in his novels and stories. In the novel The Beggar (Zitianos), which has an important place among Karkavitsas's works, the author realistically gives place to social criticism reflecting the Greek countryside of the late 19th century, and also criticizes the Greek state with its structural problems and degenerated institutions. The protagonist of the novel is Tziritokostas, a professional beggar. He ruthlessly exploits the ignorance and superstition of the inhabitants of a small village (Nihteremi) in the plains of Thessaly, and especially of the village women. During the few days when he stays in the village, the beggar collects his loot by using all his skills and takes revenge on the customs officer (Petros Valahas) who mistreated him, and leaves the victims who he deceived alone with the authority of the state and leaves the village without being punished. At the end of the novel, all of the villagers have been imprisoned for the crime that he committed, which frustrates the reader's expectation of divine justice.