Sezai Karakoç hikâyelerinde mekâna imgesel bakış
Imaginative view of space in Sezai Karakoç's story
  1. Tez No: 973852
  2. Yazar: OSMAN DİNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN ERBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: anlatı, anlatıcı, hikâye, mekân, metafizik, imge, narrative, narrator, story, space, metaphysics, image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Sezai Karakoç'un hikâyelerindeki imgesel mekânların yorumlanmaya çalışıldığı bu çalışma, üç aşamalı bir iddia üzerine inşa edilmiştir. Bu iddia; anlatmanın varoluşsallığı ve anlatıcıya yüklenen tarihî rolden, anlatmanın özündeki insanın bir mekânda var olabilmesi yönüyle mekânın varoluşsallığından, Sezai Karakoç'un mekâna fiziki ve metafizik yönden bakmasının hikâyelerindeki mekânlara imgesel anlamlar yüklediğinden hareketle onun çağdaş bir anlatıcı olduğudur. Bunu temellendirirken öncelikle anlatmanın niçin yapıldığı, tarihî süreçte aldığı şekiller ve hikâyenin bir tür olarak ilgili süreçteki durumu incelenmiş; bu süreçte anlatıcının misyon üstlenmiş biri olarak tarih sahnesindeki yeri tartışılmış ve Sezai Karakoç'un bir anlatıcı olarak konumu değerlendirilmiştir. Ardından mekânın varoluşsallığından hareketle onu felsefi, psikolojik, sosyolojik, mimari ve edebî yönden değerlendiren farklı bakışlar ele alındıktan sonra Karakoç'un mekân olgusunu ele alışı, bu farklı yorumlarla ilişkilendirilerek incelenmiştir. En sonunda da bir anlatıcı olarak nitelendirilen Karakoç'un hikâye türündeki anlatılarında mekâna bakışının izdüşümü, imgesellik bağlamında yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede, hikâyelerde tespit edilen çeşitli mekân unsurlarındaki imgesel anlamların, anlatıcının düşünce dünyasında hangi meseleye karşılık geldiği gösterilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which attempts to interpret the imaginary spaces in Sezai Karakoç's stories, is built on a three-stage claim. This claim is that the existentiality of narration and the narrator undertakes a historical role, the essence of narration is that the human being exists in a space and in this respect, the existentiality of space, Sezai Karakoç's physical and metaphysical perspective on space attributes imaginary meanings to the spaces in his stories, and thus he is a contemporary narrator. In order to establish the claim in question, first of all, the reason for narration, the shapes it takes in the historical process and the situation of the story as a genre in the relevant process are examined; in this process, the place of the narrator on the stage of history as someone who undertakes a mission is discussed and Sezai Karakoç's position as a narrator is evaluated. Then, after considering different perspectives that evaluate space from a philosophical, psychological, sociological, architectural and literary perspective, Karakoç's handling of the phenomenon of space is examined in relation to these different interpretations. Finally, the reflection of Karakoç's perspective on space in his narratives in the form of a story, which is described as a narrator, has been tried to be interpreted in the context of imagery. In this context, it has been aimed to show which issue the imaginary meanings in various spatial elements detected in the stories correspond to in the narrator's world of thought.