Animelerin eleştirel düşünme bağlamında yaratıcılığa etkisi: Stüdyo ghıblı ruhların kaçışı örneği
The effect of anime on creativity in the context of critical thinking: The example of studio ghibli's spirited away
  1. Tez No: 973853
  2. Yazar: ECE MORİPEK ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYBİGE DEMİRCİ ŞENKAL, PROF. DR. MEHMET KORKUT ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Fine Arts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Canlandırma sanatı, Grafik roman, Grafik sanatlar, Görsel sanatlar, Sanatsal yaratıcılık, Çizgi romanlar, Animation art, Graphic novel, Graphic arts, Visual arts, Artistic creativity, Comic strips
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Anime, günümüzde popüler kültürü oluşturan bir etmen olmanın dışında içinde barındırdığı yaratıcılık ve eleştirel düşünme bağlamında çok katmanlı bir yapıya sahip, kültürel, psikolojik ve estetik unsurların bir arada bulunduğu bir anlatı ve medya aracıdır. Japon ulusunun animasyonu kendine has kültürel ögeleriyle harmanladıkları, ulus bilinçlerine uygun şekilde ortaya koydukları görsel bir anlatımdır. Ulus bilincinin gelişimi, geçmişten günümüze kadar uzanan Japon eğitim sisteminde saklıdır. Anime stüdyolarından özellikle Stüdyo Ghibli animasyonları izleyicileri eğlendirmenin yanında eleştirel bir bakış açısı sunmaktadır. Stüdyo Ghibli kurucularından ve yönetmenlerinden Hayao Miyazaki'nin filmleri, metinsel ve duygusal bütünlükleri bakımından metalaşmanın karşısında duran, evrensel ve kültürel kodları göz önünde bulunduran yapıtlardır. Miyazaki, eleştirel gücün yoğunluğunu yaratıcılıkla harmanlamış bu şekilde anlatılarını daha derin ve incelikli bir boyuta taşımıştır. Eleştirel düşünme; akıl yürütme, çıkarım yapma, ilişkilendirme ve çözümleme gibi belli zihinsel faaliyetleri ifade ederken; yaratıcılık, esnek düşünme kabiliyeti ile alışılmışın dışında özgün fikir ya da ürün sergileyebilmektir. Bu nedenle bazı noktalarda yaratıcılık ile eleştirel düşünme kesişmektedir. Yaratıcılık, ortaya özgün bir fikir ya da ürün koyarken; eleştirel düşünme var olanı değerlendirmektedir. Bu da, eleştirel düşünme var olmadan yaratıcılığın olamayacağını göstermektedir. Bu nedenle yaratıcılık için eleştirel düşünme önemlidir. Araştırmanın amacı, ulusal ve uluslarası literatüre yeni bilgilerle katkı sağlayıp Stüdyo Ghibli filmlerinden Hayao Miyazaki'nin yönetmeni olduğu Ruhların Kaçışı filmi üzerinden animelerin eleştirel düşünme bağlamında yaratıcılığa etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmada, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nden toplam 31 gönüllü katılımcıyla Stüdyo Ghibli'nin Ruhların Kaçışı filmi izletilerek eleştirel düşünme ve yaratıcılık üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiştir. 15 kişi Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde 16 kişi ise Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde eğitim görmektedir. Gönüllü katılımcılar, Görsel Sanatlar Eğitimi bölümü 2. ve 4. sınıf, Seramik bölümü 2. sınıf, Görsel İletişim Tasarımı bölümü 2. sınıf ve Görsel Sanatlar Eğitimi bölümü yüksek lisans 1. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada nitel yöntem kullanılmıştır ve içerik analizi yapılmıştır. Film izleme esnasında katılımcıların dikkatini çeken duygu, durum, olgu, diyalog, filmin biçimsel özellikleri, filmin sevip sevmedikleri yönlerini not almaları istenip filme eleştirel bir gözle fark ettikleri durumları yazmaları istenmiştir. Çalışmanın bu boyutu Ruhların Kaçışı filmi üzerinden animelerin eleştirel yönünü incelemek üstünedir. Ardından resim kağıdına çizim ya da kolaj ifadeleriyle iki karakter oluşturmaları istenmiş E. P. Torrance'ın yaratıcılık ölçütleri ışığında çalışmanın yaratıcılık boyutu gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların metinlerinin yanında çizim ve kolajları incelendiğinde animelerin eleştirel düşünmeye ve yaratıcılığa olumlu katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Anime, beyond being a component that forms the popular culture today, is a narrative and media tool with a multilayered structure in terms of creativity and critical thinking, combining cultural, psychological, and aesthetic elements. The animation of the Japanese nation is a form of visual storytelling through which the Japanese nation blends its unique cultural elements and presents them in alignment with national consciousness. The development of this national consciousness is embedded in the Japanese education system, which has evolved from the past to the present. Among anime studios, the productions of Studio Ghibli offer a critical perspective while entertaining viewers. The films of Hayao Miyazaki, one of Studio Ghibli's founders and directors, are works that stand against commodification in terms of their textual and emotional integrity and take into account universal and cultural codes. Miyazaki has blended the intensity of critical power with creativity, thus elevating his narratives to a deeper and more refined level. Critical thinking refers to certain mental activities such as reasoning, inference, association, and analysis; whereas creativity is the ability to think flexibly and to exhibit original ideas or products that are unconventional. This indicates a point of intersection between creativity and critical thinking. While creativity involves generating an original idea or product, critical thinking evaluates what already exists. This shows that creativity cannot occur without critical thinking. Therefore, critical thinking is essential for creativity. The aim of this study is to contribute new knowledge to national and international literature and to examine the impact of anime on creativity within the context of critical thinking through the film Spirited Away, directed by Hayao Miyazaki of Studio Ghibli. In this research, a study on critical thinking and creativity was conducted by watching Studio Ghibli's Spirited Away movie with a total of 31 volunteer participants from Ankara Music and Fine Arts University and Ankara Hacı Bayram Veli University. Fifteen participants are students in Ankara University of Music and Fine Arts, and sixteen in Ankara Hacı Bayram Veli University. The voluntary participants included 2nd and 4th-year students from the Visual Arts Education Department, 2nd-year students from the Ceramics Department, 2nd-year students from the Visual Communication Design Department, and 1st-year graduate students from the Visual Arts Education Department. This study employed a qualitative research method, utilized content analysis. While watching the film, participants were asked to take notes on the emotions, situations, phenomena, dialogues, formal features of the film, the aspects of the movie that they liked or disliked, and to write down the situations they noticed about the movie with a critical eye. This part of the study aimed to examine the critical aspects of anime through the movie Spirited Away. Following this, the participants were required to construct two characters on drawing paper through either illustrative or collage-based expressions, whereby the creativity dimension of the study was operationalized in accordance with E. P. Torrance's established criteria for creativity. Upon reviewing the participants' texts, drawings, and collages, it was observed that anime contributes positively to both critical thinking and creativity.