Kubanıçbek Malikov'un“Azamattar”(Babayiğitler) uzun hikayesi üzerine bir inceleme
A review of Kubanichbek Malikov's long story“Azamattar”(Babayiğitler) (Review-text-transfer)
- Tez No: 973888
- Danışmanlar: PROF. DR. MAYRAMGÜL DIYKANBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kırgız edebiyatı, Kubanıçbek Malikov, Sovyetler Birliği, Çarlık Rusya'sı, Kyrgyz literatüre, Kubanichbek Malikov, Soviet Union, Tsarist Russia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı modern Kırgız edebiyatı yazarlarından biri olan Kubanıçbek Malikov'un tanıtılması ve yazarın en önemli eserlerinden biri olan "Azamattar'' (Babayiğitler) eserini Türkiye Türkçesine aktarımını yapıp daha sonra incelemesini yapmaktır. Çalışmada bu eserin seçilmesinin sebebi, Çarlık Rusya'sının son dönemi, Sovyetler Birliği'nin ilk dönemi daha ayrıntılı anlatmaktır. Çalışma, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, eserin incelenmesinde kullanılan yöntem, çalışmanın amacı, kapsamı ve Birinci bölümde Malikov'un hayatı, eserleri, hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, ele aldığımız eserin şahıs kadrosu, zaman, mekân, dil, şekil hakkında bilgi verilmiştir. Devamında eserin temel unsurları, eserde kullanılan anlatım teknikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, muhteva ve konuları, dördüncü bölümde, eserde geçen halk kültürü unsurları ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise eserin Kiril alfabesinden latin alfabesine transkripsiyon ve Kırgız Türkçesinden Türkiye Türkçesi aktarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce Kubanychbek Malikov, one of the modern Kyrgyz literature writers, and to translate one of the author's most important works,“Azamattar”(Babayiğits), into Turkish and then examine it. The reason for choosing this work in the study is to explain the last period of Tsarist Russia and the first period of the Soviet Union in more detail. The study consists of an introduction and four sections. In the introduction, the method used in the analysis of the work, the purpose and scope of the study, and information about Malikov's life and works are given in the first section. In the second section, information is given about the characters, time, place, language, and form of the work we are examining. Then, the basic elements of the work and the narrative techniques used in the work are examined. In the third section, the content and subjects are discussed, and in the fourth section, the elements of folk culture in the work are discussed. In the fifth section, the transcription of the work from the Cyrillic alphabet to the Latin alphabet and the translation from Kyrgyz Turkish to Turkish are made.