Kırgızistan'daki küçük ve orta boy işletmelerin yönetimindeki problemler
Management problems of small and medium sized enterprises in Kyrgyzstan
  1. Tez No: 230719
  2. Yazar: KUBANYCHBEK ALİMOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Yönetim problemleri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Kyrgyzstan, Management Problems, Small And Medium Sized Enterprises
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Egemenliğine kavuştuktan sonra serbest ekonomi piyasasına girerek zor dönemler geçiren Kırgızistan işletmelerin önemli bir kısmını KOBİ'ler oluşturmaktadır.KOBİ'ler dünyadaki birçok ülkenin ekonomisinde önemli yere sahip olduğundan ülke ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı hükümetleri tarafından desteklenmektedir. Ancak bu gelişmelere rağmen KOBİ'ler iç ve dış çevreden kaynaklanan sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların ortaya çıkmasının temel nedeni olarak etkili yönetimin eksikliği olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla ilk önce KOBİ'lerin yönetimi ile ilgili problemlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı, Kırgızistan'da faaliyet gösteren KOBİ'lerin yönetim ve yönetim fonksiyonlarıyla ortaya çıkan problemlerin tespit edilmesi ve elde edilen bulgulardan yola çıkarak çözüm önerisini geliştirmektir.Bu amacın doğrultusunda konuyla ilgili teorik çerçeve hazırlanmış ve Kırgızistan'daki KOBİ'lerin yönetim ve yönetim fonksiyonlarındaki problemlerin tespiti için, ülkede halkın yoğun yerleştiği Bişkek, Oş, Celalabat, Çolponata şehirlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerde bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde KOBİ'lerde planlamanın yeterli derecede yapılmadığı veya uzmanlar tarafından gerçekleştirilmediği, yönetimin zayıflığı, profesyonel yöneticinin işletmelerin büyük kısmında istihdam edilmediği, personel seçiminde bilinçsiz davranıldığı, mevcut personel eğitimine önem verilmediği, işletmelerin çoğunu aile şirketleri oluştuğundan örgütlenmenin basit olduğu, yönetimin yöneltme fonksiyonun zayıf ve kısmen yapıldığı, denetimin ise sahip yöneticiler tarafından yapıldığı saptanmıştır. Bununla birlikte, devlet tarafından teşviklerin yetersizliği, bürokrasi tarafından yapılan baskı, vergilerin yüksekliği, kredi faizlerinin yüksekliğinden finansal kaynak bulamama, halkın gelir düzeyinin düşük olmasından talebin yetersizliği, finansal sıkıntılardan dolayı yeni teknolojiyi kullanamama gibi problemlerin işletmenin verimli çalışmasına engel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Sonuç olarak, Kırgızistan'da faaliyette bulunan KOBİ'lerde karşılaşılan yönetim sorunlarının giderilmesi amacıyla bazı çözümler getirilmiştir. Bu çözümler ise; sahip yöneticilere yönetim ve yönetim becerileri konusunda eğitimin verilmesi, personel seçiminde yeni uygulamalara geçilmesi, bürokratik baskının ortadan kaldırılması, KOBİ'lere devlet tarafından teşviklerin uygulanması, hükümet tarafından uygulanan politika ve programların verimliliğinde koordinasyonun iyi yapılması, finansal sistemin iyileştirilmesi hükümetin yeni tedbirlerin geliştirmesidir.
Özet (Çeviri)
The SMEs constitute a considerable part of the establishments in Kyrgyzstan, which have gone through hard times in consequence of their transition into the free-market economy after the Country obtained its sovereignty.Having an important place in economies of all the countries of the world, SMEs are supported by their government because of their contributions to economy. However, despite of these developments, some problems arising from domestic or external factors are being encountered. It is possible to say that the main reason of this problem is lack of an effective management. Therefore, the problems associated with management of the SMEs should be solved in the first place.The scope of this study is to detect the problems arising related to management and management function of the SMEs in Kyrgyzstan; and consequently develop a resolution advisory according to the obtained findings.In line with this objective, a study designed within a theoretical frame and based on survey method has been carried out on the SMEs in Bishkek, Osh, Jalalabat and Cholponata, which are the populous cities of the country, to detect the problems in management and management functions of the SMEs in Kyrgyzstan. In the review of the obtained results it is ascertained that adequate planning is not made or made by nonexpert people in the SMEs; managements are weak; professional managers are not employed in a wide part of the establishments; personnel selection is made unconsciously; training of current personnel is not considered important; organizations are simple due to that most of the establishments are family-owned enterprises; orientation function of management is weak or is partially executed; audits are performed by owners. Besides, we?ve come to the conclusion that some problems such as inadequate government promotion, pressure of bureaucracy, high taxes, difficulty in finding financial source due to high rate of credit interests, inadequate demand due to low income level of the people, inability to use modern technology due to financial difficulties prevent the establishments from working efficiently.In conclusion, some solutions have been introduced to eliminate the management problems of the SMEs in Kyrgyzstan. These solutions are providing the owner managers of the SMEs with training on management and management skill; starting new applications for personnel selection, eliminating bureaucratic pressure, providing the SMEs with government promotion, providing well coordination in the policies and programs being conducted by the government, improving the financial system, developing new governmental measurements.