Pulmoner ve ekstrapulmoner tüberkülozun erken tanısında geneXpert MTB/RIF ultra testinin değerlendirilmesi
Evaluation of the geneXpert MTB/RIF ultra test in the early diagnosis of pulmonary and extrapulmonary tuberculosis
- Tez No: 973898
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mikobakterium tüberkülozis, Moleküler tanı, Rifampisin, Tüberküloz, Molecular identification, Rifampicin, Tuberculosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tüberküloz (TB), Mycobacterium tuberculosis kompleksi üyeleri tarafından oluşturulan, halen dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden bulaşıcı bir hastalıktır. Hem pulmoner hem de ekstrapulmoner formda ortaya çıkabilen TB'nin erken tanısı, bulaşın önlenmesi, tedaviye erken başlanması ve ilaç direnci gelişiminin engellenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, TB tanısında mikroskobik inceleme ve kültür ile GeneXpert MTB/RIF Ultra testi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na Ocak 2021– Ocak 2024 yılları arasında gönderilen 1044 klinik örnek dahil edilmiştir. Örneklerin %61,2'si ekstrapulmoner, %38,8'i pulmoner kaynaklıdır. Kültür yöntemi referans alınarak yapılan değerlendirmede; GeneXpert MTB/RIF Ultra testinin duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla tüm örneklerde %56,2 ve %98, pulmoner örneklerde %60 ve %98,8, ekstrapulmoner örneklerde ise %42,8 ve %97,5 olarak hesaplanmıştır. Tüm örneklerde ve pulmoner ile ekstrapulmoner örneklerde GeneXpert MTB/RIF Ultra ile mikroskopik incelemenin duyarlılıkları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). Rifampisine direnci saptamada BACTEC MGIT 960 yöntemiyle Xpert MTB/RIF Ultra testi arasında %100 uyumluluk gözlenmiştir. Sonuç olarak, GeneXpert MTB/RIF Ultra testi, hem pulmoner hem de ekstrapulmoner TB'nin erken, hızlı ve doğru tanısında etkili bir moleküler yöntemdir. Fakat testin duyarlılığının örnek türüne, bakteriyel yüke ve hastanın klinik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis (TB) is an infectious disease caused by members of the Mycobacterium tuberculosis complex and remains a significant public health problem worldwide. TB can manifest in both pulmonary and extrapulmonary forms. Early diagnosis of TB is crucial for preventing transmission, initiating timely treatment, and avoiding the development of drug resistance. In this study, the performance of the GeneXpert MTB/RIF Ultra test was evaluated and compared with smear microscopy and culture methods for the diagnosis of TB. The study included 1044 clinical specimens sent to the Microbiology Laboratory at Istanbul University Faculty of Medicine from January 2021 to January 2024. Of these samples, 61.2% were extrapulmonary and 38.8% were pulmonary in origin. When culture was used as the reference method, the sensitivity and specificity of the GeneXpert MTB/RIF Ultra test were calculated as 56.2% and 98% for all samples, 60% and 98.8% for pulmonary samples, and 42.8% and 97.5% for extrapulmonary samples, respectively. The difference in sensitivity between GeneXpert MTB/RIF Ultra and microscopic examination was found to be statistically significant in all samples, as well as in both pulmonary and extrapulmonary samples (p<0.001). In the detection of rifampicin resistance, 100% concordance was observed between the BACTEC MGIT 960 method and the Xpert MTB/RIF Ultra test. In conclusion, the GeneXpert MTB/RIF Ultra test is an effective molecular diagnostic method for the early, rapid, and accurate diagnosis of both pulmonary and extrapulmonary TB. However, it should be noted that the sensitivity of the test may vary depending on the type of specimen, bacterial load, and clinical characteristics of the patient.