Total diz artroplastilerinde femoral sinir bloğu ve periartiküler infiltrasyon bloğunun postoperatif analjeziye etkisinin retrospektif incelenmesi
Retrospective evaluation of the effect of femoral nerve block and periarticular infiltration block on postoperative analgesia in total knee arthroplasty
- Tez No: 973946
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KÖROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Total knee arthroplasty, Femoral nerve block, Periarticular infiltration block, Postoperative pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu retrospektif gözlemsel çalışmada, TDA yapılan hastalarda femoral sinir bloğuna ilave, periartiküler infiltrasyon bloğunun postoperatif analjezi üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik onay alındıktan sonra, 01.01.2023 – 01.10.2024 tarihleri arasında TDA ameliyatı yapılan hastaların dosyaları tarandı. Postoperatif periartiküler infiltrasyon bloğu (PAİB) ile beraber femoral sinir bloğu (FSB) yapılan (Grup 1, n:73) ve sadece FSB yapılan (Grup 2, n:61) olmak üzere toplam 134 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKI kaydedildi. Hastaların operasyon sırasındaki kan basıncı, KAH, SPO2 değerleri kaydedildi. İstirahat VAS, hareket VAS değerleri operasyon öncesi, operasyon sonrası 2.saat, 4.saat, 6.saat, 12.saat, 24.saat, 2.gün kaydedildi. Ayrıca postoperatif ilave analjezik miktarları, toplam tüketilen morfin miktarı ve ortaya çıkan komplikasyonlar kaydedildi. Preoperatif, postoperatif Hb değerleri ile postoperatif dönemde kullanılan kan ve kan ürünü miktarı kaydedildi. Ayrıca cerrahi süre, anestezi süresi, turnike süresi, PACU kalış süresi süreleri kaydedildi. Bulgular: İstirahat VAS değeri postoperatif 4.saatte Grup 1'de Grup 2'ye göre istatistiksel açıdan daha düşük olmakla birlikte (p<0.05), diğer zamanlarda bakılan istirahat/hareket VAS değerleri her iki grupta benzerdi. Postoperatif morfin tüketimi, Grup 1'de Grup 2'ye göre anlamlı olarak daha azdı (p<0.05). Postoperatif ortalama hemoglobin değeri operasyon öncesine göre her iki grupta da anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.05). Kanama miktarı ve verilen ES sayısı Grup 1 de anlamlı olarak daha azdı. (P<0.05). Postoperatif komplikasyonlar her iki grupta benzerdi. Sonuç: TDA operasyonu geçiren hastalarda postoperatif FSB+PAİB bloğunun kombine kullanımının istirahat/hareket VAS skorlarına etkili olmamakla birlikte, hem opiyoid tüketimini, hem de operasyona bağlı kanama miktarını azalttığı tespit edildiTotal diz artroplastisi, Femoral sinir bloğu, Periartiküler infiltrasyon bloğu, Postoperatif ağrı
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this retrospective observational study, we aimed to evaluate the effect of periarticular infiltration block (PAIB) in addition to femoral nerve block (FSB) on postoperative analgesia in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA). Materials and Methods: After obtaining ethical approval, the records of patients who underwent TKA between January 1, 2023, and October 1, 2024, were reviewed. A total of 134 patients were included: those who received both FSB and PAIB (Group 1, n=73) and those who received FSB alone (Group 2, n=61). Patient demographics, including age, sex, height, weight, and body mass index (BMI), were recorded. Intraoperative blood pressure, heart rate, and SpO2 values were also documented. Resting and movement visual analog scale (VAS) scores were recorded preoperatively and at 2, 4, 6, 12, and 24 hours postoperatively, as well as on postoperative day 2. Postoperative additional analgesic requirements, total morphine consumption, and any complications were noted. Preoperative and postoperative hemoglobin values, along with the amount of blood and blood products used postoperatively, were recorded. Surgical duration, anesthesia time, tourniquet time, and PACU length of stay were also evaluated. Results: Resting VAS scores at 4 hours postoperatively were significantly lower in Group 1 compared to Group 2 (p<0.05); however, resting and movement VAS scores at other time points were similar between the groups. Postoperative morphine consumption was significantly lower in Group 1 than in Group 2 (p<0.05). Mean postoperative hemoglobin levels were significantly reduced compared to preoperativelevels in both groups (p<0.05). Both intraoperative blood loss and the number of administered erythrocyte suspensions were significantly lower in Group 1 (p<0.05). Postoperative complications were similar between the groups. Conclusion: In patients underwent TKA, the combined use of FSB and PAIB did not significantly affect resting or movement VAS scores but was associated with reduced opioid consumption and lower surgery-related blood loss.