Diz artroplastisi uygulanan hastalarda femoral, siyatik veya femoral, siyatik, obturator sinir bloklarının postoperatif ağrı ve iyileşme sürecine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of femoral, sciatic or femoral, sciatic, obturator nerve blocks on postoperative pain and healing process in patients undergoing knee arthroplasty
  1. Tez No: 675942
  2. Yazar: CELİL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SIVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Femoral, siyatik, obturator sinir bloğu, total diz artroplastisi, vizüel analog skala, analjezik tüketimi, hasta memnuniyeti, Femoral, sciatic, obturator nerve block, total knee arthroplasty, visual analog scale, analgesic consumption, patient satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamızda total diz artroplastisi (TDA) uygulanan hastalarda femoral, siyatik veya femoral, siyatik, obturator sinir bloklarının postoperatif ağrı ve iyileşme sürecine etkilerinin değerlendirilmesini amaçladık. TDA operasyonlarında periferik sinir blokları postoperatif ağrı kontrolü için klinik pratikte sıklıkla kullanılan tekniklerdir. Yapılan çalışmalarda TDA vakalarında yapılan periferik bloklarının postoperatif dönemde ağrı kontrolü üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bununla bağlantılı olarak narkotik analjezik tüketimi azalmış ve postoperatif dönemde bulantı kusma görülme sıklığı azalmıştır. Kliniğimizde total diz artroplastilerinde rutin olarak uygulanan femoral, siyatik ve obturator sinir bloklarının postoperatif dönemde ağrı üzerine etkilerini ve buna bağlı olarak narkotik analjezik tüketimlerini incelemek, bulantı, kusma üzerine etkilerini ve taburculuk sürelerini araştırmak için bu çalışma yapılmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışmamızda etik kurul onayı alındıktan sonra elektif TDA yapılan 40-80 yaş aralığında, ASA skoru I-III olan 50 hasta dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Grup FS; femoral ve siyatik sinir bloğu yapılacak hastaları, grup FSO; femoral, siyatik ve obturator sinir bloğu yapılacak hastaları içermektedir. Hastalara operasyon öncesi ultrasonografi ve sinir stimülatörü rehberliğinde sinir blokları yapıldı. Spinal anestezi ile tek taraflı TDA yapılan hastalar postoperatif süreçte derlenme odasına alındı. Postoperatif 0., 2., 4., 8., 12., 24. saatlerde hastaların istirahat VAS skorları ve bulantı, kusma semptomları kaydedildi. Ayrıca hastaların 8., 12., 24. saatlerde dinamik VAS skoru, ek analjezi başlama saatleri, 24 saatlik toplam analjezik kullanımı, taburculuk süreleri ve hasta memnuniyet derecesi değerlendirildi. Bulgular FS sinir bloğu olan hastaların 4. saat istirahat VAS skoru, FSO sinir bloğu olan hastaların 4. saat istirahat VAS skorundan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, FS sinir bloğu olan hastaların 8. saat istirahat VAS skoru, FSO sinir bloğu olan hastaların 8. saat istirahat VAS skorundan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. FS sinir bloğu olan hastaların ek analjezik gereksinimi başlama saati, FSO sinir bloğu olan hastalara göre anlamlı olarak daha erkendir. Sonuç TDA operasyonlarında postoperatif ağrı için uygulanan femoral, siyatik sinir bloğuna eklediğimiz obturator sinir bloğunun postoperatif VAS skoru ve ek analjezik başlama süresine olumlu katkısı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction In our study, we aimed to evaluate the effects of femoral, sciatic or femoral, sciatic, obturator nerve blocks on postoperative pain and healing process in patients who underwent total knee arthroplasty (TKA). Peripheral nerve blocks in TKA operations are techniques frequently used in clinical practice for postoperative pain control. Studies have shown positive effects of peripheral blocks in TKA cases on postoperative pain control. Consequently, the consumption of narcotic analgesics has decreased and the incidence of nausea and vomiting in the postoperative period has decreased. This study was conducted to examine the effects of femoral, sciatic and obturator nerve blocks, which are routinely applied in total knee arthroplasties in our clinic, on postoperative pain and consequently narcotic analgesic consumption, effects on nausea, vomiting and discharge times. Material and Methods In our study, 50 patients with ASA score I-III between the ages of 40-80 who underwent elective TKA after approval of the ethics committee were included. The patients were randomly divided into two groups. Group FS; patients undergoing femoral and sciatic nerve block, group FSO; includes patients who will undergo femoral, sciatic and obturator nerve block. Nerve blocks were performed preoperatively under the guidance of ultrasonography and nerve stimulator. Patients who underwent unilateral TKA with spinal anesthesia were taken to the recovery room during the postoperative period. At the postoperative 0th, 2th, 4th, 8th, 12th and 24th hours, the resting VAS scores and nausea and vomiting symptoms of the patients were recorded. In addition, the dynamic VAS score of the patients at the 8th, 12th and 24th hours, additional analgesia initiation hours, 24-hour total analgesic use, discharge time and patient satisfaction were evaluated. Results The 4th hour resting VAS score of patients with FS nerve block was significantly higher than the 4 hour resting VAS score of patients with FSO nerve block. In addition, the 8th hour resting VAS score of patients with FS nerve block was significantly higher than the 8th hour resting VAS score of patients with FSO nerve block. In patients with FS nerve block, the time to start additional analgesic need was significantly earlier than patients with FSO nerve block. Conclusion It has been shown that the obturator nerve block, which we added to the femoral and sciatic nerve block applied for postoperative pain in TKA operations, positively contributed to the postoperative VAS score and additional analgesic onset time.