Total diz artroplastisinde kombine adduktör-siyatik sinir bloğu, femoral-siyatik sinir blok ile aynı postoperatif analjezik etkinlik gösterir mi?
Does combined adductor-sciatic nerve block have the same postoperative analgesic effect as femoral-sciatic nerve block in total knee arthroplasty
- Tez No: 860716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN SERTÇAKACILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, Adduktör kanal bloğu, Femoral sinir bloğu, Siyatik sinir bloğu, Hasta kontrollü analjezi, Total knee arthroplasty, Adductor canal block, Femoral block, Sciatic nerve block, Patient controlled analgesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç:Total diz protezi(TDP)sonrası birçok hasta iyileşmesüresinde orta- şiddetli ağrı bildirir.Periferik sinir blokları günümüzde postoperatif ağrı yönetiminde çok sık olarak uygulanmaktadır. Total diz artroplastisinde (TDA)multimodal analjezinin bir parçası olarakfarklı tipte periferik sinir blokları uygulanmaktadır.Literatürde femoral sinir ve adduktor kanal bloğu bu amaçla sık olarak kullanılmıştır. Ancakbu iki bloğun siyatik sinir bloğu ile kombine edilerek karşılaştırıldığı çalışma bulunmamaktadır. Bu açıdan çalışmamız literatürde yapılmış ilk klinik çalışma özelliği taşımaktadır.Çalışmamızda genel anestezi altında TDA yapılacak hastalara ultrasonografi eşliğinde postoperatif uygulanan kombine adduktör kanal ve siyatik sinir bloğunun (A&S), kombine femoral ve siyatik sinir bloğuna (F&S) benzer bir analjezi ve opioid tüketimi sağlayacağını varsaydık. Gereç ve Yöntem:Bu çalışma; Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathanesi'nde 16.06.2023-01.02.2024 tarihleri arasında yapılmıştır.Bu prospektif, randomize, kontrollü, tek merkezli klinik çalışmaya genel anestezi altında Ortopedi ve Travmatoloji kliniği tarafından TDA yapılacak 68 olgu dahil edildi.Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı.Operasyon bitiminderandomizasyon sonucuna göre 34 hastaya kombine A&Ssinir bloğu, 34 hastaya da F&S sinir bloğu uygulandı.İşlem sonrasında tüm hastalara rutin olarak 1 gr parasetamol ve 100 mg tramadol intravenöz i.v. olarak verildikten sonra hastalar ekstübe edildi. Derlenme ünitesindeiv opioid infüzyonuhasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı ile sağlandı. Postoperatif 1-6-12-18-24-36-48-72. saatlerde hastaların vital parametreleri, ağrı skorları (Numeric Rating Scale, NRS), HKA'den talep edilen ve hastaya verilen doz miktarları takip edildi.Ek olarak opioid kullanımına bağlı olarak görülebilen yan etkiler, toplam opioid tüketim miktarı ve uygulanan analjezik yönteminden memnuniyet derecesi de kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında postoperatif NRS skorları karşılaştırıldığındaF&S grubunda 1.ve 6. Saatte anlamlı olarakdaha düşük bulundu.Ancak kümülatif opioid tüketimi her iki grupta da benzerdi. Postoperatif dönemde A&S grubunda sistolik kan basıncının 1 ve 12. saatte, diyastolik kan basıncının ise 12. saatte F&S grubuna göre istatiksel olarak daha yüksek olduğu bulundu. Gruplar arasında, opioid tüketimine bağlı gelişenyan etkilerde, ek analjezik ihtiyacı ve analjezik yöntem memnuniyetinde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç:Total diz artroplastilerinde adduktör kanal-siyatik sinir bloğunun femoral-siyatik sinir bloğuilekarşılaştırıldığında postoperatif analjezik etki, opioid tüketimi ve analjezik memnuniyeti açısından benzer olduğu saptandı. Sonuç olarak TDA multimodal analjezinin bir parçası olarak kombine adduktör siyatik sinir bloğunu önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim:After total knee replacement, many patients report moderate to severe pain during the recovery period. Peripheral nerve blocks are now widely used in postoperative pain management. Different types of peripheral nerve blocks are used as part of multimodal analgesia in total knee arthroplasty (TKA). In the literature, femoral nerve and adductor canal blocks have been frequently used for this purpose. However, there is no study comparing these two blocks in combination with sciatic nerve block. In this respect, our study is the first clinical study in the literature. In our study, we hypothesized that combined adductor canal and sciatic nerve block (A&S) applied postoperatively under ultrasonography guidance to patients undergoing TKA under general anesthesia would provide analgesia and opioid consumption similar to combined femoral and sciatic nerve block (F&S). Materials and methods:This study was conducted in the operating room of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 16.06.2023-01.02.2024. This prospective, randomized, controlled, single-center clinical study included 68 patients who underwent TKA under general anesthesia by the Orthopedics and Traumatology clinic. Patients were randomly divided into 2 groups. At the end of the operation, 34 patients underwent combined A&S nerve block and 34 patients underwent F&S nerve block according to the randomization result. After the procedure, all patients were routinely given 1 g paracetamol and 100 mg tramadol i.v. intravenously and extubated. In the recovery unit, iv opioid infusion was provided with a patient-controlled analgesia (PCA) device. The vital parameters, pain scores (Numeric Rating Scale, NRS), the dose requested from the PCA and the dose given to the patient were monitored at 1-6-12-18-24-36-48-72 hours postoperatively. In addition, side effects related to opioid use, total opioid consumption and the degree of satisfaction with the analgesic method were also recorded. Results:When postoperative NRS scores were compared between the groups, they were significantly lower in the F&S group at 1 and 6 hours. However, cumulative opioid consumption was similar in both groups. In the postoperative period, systolic blood pressure was statistically higher at 1 and 12 hours in the A&S group, and diastolic pressure at 12 hours compared to F&S. There was no significant difference between the groups in side effects related to opioid consumption, need for additional analgesics and satisfaction with analgesic method. Conclusion:Adductor canal-sciatic nerve block was similar to femoral-sciatic nerve block in total knee arthroplasty in terms of postoperative analgesic effect, opioid consumption and analgesic satisfaction. In conclusion, we recommend combined adductor-sciatic nerve block as part of multimodal analgesia in TKA.