Çok yarıçaplı ve tek yarıçaplı total diz artroplastilerinin patellofemoral sonuçlar açısından karşılaştırılması
Comparison of patellofemoral outcomes in single-radius versus multi-radius total knee artroplasty
- Tez No: 914331
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FIRAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tek yarıçaplı, çok yarıçaplı, fonksiyonel skor, dizilim parametreleri, Single Radius, Multi Radius, Functional Score, Alignment parameters
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Diz osteoartriti (OA), dünya genelinde eklem ağrısı ve sakatlığın önde gelen edenlerinden biridir. Total diz artroplastisi (TDA), ileri evre osteoartrit vakalarında konservatif tedavilere dirençli durumlarda tercih edilen cerrahi bir tedavi yöntemidir. Gelişen protez tasarımları ile protez ömrünü artırmak ve dizin doğal biyomekaniğini taklit etmek öncelikli hedefler arasındadır. Tek yarıçaplı (Single Radius- SR) diz protezlerinin, geleneksel çok yarıçaplı (Multi Radius- MR) protezlere göre daha iyi fonksiyonel sonuçlar verdiği bazı çalışmalarca ileri sürülmüştür; ancak bu alandaki veriler genellikle sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde kullanılan SR ve MR total diz protezlerinin fonksiyonel ve patellofemoral sonuçlarını karşılaştırmaktır. Yeni teknolojiye sahip bu protezlerin hastalar üzerindeki gerçek etkilerini değerlendirerek, gelecekteki protez geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak ve cerrahların protez seçimine rehberlik etmeyi hedeflemektedir. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ekim 2022 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde KellgrenLawrence evre 3-4 diz osteoartriti tanısı ile total diz artroplastisi yapılan hastaları içermektedir. Çalışmada iki grup incelenmiştir: 45 hastaya SR protezi (Stryker Scopio NRG PS) ve 39 hastaya MR protezi (Zimmer NexGen PS) uygulanmıştır. Hasta seçim kriterleri 40-80 yaş aralığındaki, en az 6 ay takip süresi olan hastaları kapsamaktadır. Fonksiyonel sonuçlar, VAS (Görsel Analog Skala), Knee Society Skoru (KSS), Oxford Diz Skoru, SF-12, Forgotten Joint Skoru (FJS), Kujala Diz Skoru ve Sit-to-Stand testi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca, patellofemoral şikayetler (ön diz ağrısı, lateral retinaküler ağrı, krepitus) incelenmiştir. Radyolojik değerlendirmeler femoral-tibial açı (FTA), lateral distal femoral açı (LDFA), medial proksimal tibial açı (MPTA), tibial posterior eğim açısı (TSA), fleksiyon ekstansiyon femoral açı (FEFA), Eklem çizgisi mesafesi ve Insall-Salvati oranı gibi parametreleri içermektedir. Skorlar ve radyolojik parametreler her iki grup arasında karşılaştırılmış, radyolojik parametreler ve skorlar arasında korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 84 hasta dahil edilmiş olup, %53,6'sına SR, %46,4'üne MR protezi uygulanmıştır. MR protez grubunda postoperatif ağrı kontrolü(VAS skoru) ve fonksiyonel sonuçlar (KSS-1, KSS-2, Oxford Diz Skoru, SF-12 PCS) SR grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha iyi bulunmuştur. Radyolojik parametrelerde iki grup arasında FEFA açısı SR de yüksek iken, eklem çizgisi mesafesi ve Insall-Salvati indeksi MR grubunda yüksek saptanmıştır. Diğer radyolojik parametreler iki grup arasında benzer bulunmuştur. Özellikle MR protez grubunda dizilim parametreleriyle fonksiyonel skorlar arasında güçlü bir korelasyon tespit edilmiştir. Her iki protez tipi arasında diz eklem hareket açıklığı açısından anlamlı fark bulunmamış olup, MR protezi genel olarak daha iyi klinik sonuçlar vermiştir. Ayrıca, MR protez uygulanan hastalarda daha düşük krepitus ve lateral retinaküler ağrı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, çok yarıçaplı diz protezlerinin tek yarıçaplı tasarımlara kıyasla daha iyi patellofemoral ve fonksiyonel sonuçlar sağlayabileceğini öne sürmektedir. Genel dizilim ve radyolojik sonuçlar her iki sistemde de benzer bulunmuştur. Ancak skorlarda çok yarıçaplı sistemlerin üstünlüğü, klinik uygulamalarda potansiyel avantajlarını desteklemektedir. Bu eğilimleri doğrulamak ve uzun vadeli sonuçları değerlendirmek için daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Knee osteoarthritis (OA) is one of the leading causes of joint pain and disability worldwide. Total knee arthroplasty (TKA) is a preferred surgical treatment in cases of advanced osteoarthritis that are resistant to conservative treatments. With advancements in prosthetic designs, the primary goals are to increase prosthesis longevity and replicate the natural biomechanics of the knee. Some studies suggest that single-radius (SR) knee prostheses provide better functional outcomes compared to traditional multi-radius (MR) prostheses; however, data in this area are generally limited. This study aims to compare the functional and patellofemoral outcomes of SR and MR total knee prostheses used in Turkey. By evaluating the real effects of these technologically advanced prostheses on patients, the study seeks to contribute to future prosthesis development and provide guidance for surgeons in prosthesis selection. Methods: This retrospective study includes patients diagnosed with KellgrenLawrence stage 3-4 knee osteoarthritis who underwent total knee arthroplasty at the Orthopedics and Traumatology Department of Ankara Etlik City Hospital between October 2022 and April 2024. The study included two groups: 45 patients with SR prostheses (Stryker Scopio NRG PS) and 39 patients with MR prostheses (Zimmer NexGen PS). Patient selection criteria included those aged 40-80 with a minimum follow-up period of 6 months. Functional outcomes were evaluated using the Visual Analog Scale (VAS), Knee Society Score (KSS), Oxford Knee Score, SF-12, Forgotten Joint Score (FJS), Kujala Knee Score, and the Sit-to-Stand test. Patellofemoral symptoms (anterior knee pain, lateral retinacular pain, crepitus) were also assessed. Radiological evaluations included measurements such as femoral-tibial angle (FTA), lateral distal femoral angle (LDFA), medial proximal tibial angle (MPTA), tibial posterior slope angle (TSA), flexion-extension femoral angle (FEFA), joint line distance, and Insall-Salvati ratio. Scores and radiological parameters were compared between the two groups, and correlation and regression analyses were conducted between radiological parameters and scores. Results: A total of 84 patients were included in the study, with 53.6% receiving SR prostheses and 46.4% receiving MR prostheses. Postoperative pain control (VAS score) and functional outcomes (KSS-1, KSS-2, Oxford Knee Score, SF-12 PCS) were significantly better in the MR group compared to the SR group. Among radiological parameters, the FEFA angle was higher in the SR group, while joint line distance and Insall-Salvati index were higher in the MR group. Other radiological parameters were similar between the two groups. Notably, a strong correlation was observed between alignment parameters and functional scores in the MR group. No significant difference in range of motion between the two prosthesis types was found, although MR prostheses yielded better overall clinical outcomes. Additionally, MR prostheses were associated with lower rates of crepitus and lateral retinacular pain. Conclusion: This study suggests that multi-radius knee prostheses may provide better patellofemoral and functional outcomes compared to single-radius designs. General alignment and radiological outcomes were similar for both systems; however, the superior scores in the multi-radius systems support their potential advantages in clinical practice. Further research with larger patient groups is needed to confirm these trends and evaluate long-term outcomes.