Yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin resimler yoluyla kendilerini ifade etme biçimlerinin incelenmesi
Examining how foreign secondary school students express themselves through paintings
- Tez No: 973961
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN MERCAN KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: yabancı uyruklu öğrenciler, ortaokul öğrencileri, resim yoluyla ifade, kendini ifade etme, görsel sanatlar, Fenomenoloji, Çizim, Çocuk resimleri, foreign students, middle school students, expression through drawing, self-expression, visual arts, Phenomenology, Foreign domestic students, Drawing, Children's paintings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yabancı uyruklu ortaokul öğrencilerinin çizimler yoluyla kendilerini ifade etme biçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada fenomenolojik desen benimsenmiştir. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Van'ın İpekyolu, Tuşba ve Edremit ilçelerinde bulunan 11 devlet ortaokulunda öğrenim gören Afganistan, İran, Suriye ve Irak uyruklu toplam 52 yabancı öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama sürecinde öğrencilere,“Göç etmeden önce ya da göç ettikten sonra seni etkileyen bir olayı ya da bir anını resimle anlatır mısın?”sorusu yöneltilmiş ve kendi yaşantılarını ifade eden bir çizim yapmaları istenmiştir. Resim tamamlandıktan sonra ise öğrencilere,“Bu resmi neden çizdin, ne anlatmak istedin?”şeklinde bir soru daha yöneltilmiş; böylece çizimlerinin arka yüzüne açıklama yazmaları sağlanmıştır.“Çiz ve yaz”yöntemiyle elde edilen veriler, içerik analizi yoluyla değerlendirilmiş; analiz sonucunda 19 tema ve 74 farklı kod belirlenmiştir. Kodlama süreci iki uzman tarafından bağımsız olarak yürütülmüş ve güvenirlik oranı %89,16 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, yabancı uyruklu öğrencilerin dil bilmeme sorunlarını, okul ortamında karşılaştıkları dışlanma ve zorbalık durumlarını, kültürel uyum problemlerini, aileleriyle birlikte göç sürecinde yaşadıkları zorlukları ve çeşitli duygusal durumlarını çizim yoluyla ifade edebildikleri ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, çizim yapmanın özellikle yabancı uyruklu öğrenciler için anlamlı ve etkili bir iletişim aracı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how foreign national middle school students express themselves through drawings. The research was conducted using a qualitative research method with a phenomenological design. The study was carried out during the 2024–2025 academic year with a total of 52 foreign students from Afghanistan, Iran, Syria, and Iraq, who were enrolled in 11 public middle schools located in the İpekyolu, Tuşba, and Edremit districts of Van, Turkey. During the data collection process, students were asked,“Can you draw an event or a moment that affected you before or after migration?”and were requested to produce a drawing that reflected their personal experiences. After completing their drawings, the students were then asked,“Why did you draw this picture? What did you want to express?”and were encouraged to write an explanation on the back of their drawings. The data obtained through the“draw and write”method were analyzed using content analysis. As a result of the analysis, 19 themes and 74 different codes were identified. The coding process was carried out independently by two experts, and the inter-coder reliability was calculated as 89.16%. The findings revealed that foreign students were able to express challenges related to language barriers, exclusion and bullying in school settings, cultural adaptation problems, difficulties encountered during the migration process with their families, and various emotional states through their drawings. Based on the findings, it was concluded that drawing serves as a meaningful and effective means of communication, especially for foreign national students.