Nomadic subjects in greek myths reimagined in contemporary British novels: Jennifer Saint's Ariadne, Pat Barker's The Silence of the Girls, Natalie Haynes' Stone Blind
Çağdaş İngiliz romanında yeniden yazılan Yunan mitlerinde göçebe özneler: Jennifer Saint'in Ariadne, Pat Barker'in Kızlar'ın Sessizliği ve Natalie Haynes 'in Stone Blind eserleri
  1. Tez No: 974014
  2. Yazar: GÖKÇENAZ GAYRET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KUĞU TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: oluş ontolojisi, göçebe öznellik, Deleuze, Guattari, Braidotti, Ariadne, Kızların Sessizliği, Stone Blind, İngiliz edebiyatı, İngiliz romanı, ontology of becoming, nomadic subjectivity, Deleuze, Guattari, Braidotti, Ariadne, The Silence of Girls, Stone Blind, English literature, British novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Jennifer Saint'in Ariadne, Pat Barker'ın Kızların Sessizliği ve Natalie Haynes'ın Stone Blind adlı romanlarında yer alan mitolojik kadın figürlerinin geçirdiği oluş süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Saint, Barker ve Haynes'in eserlerinde Yunan mitolojisinin kadın figürlerini yeniden hayal ederek varlık ontolojisini yersizyurtsuzlaştıran ve kadınlara dayatılan sınırları aşan bir oluş ontolojisini öne çıkaran alternatif bir varlık alanı yarattıklarını öne sürer. Bu bağlamda, çalışma yazarların arketipleri sabit ve özcü figürler olarak değil, insan ve insan olmayan güçlerle ilişkisel karşılaşmalar aracılığıyla sürekli dönüşen dinamik, göçebe özneler olarak yeniden yapılandırdıklarını savunur. Bu yeniden kurgulamalar, klasik anlatılara içkin hiyerarşik ontolojiyi sarsmakta ve bunu yerine dönüşüm, ilişkisellik ve akışkanlığa dayanan bir oluş etiğini benimsemektedir. Gilles Deleuze, Felix Guattari ve Rosi Braidotti'nin oluş ontolojisini esas alarak, bu tez Ariadne, Kızların Sessizliği ve Stone Blind adlı romanlardaki mitolojik figürlerin oluş süreçlerini, şizofreni, kaçış çizgileri, çizgili ve pürüzsüz alan, organsız beden ve göçebe özne gibi kavramlar çerçevesinde ele almaktadır. Bu kavramlar ışığında romanlara yapılan yakın okuma seçilen romanlardaki kadın arketiplerin, varlık ontolojisini sürdüren yakalama aygıtlarını radikal bir biçimde yersizyurtsuzlaştırdığını ve böylece öznelliğin durağan, özcü ve hiyerarşik yapılarını parçaladığını ortaya koyar. İnsan ve insan dışı güçlerle ilişkisel karşılaşmalar yoluyla, bu arketipler, öznelliğin sabit koordinatlarının çözüldüğü, oluş ontolojisinin ve göçebe öznellik biçimlerinin ortaya çıktığı pürüzsüz alanlara geçişi mümkün kılan kaçış çizgilerini etkinleştirirler. Bu ontolojik dönüşüm içinde, yeniden yorumlanan arketipler sabit sembolik varlıklar olarak işlev görmeyi bırakır ve bunun yerine özcü ve hiyerarşik paradigmaların ötesinde dinamik, ilişkisel ve dönüştürücü eylemliliği ön plana çıkaran göçebe öznellikler olarak yeniden yapılandırılırlar.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to discuss the processes of becoming undergone by the mythical female figures in Jennifer Saint's Ariadne, Pat Barker's The Silence of the Girls, and Natalie Haynes' Stone Blind. It claims that by reimagining the female figures of Greek mythology in their novels, Saint, Barker, and Haynes create an alternative ontological space that effectuates deterritorialization of the ontology of being and foregrounds an ontology of becoming that exceeds the limits imposed upon women. In this sense, it argues that the novelists reconfigure the archetypes not as fixed, essentialist figures but as dynamic, nomadic subjects whose identities are constantly transformed through relational encounters with human and non-human forces. These reimaginings destabilize the hierarchical ontology embedded in classical narratives and instead embrace an ethics of becoming rooted in transformation, relationality, and fluidity. Drawing on Gilles Deleuze, Felix Guattari, and Rosi Braidotti's ontology of becoming, this dissertation discusses the processes of becoming of mythical figures in Ariadne, The Silence of the Girls, and Stone Blind against the backdrop of the concepts like schizophrenia, lines of flight, striated/smooth space, body without organs, and nomadic subjectivity. In the light of these concepts, a close reading of the novels reveals that the female archetypes in the selected novels enact a radical deterritorialization of the apparatuses of capture that uphold the ontology of being, thereby dismantling static, essentialist, and hierarchical constructions of subjectivity. Through relational encounters with human and non-human forces, these archetypes activate lines of flight that facilitate a transition into smooth spaces, wherein the fixed coordinates of subjectivity are dissolved, an ontology of becoming is foregrounded, and nomadic modes of subjectivity emerge. Within this ontological transformation, the reimagined archetypes cease to operate as fixed symbolic entities and are instead reconfigured as nomadic subjectivities, foregrounding dynamic, relational, and transformative agency beyond essentialist and hierarchical paradigms.