Yeniden yazılmış çocuk kitapları üzerine bir inceleme
A review of rewritten children's books
- Tez No: 974057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN BAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metinlerarasılık, Yeniden yazmak, Çocuk kitapları, Intertextuality, Rewriting, Children's books
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yeniden yazma, bir klasik metnin yeni bir yazarın gözünden aktarımı ve diğer bir deyişle mevcut metni öz anlamını koruyarak yeniden ifade etmeyi içerir. Yeniden yazma yöntemi son yıllarda değişen bakış açıları, pedagojik eğilimler, çocuğun aile içindeki yeri, toplumsal eşitlik anlayışı gibi birçok yaklaşımdan yola çıkılarak klasik eserlerin yeniden ele alınmasını sağlamıştır. Yeniden yazılmış çocuk kitapları modern çağın bir ihtiyacı olarak eğitim sisteminin yelpazesi içinde de yerini almış, önemli bir inceleme konusuna dönüşmüştür. Tez çalışmasında; çocuk edebiyatında yerli yazarlar tarafından yeniden yazılan dünya ve Türk klasikleri incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile hazırlanan çalışmada yapılan alan taraması sonucunda 140 kitap listelenmiş ve orantısız tabakalı örnekleme yöntemi ile çalışma grubu olarak belirlenen 20 kitap incelenmiştir. Veriler doküman incelemesi ile elde edilmiş ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Yeniden yazılan çocuk kitaplarında bulunması gereken ölçütler; biçim ve tür değişimi, içerik değişimi, eğitsel açıdan çocuğa uygunluk başlıkları şeklinde hazırlanmıştır. İçerik değişimi başlığı altında; istenmeyen ögelerin çıkartılması, anlatıcı-dil ve üslup özelliklerinin değiştirilmesi, kahramanların karakter özelliklerinin değiştirilmesi ve yeni kahramanların eklenmesi, iletilerin değiştirilmesi şeklinde dört ayrı başlık yer almıştır. Sonuç olarak; çocuk edebiyatında yerli yazarlar tarafından yeniden yazılan eserlerden incelenen 20 eser bağlamında dünya klasiklerinde en çok yer verilen kitapların Troya, Kırmızı Başlıklı Kız, Rapunzel ve Bremen Mızıkacıları olurken Türk klasiklerinde ise Dede Korkut, Keloğlan, Şahmeran, Karagöz ve Hacivat olduğu görülmüştür. Dünya ve Türk klasiklerinde biçim ve tür değişimi bakımından daha çok öykü, şiir ve öykü-şiir formunun tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. İçerik değişimi bakımından istenmeyen ögelerin çıkartılmasına (11 eser), anlatıcı-dil ve üslup özelliklerinin değiştirilmesine (14 eser), kahramanların karakter özelliklerinin değişimine yer verildiği (8 eser) ve kurguya yeni karakterler eklendiği (10 eser), iletilerin değiştirildiği (11 eser) sonuçlarına ulaşılmıştır. İçerik değişimi başlığı altında dünya klasiklerinde Türk klasiklerine nazaran daha fazla değişime gidildiği belirlenmiştir. Eğitsel açıdan ise eserlerin tamamına yakını (19 eser) uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Rewriting involves the reinterpretation of a classic text through the lens of a new author, or in other words, expressing the existing text while preserving its core meaning. In recent years, the rewriting method has facilitated the re-examination of classic works based on various approaches, including evolving perspectives, pedagogical trends, the child's place within the family, and the understanding of social equality. Rewritten children's books have found their place within the educational system as a necessity of the modern age, becoming a significant subject of study. This thesis investigates rewritten world and Turkish classics by local authors within the realm of children's literature. Conducted as a qualitative case study, the research involved a field scan that yielded a list of 140 books. From this list, 20 books were selected as the study group using a disproportionate stratified sampling method. Data were collected through document analysis and analyzed using descriptive analysis. Criteria for essential elements in rewritten children's books were established under the headings of form and genre changes, content changes, and educational suitability for children. Under the heading of content changes, four sub-headings were included: removal of undesirable elements, modification of narrator-language and stylistic features, alteration of character traits of heroes and addition of new heroes, and modification of messages. As a result, within the context of the 20 works examined from world classics rewritten by local authors in children's literature, the most frequently featured books were Troy, Little Red Riding Hood, Rapunzel, and The Bremen Town Musicians. In Turkish classics, the most prominent were Dede Korkut, Keloğlan, Şahmeran, Karagöz, and Hacivat. It was concluded that story, poetry, and story-poetry forms were predominantly preferred in terms of form and genre changes in both world and Turkish classics. Regarding content changes, the study found the removal of undesirable elements in 11 works, modification of narrator-language and stylistic features in 14 works, alteration of character traits in 8 works, addition of new characters to the plot in 10 works, and modification of messages in 11 works. It was determined that world classics underwent more changes than Turkish classics under the content change heading. From an educational perspective, nearly all of the works (19 out of 20) were found to be suitable.