Understanding the relationship between parental stress and psychosocial outcomes in siblings of children with special needs: The role of perceived expressed emotion
Özel gereksinimli çocukların kardeşlerinde ebeveyn stresi ile psikososyal çıktılar arasındaki ilişkinin anlaşılması: Algılanan duygu dışavurumunun rolü
  1. Tez No: 974106
  2. Yazar: SENA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi ilişkiler, Özel gereksinimli çocuklar, Family relations, Children with special needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez özel gereksinimli bir çocuğun bulunduğu ailelerde, ebeveyn stresinin tipik gelişim gösteren kardeşlerin psikolojik ve davranışsal sonuçlarıyla nasıl ilişkili olduğunu incelemektedir. Özellikle, kardeşlerin ebeveynlerinin duygusal tutumlarını nasıl algıladıklarını yansıtan "algılanan duygu dışavurumunun aracılık rolüne odaklanılmıştır. Türkiye'de yaşayan 154 aileden (anne, baba ve 11–18 yaş arası bir kardeş) veri toplanmıştır. Veriler hem çevrimiçi anket formları hem de yüz yüze uygulanan fiziksel formlar aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadaki değişkenler Ebeveyn Stres Ölçeği (PSS), Kısaltılmış Duygu Dışavurum Ölçeği (KDVÖ) ve Güçler ve Güçlükler Anketi – Ergen Formu (SDQ) ile ölçülmüştür. Anneler ve babalar için ayrı ayrı olmak üzere iki basit aracılık modeli Hayes PROCESS Model 4 kullanılarak test edilmiştir. Bulgular, yüksek anne stresinin artan algılanan anne duygu dışavurumu yoluyla kardeşlerde daha fazla psikososyal zorlukla ilişkili olduğunu göstermiştir. Baba modeli için de dolaylı etkinin anlamlı olduğu bulunmuş, ancak toplam ve doğrudan etkiler anlamlı bulunmamıştır. Bununla birlikte ebeveynin psikolojik belirtileri kontrol değişkeni olarak modele dahil edildiğinde her iki modeldeki dolaylı etkiler anlamlılığını yitirmiştir. Bu bulgular, aile sistemi içindeki algılanan duygusal dinamiklerin önemine işaret etmekte kardeş uyumu arasındaki ilişkiyi açıklayabilecek bir yol olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how parental stress relates to the psychological and behavioural outcomes of siblings of children with special needs. Specifically, it focuses on the mediating role of perceived expressed emotion, which reflects how siblings interpret their parents' emotional expressions. Data were collected from 154 families in Turkey, including mothers, fathers, and one sibling aged 11 to 18, through both online and physical forms. The constructs were assessed using the Parental Stress Scale (PSS), the Shortened Level of Expressed Emotion Scale (SLEES), and the Strengths and Difficulties Questionnaire – Youth Form (SDQ). Two simple mediation models were tested separately for maternal and paternal stress using Hayes PROCESS Model 4. The findings revealed that higher maternal stress was associated with greater sibling psychosocial difficulties through increased perceived maternal expressed emotion. For fathers, the indirect effect through perceived expressed emotion was also significant, while the total and direct effects were not. However, when parental psychological symptoms were included as covariates, the indirect effects in both models became nonsignificant. These findings highlight the importance of emotional dynamics within the family system and draw attention to perceived parental emotion as a potential pathway linking parental stress to sibling adjustment.