Growing up with a sibling diagnosed with schizophrenia: An interpretative phenomenological analysis of the well sibling experience
Şizofreni tanısı almış bir kardeşle büyümek: Sağlıklı kardeş deneyiminin yorumlayıcı fenomenolojik analizi
  1. Tez No: 974107
  2. Yazar: HATİCE MERVE AYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi ilişkiler, Yorumlayıcı fenomenolojik analiz, Şizofreni, Family relations, Interpretative phenomenological analysis, Schizophrenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ted Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, şizofreni tanısı almış bir kardeşle birlikte büyüyen sağlıklı kardeşlerin yaşantılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle tanının genellikle konduğu ergenlik ve beliren yetişkinlik dönemlerine odaklanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve sekiz katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (IPA) yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada sekiz üst tema ortaya çıkmıştır: Artık Aynı Değil: Tanının Yaşamı Dönüştürücü Etkisi, Ebeveyn Tutumları ve Kültürün Tanı ve Sağlıklı Kardeş Üzerindeki Etkisi, Şizofreninin Kardeşlik Bağına Etkisi: Bir Kayıp Deneyimi,“Sağlıklı”Olmanın Gizli Yükü, Aile ve Sosyal Bağlamda Destek ve Yük Paylaşımı, Hastalığın Sosyal Yükü: Kısıtlanma ve Utanç, Kardeşin Hastalığıyla Yaşamak: Süregelen Duygusal Etkiler, Zorluktan Güçlenmeye: Kişisel ve Duygusal Gelişim. Bulgular, şizofreni tanılı bir kardeşe sahip olmanın sağlıklı kardeşler için uzun vadeli duygusal, ilişkisel ve gelişimsel sonuçlar doğurduğunu göstermektedir. Katılımcılar, görünmez yükler taşımaktan, değişen ve bozulmuş aile rollerinde yer almaktan ve sosyal damgalanmayla başa çıkma zorluğundan söz etmiş ve aynı zamanda bu süreçte duygusal olgunluk ve psikolojik dayanıklılık geliştirdiklerini ifade etmişlerdir. Türk kültürel bağlamında, kolektivist aile yapısı ve sosyokültürel normların, sağlıklı kardeşlerin yaşantılarını nasıl anlamlandırdıkları ve baş etme stratejilerini nasıl şekillendirdikleri üzerinde belirleyici olduğu görülmüştür. Gelişimsel ve sistemik bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde, kardeşin hastalık deneyiminin etkilerinin yalnızca kısa vadeli değil, yaşam boyu sürdüğü; bireyin kimlik gelişimini, duygusal düzenleme becerilerini ve geleceğe dair planlamalarını önemli ölçüde etkilediği anlaşılmaktadır. Bulgular kültürel, gelişimsel ve aile sistemleri perspektifleri çerçevesinde tartışılmış; özellikle ruh sağlığı hizmetlerinde sağlıklı kardeşlerin de göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda, kardeşlerin ihtiyaçlarının tanınması, müdahale süreçlerine dâhil edilmeleri ve psikososyal destek mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik klinik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the lived experiences of well-siblings who grew up alongside a sibling diagnosed with schizophrenia, with a particular focus on the developmental periods of adolescence and emerging adulthood in which the diagnosis typically occurred. Employing a qualitative methodology, semi-structured interviews were conducted with eight participants. Data were analyzed using Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), resulting in eight superordinate themes: No Longer the Same: Diagnosis as a Life-Altering Event, Parental Attitudes and Culture Impacting the Diagnosis and Well Sibling, The Impact of Schizophrenia on the Sibling Bond: An Experience of Loss, The Hidden Burden of Being“Well,”Experiences of Support and Burden Sharing within Familial and Social Contexts, The Effect of Social Distress of Illness: Restriction and Shame, Living with a Sibling's Illness: Cumulative, Enduring, and Ongoing Emotional Effects, and Emerging Stronger: Emotional and Personal Growth Through Sibling Illness. Findings suggest that having a sibling with schizophrenia generates long-term emotional, relational, and developmental consequences for well-siblings. Participants described carrying invisible burdens, navigating disrupted family roles, and struggling with social stigma, while also demonstrating resilience and emotional maturity. Within a Turkish cultural context, this study emphasizes how collectivist family structures and sociocultural norms shape the meaning-making processes and coping strategies of well-siblings. From a developmental and systemic perspective, the impact of a sibling's illness extends across the lifespan, influencing identity formation, emotional regulation, and future planning. The findings are discussed in relation to cultural, developmental, and family systems frameworks, offering implications for clinical practice and sibling-included mental health interventions.