Intersecting identities: Exploring intersectionality in Andrea Levy's Small Island and Kathryn Stockett's the Help
Kesişen kimlikler: Andrea Levy'nin Small Island ve Kathryn Stockett'ın The Help isimli romanlarında kesişimsellik kavramının incelenmesi
- Tez No: 974109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN HAMZA BAĞLAMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kesişimsellik, Postkolonyalizm, Feminism, Intersectionality, Postcolonialism
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, kesişimselliği eleştirel bir çerçeve olarak kullanarak ırk, toplumsal cinsiyet, sınıf, milliyet, sömürgecilik statüsü ve meşruiyet gibi örtüşen toplumsal kategorilerin Andrea Levy'nin Small Island (2004) ve Kathryn Stockett'in The Help (2009) adlı romanlarında baskı, faillik ve ayrıcalık deneyimlerini nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Kimberlé Crenshaw'ın kuramsal çerçevesine dayanan ve feminist eleştiri, postkolonyal teori ve eleştirel ırk kuramından beslenen çalışma, tekil kimlik yaklaşımlarını eleştirerek, marjinalleşme ve direnişin karmaşık yapılarını üreten eşzamanlı yapısal güçleri ön plana çıkarır. 1960'ların Mississippi'sinde geçen The Help, Siyahi ev işçilerinin beyaz Güneyli ataerkil yapı altında maruz kaldıkları ırksal, toplumsal cinsiyete dayalı ve sınıfsal tahakkümün iç içe geçmiş biçimlerini betimlerken; onların tanıklığa dayalı direniş eylemleri, yapısal tahakküm ile anlatısal faillik arasındaki diyalektiği ortaya koyar. Small Island ise Windrush sonrası Britanya'da, Jamaikalı göçmenler ile beyaz Britanyalıların kesişen kimlikleri aracılığıyla imparatorluk miraslarının ve savaş sonrası yeniden yapılanmanın aidiyet, vatandaşlık ve dışlanma hiyerarşilerini nasıl yeniden şekillendirdiğini gösterir. Her iki roman da kendi edebi ve tarihsel gelenekleri – Afrikalı Amerikalı ve postkolonyal Britanya – içinde konumlandırılırken, sosyopolitik kabulleri incelenerek ideolojik kör noktalar açığa çıkarılır. Bu metinleri diyalog içinde ele alan araştırma, kesişimselliğin ABD yurttaşlık hakları hareketi kökenlerinin ötesindeki kuramsal kapsamını genişletir; onu imparatorluk ve imparatorluk-sonrası bağlamlarda ve yalnızca siyahi kadınlarla sınırlı olmayan öznellikler için eleştirel bir araç olarak sunar. Son olarak tez, kesişimselliğin yalnızca edebi çözümleme aracı değil, aynı zamanda anlatısal temsildeki eşitsizliklerin maddi, tarihsel ve söylemsel boyutlarını kavramaya yönelik disiplinlerarası bir toplumsal eleştiri yöntemi olarak vazgeçilmez olduğunu savunur.
Özet (Çeviri)
This thesis employs intersectionality as a critical framework to examine how overlapping social categories, including race, gender, class, nationality, colonial status, and legitimacy, shape experiences of oppression, agency, and privilege in Andrea Levy's Small Island (2004) and Kathryn Stockett's The Help (2009). Grounded in Kimberlé Crenshaw's theorisation and informed by feminist, postcolonial, and critical race theories, the study critiques monolithic identity paradigms and foregrounds the simultaneous structural forces that produce complex configurations of marginalisation and resistance. In The Help, set in 1960s Mississippi, the narrative depicts the compounded racial, gendered, and class-based subjugation of Black domestic workers under white Southern patriarchy while their testimonial acts of resistance reveal the dialectic between structural domination and narrative agency. In Small Island, set in post-Windrush Britain, the intersecting identities of Jamaican migrants and white Britons expose how imperial legacies and postwar reconstruction recalibrate hierarchies of belonging, citizenship, and exclusion. Each novel is situated within its respective literary and historical genealogies – African American and postcolonial British traditions – while their sociopolitical receptions are examined to uncover ideological blind spots. By placing these texts in dialogue, the research extends the theoretical reach of intersectionality beyond its U.S. civil rights origins, demonstrating its critical utility in imperial and post-imperial contexts and among subjects beyond women of colour. It also advocates for the use of intersectionality as both a literary tool and a mode of social critique, calling for interdisciplinary approaches that engage with the material, historical, and discursive dimensions of inequality in narrative representation.