The Alevi struggle for dignity in the Gezi Insurgency
Gezi İsyanında Alevi toplumunun haysiyet mücadelesi
- Tez No: 974142
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Müşterekler siyaseti, Prefiguratif siyaset, Şehirsel sosyal hareketler, The politics of commons, Prefigurative politics, Urban social movements
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki Alevi azınlığın Gezi isyanına katılımının ardında yatan toplumsal motivasyonları incelemekte ve bu katılımın hem tarihsel hem de güncel toplumsal adaletsizliklere tepki olarak gelişen bir haysiyet mücadelesi teşkil ettiğini ileri sürmektedir. Gezi'de varlık gösteren Alevi toplumunu Türkiye'nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) rejimi altında marjinalleşen çeşitli toplumsal gruplarını bir araya getiren Gezi ağı (network) içerisinde özgün bir düğüm (node) olarak konumlandıran çalışmada, Alevi toplumunun Gezi öncesi dönemde Gezi ağı içerisindeki diğer toplumsal kesimlerle paylaştığı ortak toplumsal sorunlar tartışılmakta, ardından Alevilerin Gezi isyanına katılımının özgün toplumsal motivasyonları mercek altına alınmaktadır. Gezi isyanına katılım gösteren Kürt, Türk ve Arap Alevi bireylerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlara dayalı nitel bir araştırma yöntemi benimseyen çalışmada, kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olan toplam 20 katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the social motivations behind the participation of the Alevi minority in Türkiye in the Gezi insurgency and argues that the Alevi presence in Gezi constituted a struggle for dignity in response to both historical and contemporary injustices. Positioning the Alevi community as a distinct node within the broader Gezi network, which brought together various marginalized groups under the Justice and Development Party (AKP; Turkish: Adalet ve Kalkınma Partisi) regime, the study first explores the structural grievances that the Alevis shared with other segments of the Gezi network in the pre-Gezi period. The study then turns to the specific motivations that informed Alevi participation in the insurgency. Adopting a qualitative research method based on semi-structured interviews conducted with the Kurdish, Turkish, and Arab Alevis who took part in Gezi, the study draws on data collected from a total of 20 interviewees identified through snowball sampling.