Pecha-kucha yöntemi ile verilen eğitimin hemşirelerde antikoagülan ilaç uygulama bilgi düzeyi ve becerilerine etkisi
The effect of training given by pecha-kucha method on nurses' knowledge and skills level in anticoagulant drug administration
  1. Tez No: 974162
  2. Yazar: SARA HOSSEINPANAHITAZEHABAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET İNANGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Antikoagülan, Beceri, Bilgi, Hemşirelik, Pecha-Kucha, Anticoagulant, Knowledge, Nursing, Pecha-Kucha, Skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, Pecha-Kucha yöntemi ile verilen eğitimin hemşirelerin antikoagülan ilaç uygulamalarına yönelik bilgi düzeyi, becerileri ve eğitim memnuniyetleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ocak 2025 - Mayıs 2025 tarihleri arasında, randomize kontrollü deneysel tasarımlı, ön test-son test yöntemli olarak gerçekleştirildi. İstanbul'daki bir şehir hastanesinde görev yapan toplam 76 hemşire çalışmaya dahil edildi. Deney grubuna Pecha-Kucha yöntemiyle, kontrol grubuna ise geleneksel sunum yöntemiyle eğitim verildi. Veriler, Bireysel Özellikler Formu, Hemşirelerin Antikoagülan İlaç Uygulamasına Yönelik Bilgi Düzeyi Değerlendirme Formu, Antikoagülan İlaç Uygulamasına Yönelik Beceri Değerlendirme Formu ve Görsel Kıyaslama Ölçeği ile toplandı. Bulgular: Eğitim sonrası her iki grupta da bilgi düzeyi ve beceri puanlarında anlamlı artış gözlendi. Deney grubuna dahil edilen hemşirelerin bilgi puanı ortalaması 59,12 ± 13,53'ten 90,88 ± 6,28'e, beceri puan ortalaması ise 47,89 ± 13,18'den 80,66 ± 9,09'a yükseldi. Kontrol grubuna dahil edilen hemşirelerde ise bilgi puan ortalamaları 55,09 ± 10,4'ten 87,89 ± 7,73'e, beceri puan ortalamaları ise 46,45± 11,56'dan 78,55 ± 9,86'ya çıktı. Gruplar arası bilgi ve beceri puan ortalamalarındaki artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamakla birlikte (p>0,05), deney grubunun puan ortalamaları daha yüksekti. Eğitim memnuniyetine ilişkin değerlendirmede ise deney grubunun ortalama memnuniyet puanı 6,00 ± 2,01 iken, kontrol grubunda bu puan 8,21 ± 1,54 saptandı ve istatiksel olarak anlamlı fark elde edildi (p<0,001). Sonuç: Pecha-Kucha yöntemi ile verilen eğitimin hemşirelerin antikoagülan ilaç uygulamalarına yönelik bilgi ve beceri düzeylerini arttırdığı, geleneksel eğitime eşdeğer düzeyde etkili olduğu ve memnuniyet açısından avantaj sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of Pecha-Kucha-based education on nurses' knowledge, skill performance, and training satisfaction related to anticoagulant drug administration. Materials and Methods: The research was conducted between January 2025 and May 2025 using a randomized controlled experimental design with a pre-test–post-test pproach. A total of 76 nurses working at a state university hospital in Istanbul participated in the study. The experimental group received training through the Pecha-Kucha method, while the control group received traditional instruction. Data were collected using the Individual Characteristics Form, the Nurses' Knowledge Assessment Form for Anticoagulant Drug Administration, the Skill Assessment Form for Anticoagulant Drug Administration, and the Visual Analog Scale. Results: After the training, a significant increase in knowledge and skill scores was observed in both groups. The mean knowledge score of the experimental group nurses increased from 59.12 ± 13.53 to 90.88 ± 6.28, and the mean skill score increased from 47.89 ± 13.18 to 80.66 ± 9.09. In the control group nurses, the mean knowledge score increased from 55.09 ± 10.4 to 87.89 ± 7.73 and the mean skill score increased from 46.45 ± 11.56 to 78.55 ± 9.86. Although the increase in mean knowledge and skill scores between the groups was not statistically significant (p>0.05), the mean scores of the experimental group method were higher. In the evaluation of satisfaction with the training, the satisfaction score of the experimental group was 8.21, while the score of the control group was 6.00, a statistically significant difference was obtained (p<0.001). Conclusion: According to the research findings, it can be stated that the education provided through the Pecha-Kucha method increased nurses' knowledge and skill levels related to anticoagulant drug administration, was as effective as traditional education, and provided an advantage in terms of satisfaction.