Erzurum Pasinler ilçesinde faaliyet gösteren sulama kooperatiflerinin yapısal durumlarının incelenmesi
Evaluation of the structural conditions of irrigation coopertives operating in Erzurum Pasinler district
- Tez No: 974168
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KUŞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pasinler, Sulama Kooperatifi, Sulama Alanı Arazi Yönetimi, Sulama Oranı, GZFT, Pasinler, Irrigation Cooperatives, Irrigation Area and Land Management, Irrigation Efficiency, SWOT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erzurum ili Pasinler ilçesinde faaliyet gösteren sulama kooperatiflerinin performanslarını ortaya koymaktır. Analiz yapılırken, fiziksel ve teknik altyapı; sulama alanı ve arazi yönetimi; sulama yöntemleri ve uygulamaları; işletim, bakım ve yönetim bilgileri ile ekonomik ve finansal yönetim olmak üzere beş farklı ölçüt dikkate alınmıştır. Yöntem: Araştırmada Erzurum Pasinler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kayıtlı olan dokuz sulama kooperatifine (Alvar, Büyüktüy-Küçük Tüy- Saksı, Karavelet, PA-SU, Porsuk, Pusudere, Şehit Burak Karakoç, Tepecik-Sunak-Altınbaşak ve Yiğittaşı) ilişkin genel kurul toplantılarından elde edilen veriler ve performans raporları dikkate alınmıştır. Kooperatif performans ölçütleri; güçlü ve zayıf yönler ile fırsatlar ve tehditler (GZFT) analiziyle ortaya konulmuştur. Bulgular: Dokuz sulama kooperatifinden Porsuk, yüzey suyu; diğerleri ise yeraltı suyu kullanmaktadır. En fazla sayıda sulama kuyusuna sahip kooperatif PA-SU (120 adet); en yüksek ortalama debiye sahip kooperatif Alvar (65 L/s); en yüksek elektrik gücü Alvar (47,5 Kw) olarak tespit edilmiştir. Sulama alanı en büyük kooperatif PA-SU, (75000 da) olup, sulama oranı PA-SU, Tepecik, Porsuk ve Şehit Burak Karakoç kooperatiflerinde % 100 olarak gerçekleşmiştir. Kooperatif alanlarında arazi toplulaştırma uygulaması yoktur. Tüm kooperatiflerde yüzey sulama yöntemi kullanılmaktadır. Porsuk kooperatifi su iletimini cazibe ile yaparken, diğer kooperatifler elektrik enerjisine gereksinim duymaktadır. Tüm kooperatiflerde su ücretlerinin toplanması elden makbuz yolu ile yapılmaktadır. Sonuç: Sulama kooperatiflerinin sürdürülebilirliği için yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması, arazi toplulaştırma çalışmaları ve dijital finansal yönetim sistemlerinin benimsenmesi gerekmektedir. Ayrıca, personel kapasitesinin artırılması, bakım süreçlerinin kurumsallaştırılması ve kamu-üniversite iş birliğine dayalı politika desteği stratejik olarak önceliklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to demonstrate the performance of irrigation cooperatives operating in the Pasinler district of Erzurum province. The analysis was based on five criteria: physical and technical infrastructure; irrigation area and land management; irrigation methods and practices; operational, maintenance, and management information; and economic and financial management. Method: The study considered data obtained from general assembly meetings and performance reports for nine irrigation cooperatives registered with the Erzurum Pasinler District Directorate of Agriculture and Forestry (Alvar, Büyüktüy-Küçük Tüy-Saksı, Karavelet, PA-SU, Porsuk, Pusudere, Şehit Burak Karakoç, Tepecik-Sunak-Altınbaşak, and Yiğittaşı). Cooperative performance criteria were determined using strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) analysis. Findings: Of the nine irrigation cooperatives, Porsuk uses surface water, and the others use groundwater. PA-SU has the largest number of irrigation wells (120); Alvar has the highest average flow rate (65 L/s); and Alvar has the highest electrical power (47.5 kW). PA-SU has the largest irrigation area (75 000 decares), and the irrigation rate is 100% in the PA-SU, Tepecik, Porsuk, and Şehit Burak Karakoç cooperatives. There is no land consolidation practice in cooperative areas. All cooperatives use surface irrigation. While the Porsuk cooperative carries out water transmission by gravity, other cooperatives require electrical energy. The water fees are collected via cash receipts in all cooperatives. Results: To ensure the sustainability of irrigation cooperatives, it is essential to transition to renewable energy systems, adopt modern irrigation methods, implement land consolidation initiatives, and integrate digital financial management solutions. Additionally, strategic emphasis should be placed on enhancing personnel capacity, institutionalizing maintenance processes, and promoting coordinated policy support through government and university collaboration.