Postmenopozal kadınlarda subklinik tiroid hastalığı sıklığı ile menopoz semptomları ve anksiyete arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between the frequency of subclinical thyroid disease and menopausal symptoms and anxiety in postmenopausal women
- Tez No: 974197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Menopoz, Postmenopoz, Tiroid bezi, Tiroid hastalıkları, Anxiety, Menopause, Postmenopause, Thyroid gland, Thyroid diseases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, postmenopozal kadınlarda belirti vermeyen tiroid hastalığı sıklığını ve bu hastalığın menopoz semptomları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı nitelikteki çalışma, Datça Devlet Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'ne başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 440 postmenopozal kadınla yürütülmüştür. Veriler, Tanımlayıcı Bilgi Formu, Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği aracılığıyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Katılımcıların tiroid hormon düzeyleri değerlendirilerek subklinik tiroid hastalığı tanımlanmıştır.Bulgulara göre, kadınların yaklaşık beşte birinde subklinik tiroid hastalığı saptanmıştır. Bu hastalığı bulunan kadınların menopoz semptomları ve kaygı düzeyleri, tiroid fonksiyonu normal olan kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, tiroid hormon düzeyleri arttıkça menopoz semptomları ve kaygı düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.Yapılan analizler, tiroid hormonlarındaki değişimlerin menopoz semptomlarını ve kaygı düzeylerini etkilediğini göstermiştir. Bunun yanında, evli, çocuk sahibi, çalışmayan, erken yaşta menopoza giren ve hormon tedavisi almayan kadınlarda semptom ve kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak, subklinik tiroid bozukluklarının postmenopozal dönemde hem fiziksel hem de psikolojik semptomları artırdığı; bu nedenle tiroid fonksiyonlarının düzenli olarak değerlendirilmesinin ve bütüncül hemşirelik yaklaşımlarının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence of subclinical thyroid disease among postmenopausal women and to examine its relationship with menopausal symptoms and anxiety levels. It was a descriptive, cross-sectional, and correlational study conducted with 440 postmenopausal women who visited the Datça State Hospital Gynecology Outpatient Clinic and agreed to participate. Data were collected online using the Descriptive Information Form, the Menopause Rating Scale (MRS), and the Beck Anxiety Inventory. Subclinical thyroid disease was identified based on participants' thyroid hormone levels. Findings showed that nearly one in five women had subclinical thyroid disease. Women with this condition experienced more severe menopausal symptoms and higher anxiety levels compared to those with normal thyroid function. Analyses also revealed that increases in thyroid-stimulating hormone levels were associated with greater severity of menopausal symptoms and anxiety. Additionally, married women, women with children, non-working women, those who entered menopause at an early age, and those not receiving hormone therapy reported higher levels of symptoms and anxiety.In conclusion, subclinical thyroid dysfunction appears to worsen both physical and psychological symptoms during the postmenopausal period. Regular evaluation of thyroid function and the use of holistic nursing approaches are recommended to support women's well-being in this stage of life.