Hegemonic masculinity in crisis: Unveiling male subjectivity in Cormac McCarthy's The Road, Jojo Moyes's Me Before You, and Mohsin Hamid's Exit West
Egemen erilliğin krizi: Cormac McCarthy'nin The Road, Jojo Moyes'in Me Before You ve Mohsin Hamid'in Exit West eserlerinde eril özne'nin çözülmesi
- Tez No: 974223
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDUL SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eril, Hamid, Mohsin, McCarthy, Cormac, Masculinity, Hamid, Mohsin, McCarthy, Cormac
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Cormac McCarthy'nin The Road (2006), Jojo Moyes'in Me Before You (2012) ve Mohsin Hamid'in Exit West (2017) romanlarında eril kimliğin nasıl temsil edildiğini ve ne şekilde sorunsallaştırıldığını incelemektedir. Çalışma, seçilen romanlarda erilliğin nasıl inşa edildiğini, sorgulandığını ve yeniden tanımlandığını incelemek amacıyla R. W. Connell'in hegemonik erillik kuramını temel almaktadır. The Road romanında baba karakter, hem oğlunu korumak için şiddete başvurur hem de onu besleyip teselli ederek duygusal destek sunar. Bu ikili rol, erkekliğin yalnızca güçle değil, şefkat ve bakım gibi genellikle kadınlarla özdeşleştirilen özelliklerle de tanımlanabileceğini ortaya koyar. Me Before You romanında Will Traynor'un kaza sonrası yaşadığı engellilik, erkek kimliği ve özsaygı algısını sarsar. Bedensel gücünü kaybetmesi, onun“gerçek bir erkek”olmadığını düşünmesine yol açar ve bu durum, hegemonik erkeklik anlayışının kırılganlık temelinde yeniden sorgulanmasını sağlar. Roman, bu kırılganlık halinin hem duygusal mesafeye yol açtığını hem de içsel sorgulama ve duygusal yakınlık için bir alan oluşturduğunu gösterir. Exit West romanında Saeed'in savaş ve göç sürecinde yaşadığı dönüşüm, geleneksel erillik anlayışını yeniden sorgulamasına yol açar. Muhafazakar bir toplumda yetişen Saeed, göç süreci boyunca güçlü ve bağımsız bir kadın olan Nadia ile kurduğu ilişki sayesinde, duygusal açıdan daha açık ve dönüşüme yatkın bir erillik anlayışı geliştirmeye başlar. Bu üç roman aracılığıyla calışma, erkeklerin duygusal duyarlılık ve ahlaki sorgulamayla da tanımlanabileceğini göstererek katı erillik kalıplarını tartışmaya açar ve geleneksel erkeklik anlayışının sınırlayıcı yönlerini ortaya koyar. Bu bağlamda çalışma, erkek kimliğinin 21. yüzyılda tahakküm ya da duygusal ketlenme yerine, bakım, kırılganlık ve etik sorumluluk temelinde yeniden yapılandırılması gerektiğini öne sürer.
Özet (Çeviri)
This thesis explores how masculinity is represented and challenged in three contemporary novels: The Road by Cormac McCarthy (2006), Me Before You by Jojo Moyes (2012), and Exit West by Mohsin Hamid (2017). The study applies R. W. Connell's theory of hegemonic masculinity to examine how masculinity is constructed, contested, and redefined in the selected novels. In The Road, the father character resorts to violence to protect his son, while also nurturing and comforting him with emotional care. This dual role reveals that masculinity can be defined not only by strength but also by qualities such as compassion and caregiving, which are traditionally associated with women. In Me Before You, Will Traynor's disability after his accident challenges his sense of masculinity and self-worth. Losing his physical strength leads him to feel that he is no longer a“real man,”prompting a rethinking of hegemonic masculinity through the lens of vulnerability. In Exit West, Saeed's experience of war and forced migration prompts him to reassess traditional notions of masculinity. Raised in a conservative society, Saeed gradually develops a more emotionally expressive and adaptable form of manhood through his relationship with Nadia, a strong and independent woman he falls in love during their journey. Through the novels, the study challenges rigid male stereotypes by arguing that men can be emotionally responsive and morally reflective to expose the limitations of conventional masculinity. In doing so, the study emphasizes the urgent need to reconceptualise male identity in the twenty-first century through care, vulnerability, and moral responsibility rather than dominance or emotional repression.