Audience behavior and engagement on instagram: A data-driven approach
Instagram'da izleyici davranışı ve etkileşimi: Veri odaklı bir yaklaşım
- Tez No: 974244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞU ÇAĞDAŞ ATİLLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Davranış analitiği, Behavioral analytics
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veri Analitiği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veri Analitiği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Instagram'a odaklanarak sosyal medyada kitle davranışını ve etkileşimini anlamak için veri odaklı bir yaklaşım sunuyor. Kullanıcı anketi yanıtlarını Meta Graph API aracılığıyla toplanan gerçek dünya gönderi performansı verileriyle birleştirerek, araştırma kullanıcıların içerikle nasıl etkileşim kurduğunu ve etkileşimi neyin yönlendirdiğini araştırıyor. İçerik kategorileri, ince ayarlı bir BERT modeli kullanılarak belirlenirken, anket verileri demografik segmentasyon ve davranış kalıbı madenciliğini mümkün kıldı. Beğeniler, görüntülemeler, paylaşımlar ve kaydetmeler gibi gönderi içgörüleri, farklı zaman aralıklarında ve içerik türlerinde analiz edildi. Bulgular, korelasyonları ve tutarsızlıkları ortaya çıkarmak için kendi kendine bildirilen davranışlarla karşılaştırıldı. Bu entegre analiz, kitle tercihlerine ve etkileşim eğilimlerine dayalı içerik stratejilerini optimize etmek için değerli rehberlik sağlar.
Özet (Çeviri)
This study presents a data-driven approach to understanding audience behavior and en- gagement on social media, with a focus on Instagram. By combining user survey responses with real-world post performance data collected via the Meta Graph API, the research ex- plores how users interact with content and what drives engagement. Content categories were identified using a fine-tuned BERT model, while survey data en- abled demographic segmentation and behavior pattern mining. Post insights, such as likes, views, shares, and saves, were analyzed across different time slots and content types. The findings were compared with self-reported behaviors to uncover correlations and discrepan- cies. This integrated analysis provides valuable guidance for optimizing content strategies based on audience preferences and engagement trends.