İklim krizi iletişim kampanyalarının etkisi ve farkındalık yaratma süreçlerine dair örnek olay incelemesi
Case study on the impact of climate crisis communication campaigns and awareness raising processes
- Tez No: 982698
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÜRGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, İklim krizi, İletişim kampanyaları, Sustainability, Climate crisis, Communication campaigns
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Yapı Kredi STEP Programı örneğinde sürdürülebilirlik temalı sosyal medya iletişim kampanyalarının, iklim krizi bağlamında bireysel farkındalık ve katılımı nasıl etkilediğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından örnek olay deseni tercih edilmiş; bağlam temelli, derinlemesine bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini dijital mecralarda yürütülen sürdürülebilirlik odaklı kampanyalar oluştururken, örneklem olarak amaçlı örnekleme yoluyla Yapı Kredi'nin STEP Programı seçilmiştir. Veriler, YouTube, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında kampanyaya ait kamuya açık içerikler üzerinden doküman analizi ve yapılandırılmış gözlem teknikleriyle toplanmıştır. Analiz sürecinde, içerik analizi ve SWOT analizi yöntemlerinden yararlanılarak kampanyanın mesaj stratejileri, hedef kitleyle kurduğu etkileşim biçimleri ve sürdürülebilirlik söylemi çok boyutlu bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Yapı Kredi STEP Programı'nın sürdürülebilirlik odaklı sosyal medya iletişiminde çok katmanlı, stratejik ve dönüştürücü bir model ortaya koyduğu belirlenmiştir. Program, sürdürülebilirlik mesajlarını yalnızca kurumsal bir söylem olarak değil, bireysel davranışlara rehberlik eden bir iletişim stratejisiyle bütünleştirmekte; çözüm odaklı ve motive edici dil kullanımının yanı sıra, görsel temsillerin estetik ve tematik uyumu aracılığıyla çevresel farkındalığın içselleştirilmesine katkı sunmaktadır. Oyunlaştırma, gönüllülük faaliyetleri ve sürdürülebilirlik yönetim sistemleri gibi uygulamalarla, kullanıcı katılımını destekleyen etkileşimli bir yapı kurulmuştur. SWOT analizi doğrultusunda; açık ve bilimsel temelli iletişim dili, dijital çoklu kanal kullanımı ve uluslararası sürdürülebilirlik normlarıyla uyum güçlü yönler olarak öne çıkarken; nicel veri eksikliği, sınırlı geri bildirim mekanizmaları ve dijital içerik yoğunluğu geliştirilmesi gereken alanlar arasında değerlendirilmiştir. Bu kapsamda STEP Programı, sürdürülebilirlik iletişiminin etkili bir örneği olarak hem kurumsal hem toplumsal düzeyde anlamlı katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze how sustainability-themed social media communication campaigns influence individual awareness and engagement in the context of the climate crisis, using the Yapı Kredi STEP Programme as a case. A qualitative case study design was adopted, enabling a context-based, in-depth analysis. While the study population consisted of sustainability-oriented digital campaigns, the STEP Programme was selected through purposive sampling. Data were gathered via document analysis and structured observation of publicly available campaign content on platforms including YouTube, Instagram, and Twitter. The analysis employed thematic content analysis and SWOT methods to evaluate the campaign's messaging strategies, forms of audience interaction, and sustainability discourse from a multidimensional perspective. Findings indicate that the STEP Programme offers a multi-layered, strategic, and transformative model for sustainability communication on social media. It integrates sustainability not merely as corporate rhetoric but as a guiding strategy for individual behavior, fostering environmental awareness through solution-oriented, motivational language and visually coherent, thematic content. Interactive features, such as gamification, volunteering initiatives, and sustainability management systems, enhance user engagement. According to the SWOT analysis, the campaign's strengths include transparent, science-based communication, utilization of multiple digital channels, and alignment with international sustainability standards. Areas for improvement involve limited quantitative data, restricted feedback mechanisms, and high digital content density. Overall, the STEP Programme demonstrates an effective example of sustainability communication, contributing meaningfully to both corporate and societal levels by combining strategic messaging, participatory engagement, and behaviorally oriented communication practices.