The role of Facebook and Instagram on hair transplant service purchase intention: The case of hair transplant market in Turkey
Facebook ve Instagram'ın saç ekimi hizmeti satın almaniyetindeki rolü: Türkiye saç ekimi pazarı örneği
- Tez No: 750127
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Marka Bağlılığı, Marka Bilinirliği, Marka Itibarı, Ağızdan Ağıza Yayılma, Social Media, Brand Commitment, Brand Awareness, Brand Reputation, Word Of Mouth
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
sosyal Sosyal medya platformları, insanların iletişim kurma biçimlerinde devrim yarattı. Saç ekim cerrahları ve hastalar arasında sosyal medyanın ünü son yıllarda artış göstermiştir. Birçok plastik cerrah, sosyal medya platformlarını hastaları çekmek, ellerinde tutmak ve markaları için bir değer yaratmak için bir pazarlama aracı olarak kullanmaktadır. Bu araştırma Türkiye'deki saç ekimi pazarı üzerine yapılmıştır. Türkiye'de saç ekimi işlemlerinde kayda değer bir artış vardır. Özellikle Arap ülkelerinden gelen birçok medikal turist, saç ekimi için Türkiye'yi tıbbi bir hedef lokasyon olarak seçmiştir. Bu çalışma, medikal turistlerin saç ekimi operasyonu için muayenehane seçimi konusunda bilgi almak ve karar vermek için kullandıkları en popüler çevrimiçi platformlardan ikisi Facebook ve Instagram'a odaklanmıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, Facebook ve Instagram'ın saç ekimi hizmetlerinin satın alma eğilimi üzerindeki etkisini incelemek ve anlamaktır. Saç ekimi sektöründe tamamı Türkiye'de bulunan ve faaliyet gösteren üç marka seçilmiştir (Clinicexpert, Smile Hair Clinic & Serkan Aygın Clinic). Hedef kitle, bu üç markanın Facebook ve Instagram'daki Arap takipçileri olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Marka bağlılığı, marka bilinirliği, marka itibarı ve dilden dile yayılma bileşenleri bağımsız değişkenler olarak ele alınırken; satın alma eğilimi bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Mevcut konunun doğası sebebiyle, aydınlatıcı bilgiler elde etmek için nicel araştırma yapılmıştır. Araştırma hedefini gerçekleştirmek ve hipotezleri test etmek için google form kullanılarak çevrimiçi bir anket oluşturulmuştur. Oluşturulan bu anket, söz konusu çevrimiçi platformları kullanan 400 kullanıcıya dağıtılmıştır. 249 kişi ankete yanıt vermiş ve gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır, bu da yanıtlama oranının %62,25 olduğunu göstermektedir. Anket, Facebook ve Instagram üzerinden bahsi geçen üç markanın takipçilerine gönderilmiştir. Hipotezleri test etmek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Veri analizlerinde Statical Package Analysis Sciences (SPSS) yazılımının 27.0 sürümü kullanılmıştır. Nihai bulgular göstermiştir ki, marka bağlılığı, ağızdan ağıza yayılma ve satın alma eğilimi Instagram ve Facebook kullanımından olumlu etkilenmiştir. Bulgular, marka bağlılığı, ağızdan ağıza yayılma, marka itibarı ve saç ekimi hizmeti satın alma eğilimi konuları arasında olumlu bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ancak marka bilinirliği ile ilgili sonuçlar, satın alma eğilimi ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığını göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, saç ekimi cerrahisi pazarında faaliyet gösteren okuyucuların tüketici davranışlarını daha iyi anlamaları ve doğru pazarlama stratejilerini geliştirmeleri için bir kılavuz görevi görebilecek kilit başarı faktörlerinin anlaşılmasına olanak sağlayabilecektir. Bu çalışma ayrıca, saç ekimi cerrahlarının sosyal medyayı güçlü bir pazarlama aracı olarak etkin bir şekilde kullanarak hedef kitleleri üzerindeki etkilerini en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Social media platforms have revolutionized the way human beings communicate. The popularity of social media among hair transplant surgeons and patients has increased in last years. Many plastic surgeons use it as a marketing tool to attract and retain patients and to create a value for their brand as well. This research is conducted on hair transplant market in Turkey. There is a rise of hair transplant procedures in Turkey. Many medical tourists especially from Arab countries chose Turkey as a medical destination for undergoing hair transplants surgery. This study is focused on Facebook and Instagram as online platforms used by medical tourist to get the information and decide the selection of hair transplant clinic to undergo hair transplant surgery. Therefore, the goal of this study is to examine and comprehend the impact of Facebook and Instagram on purchase intention of hair transplant services. Three brands operating in hair transplant industry have been selected which are all located in Istanbul city in Turkey (Clinicexpert, Smile Hair Clinic & Serkan Aygın Clinic). The target population are Arabs followers of the three brands on Facebook and Instagram. In this study, Brand commitment, brand awareness, brand reputation, word of mouth components, were treated as independent variables, contrаriwisе, purchase intention wаs trеаtеd аs dеpеndеnt vаriаblе. Due to the exploratory nature of the current topic, quantitative research was done to obtain insightful information. An online survey using google form was created in order to accomplish the research objective and test the hypotheses. The survey was distributed to 400 users using online platforms. 249 responded and willingly decided to participate in the study from the questionnaires, implying that the response rate was 62.25%. The questionnaire was sent to Arab followers of the three brands via Facebook and Instagram. Multilinear regression analysis was used to test the hypotheses. The Statistical Package Analysis Sciences (SPSS) software version 27.0 was used to analyze the data and verify the hypothesis. The final findings revealed that brand commitment, word-of-mouth, and purchase intention are positively impacted by engagement on Facebook or Instagram. The outcomes demonstrated a positive relationship between dependent variables, brand commitment, word-of-mouth, brand reputation and dependent variable, purchase intention. However, results on brand awareness revealed that it has no significant relationship with purchase intention. The result of this study will allow readers who wish to operate in hair transplant surgery business to better understand consumer's behavior and provide the key success factors which could act as a guideline to develop the right marketing strategies. It can also help hair transplant surgeons maximize their influence on their target audience by using social media effectively as a powerful marketing tool.