Determination of the acetylcholinesterase activity and antioxidant capacity of erica arborea L
Erıca arborea L. bitkisinin asetilkolinesteraz aktivitesinin ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesi
- Tez No: 974269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN YÜCEL YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyokimya, Botanik, Biology, Biochemistry, Botany
- Anahtar Kelimeler: Erica arborea, Asetilkolinesteraz, Antioksidan aktivite, Alzheimer hastalığı, DPPH, FRAP, Nörodejeneratif hastalıklar, Sitotoksisite, Ericaceare, Erica arborea, Acetylcholinesterase, Antioxidant activity, Alzheimer's disease, Cytotoxicity, DPPH, FRAP, Neurodegenerative diseases, Alzheimer disease, Ericaceare
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
Özet
Erica arborea L.,“yabani funda”olarak da bilinen, bir ila yedi metre arasında boylanan her dem yeşil bir çalıdır. Koyu yeşil, iğne şeklinde yaprakları ve çok sayıda beyaz, çan şeklinde çiçeği vardır. Flavonoidler ve fenolik moleküller gibi belirli fitokimyasallar üretebildiği için antioksidan aktivite göstermektedir. Geleneksel tıpta idrar atılımını artırmak ve iltihabı azaltmak için kullanılmıştır. Bu bağlamda, mevcut çalışma bitkinin asetilkolinesteraz inhibitör aktivitesi ve antioksidan kapasitesi araştırılmaktadır. Bu nedenle, bitkinin kurutulmuş toprak üstü kısımlarından etanolik ekstrakt hazırlanmış ve bitkinin bu aktivitelerini belirlemek için FRAP, DPPH, toplam flavonoid içeriği ve toplam fenolik içeriği belirlenmiştir. Aktivite çalışmaları için 50, 100, 150 ve 200 μg/mL konsantrasyonlar test edilmiştir. DPPH serbest radikal süpürücü aktivitesi için IC50 değeri 82.09719 μg/mL olarak belirlenmiştir. 0.1 mg/mL konsantrasyonda, ekstraktın 5.72 μg/mL gallik asit eşdeğeri fenolik bileşik içerdiği tespit edilmiştir. Asetilkolinesteraz inhibitör etkisi Ellman yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve IC50 değeri, 0.5285 ± 0.025 mg/mL olarak hesaplanmıştır. Erica arborea ekstraktının sitotoksik ve antitümör etkileri ayrıca MTT testi kullanılarak birden fazla modelde (L929, HUVEC ve U87M hücreleri) değerlendirilmiştir. Ekstrakt, U87MG hücrelerinin canlılığını seçici olarak başarıyla azaltmış hem L929 hem de HUVEC hücrelerinde çoğalma gözlenmiştir. Seçici özellikleri, nöronal olmayan hücrelere zarar vermemesi ve aktivite deneylerinin sonuçları nedeniyle Erica arborea, hedefli sitotoksisite çalışmaları için uygun bir seçenek, antioksidan ajanların üretimi ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için doğal bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Erica arborea L., also known as“wild heather”, is an evergreen shrub that grows between one and seven meters tall. It has dark green, needle-shaped leaves and numerous white, bell-shaped flowers. It exhibits antioxidant activity, as it can produce certain phytochemicals, such as flavonoids and phenolic molecules. It has been used in traditional medicine to promote urination and reduce inflammation. In this context, the current study investigates the plant's acetylcholinesterase inhibitory activity and antioxidant capacity. For this reason, the ethanolic extract was prepared from the dried aerial parts of the plant, and FRAP, DPPH, total flavonoid content, and total phenolic content were determined to identify these activities of the plant. 50, 100, 150, and 200 μg/mL concentrations were tested for the activity assays. The IC50 value for DPPH free radical scavenging activity was determined to be 82.09719 μg/mL. At 0.1 mg/mL, the extract showed a gallic acid equivalent phenolic content of 5.72 μg/mL. Acetylcholinesterase inhibitory action was determined employing the Ellman method, with IC50 calculated as 0.5285±0.025 mg/mL. The cytotoxic and antitumor effects of Erica arborea extract were also evaluated on multiple models (L929, HUVEC, and U87M cells) using the MTT assay. The extract successfully reduced the viability of U87MG cells through selective cytotoxicity, while proliferative responses were observed in both L929 and HUVEC cells. Due to its selective properties, which show low toxicity to non-neuronal cell types, Erica arborea can be a suitable option for targeted cytotoxicity, an admirable source for the production of antioxidant agents, natural source for the treatment of neurodegenerative diseases such as Alzheimer's disease.