Erişkinlerde anti-tpo antikorunun nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacmi üzerine etkisi
Effect of anti-TPO antibody on neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio and mean platelet volume in adults
  1. Tez No: 974342
  2. Yazar: ÜLKÜHAN YETİMARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİŞAH GÜREL KÖKSAL, DOÇ. DR. YASEMİN EMÜR GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-TPO, İnflamasyon, Nötrofil Lenfosit Oranı, SII, SIRI, Hipotiroidizm, Otoimmün hastalıklar, Tiroid hastalıkları, Tiroidit, Anti-TPO, Inflammation, Neutrophil Lymphocyte Ratio, SII, SIRI, Hypothyroidism, Autoimmune diseases, Thyroid diseases, Thyroiditis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Anti-TPO ile yeni nesil hematolojik inflamatuar biyobelirteçler olan NLO (Nötrofil Lenfosit Oranı), PLO (Platelet Lenfosit Oranı), LMO (Lenfosit Monosit Oranı), MPV, SII (Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi), SIRI (Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi) arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif olarak yürütülen analitik ve kesitsel bir araştırmadır. Çalışmamız Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniğine Ağustos 2023 ile Ağustos 2024 tarihleri arasında başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 310 erişkin hasta ile yapılmıştır. Çalışma için Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu'ndan (BAEK) onay alındı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, TSH, sT4, anti TPO, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, monosit sayısı, platelet sayısı, MPV ve bunlardan elde edilen NLO, PLO, LMO, SII ve SIRI değerleri kaydedildi. Çalışmada bireyler ötiroid ve hipotiroidi olmasına göre iki gruba, anti-TPO pozitifliğine göre iki gruba ve bu grupların birleşimlerine göre 4 ayrı alt gruba ayrılarak gruplar arasında inflamatuar biyobelirteçler açısından farklılık olup olmadığı araştırıldı. İstatistiksel anlamlılık için p<0.05 kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılanlar 18-55 yaş arası erişkin bireyler olup bunların %90,32'si kadınlardan oluşmaktadır. Çalışmada anti-TPO pozitif bireylerde anti-TPO negatif bireylere göre yaş ortalaması ve TSH seviyeleri daha yüksek, sT4 seviyeleri daha düşük bulunmuştur. Çalışmada anti-TPO pozitif ve negatif olgular karşılaştırıldığında NLO, PLO, LMO, MPV, SII ve SIRI düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ötiroid ve hipotiroidi olgu gruplarında anti-TPO pozitifliği ile hematolojik inflamasyon parametreleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde anti-TPO negatif gruba göre anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ötiroid bireylerde, TSH ve sT4 (serbest T4) düzeyleri ile NLO arasında negatif yönlü bir korelasyon izlenmiştir. Öte yandan, hipotiroidi bireylerde TSH ve sT4 ile inflamasyon belirteçleri arasında yapılan korelasyon analizinde anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Anti-TPO negatif ve pozitif olgu gruplarında, tiroid fonksiyon durumu (ötiroid/hipotiroidi) temelinde değerlendirilen inflamasyon parametreleri açısından belirgin bir fark bulunmamıştır. Sonuçlar: Bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda, anti-TPO pozitif ve negatif bireyler karşılaştırıldığında NLO, PLO, LMO, MPV, SII ve SIRI açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ötiroid ve hipotiroidi alt gruplarında da anti-TPO pozitifliği ile bu parametreler arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Ayrıca hem anti-TPO pozitif hem de negatif bireylerde, tiroid fonksiyon durumu (ötiroid ve hipotiroidi) dikkate alındığında inflamasyon parametrelerinde belirgin bir farklılık izlenmemiştir. Bu çalışmanın sonucunda anti-TPO antikor varlığı ve tiroid fonksiyon bozukluklarının sistemik inflamatuar yanıtı yansıtan hematolojik belirteçler üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Konunun aydınlatılması için daha geniş örneklemli, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to reveal the relationship between Anti-TPO and new generation hematological inflammatory biomarkers NLR (Neutrophil Lymphocyte Ratio), PLR (Platelet Lymphocyte Ratio), LMO (Lymphocyte Monocyte Ratio), MPV, SII (Systemic Immune-Inflammation Index), SIRI (Systemic Inflammatory Response Index). Materials and Methods: This study is a single-center, retrospective analytical and cross-sectional study. Our study was conducted with 310 adult patients who applied to the Endocrinology and Metabolism Polyclinic of Giresun Education and Research Hospital between August 2023 and August 2024 and met the inclusion criteria. Approval was obtained from the Scientific Research Ethics Committee (BAEK) of Giresun Education and Research Hospital for the study. Age, gender, TSH, fT4, anti-TPO, neutrophil count, lymphocyte count, monocyte count, platelet count, MPV and NLR, PLR, LMO, SII and SIRI values obtained from these were recorded for all patients. In the study, individuals were divided into two groups according to euthyroid and hypothyroidism, two groups according to anti-TPO positivity and 4 separate subgroups according to the combination of these groups, and it was investigated whether there were differences in terms of inflammatory biomarkers between the groups. P<0.05 was accepted as statistical significance. Results: The participants in the study were adults between the ages of 18-55, and 90.32% of them were women. In the study, the mean age and TSH levels were higher and fT4 levels were lower in anti-TPO positive individuals compared to anti-TPO negative individuals. When anti-TPO positive and negative cases were compared in the study, no statistically significant difference was found between NLR, PLR, LMO, MPV, SII and SIRI levels. When the relationship between anti-TPO positivity and hematological inflammation parameters was evaluated in euthyroid and hypothyroid case groups, no significant difference was observed compared to the anti-TPO negative group. In euthyroid individuals, a negative correlation was observed between TSH and fT4 (free T4) levels and NLR. On the other hand, no significant relationship was found in the correlation analysis between TSH and fT4 and inflammation markers in hypothyroid individuals. No significant difference was found in inflammation parameters evaluated on the basis of thyroid function status (euthyroid/hypothyroid) between anti-TPO negative and positive case groups. Conclusions: According to the findings obtained in thisstudy, when anti-TPO positive and negative individuals were compared, no statistically significant difference was found in terms of NLR, PLR, LMO, MPV, SII and SIRI. No significant relationship was observed between anti-TPO positivity and these parameters in euthyroid and hypothyroid subgroups. Furthermore, no significant difference was observed in inflammation parameters when thyroid function status (euthyroid and hypothyroid) was taken into account in both anti-TPO positive and negative individuals. As a result of this study, no significant effect of anti-TPO antibody presence and thyroid dysfunction on hematological markers reflecting systemic inflammatory response was found. Prospective studies with larger samples are needed to clarify the issue.