Mütevazı liderliğin görev performansı üzerindeki etkisinde işle bütünleşme ve öz yeterliliğin aracılık rolü: Milletvekili danışmanları üzerinde bir araştırma
The mediating role of work engagement and self-efficacy in the effect of humble leadership on task performance: A research on parliamentary advisors
  1. Tez No: 974341
  2. Yazar: AYŞE BESTE BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN KARACA KALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Görev performansı, Öz yeterlilik, İş performansı, İşle bütünleşme, Duty performance, Self-efficacy, Job performance, Work engagement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, algılanan mütevazı liderliğin görev performansı üzerindeki etkisini ve bu etkide işle bütünleşme ve öz yeterliliğin aracılık rolünü incelemektir. Araştırma, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapan milletvekili danışmanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 173 milletvekili danışmanı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak yapılan analiz sonucunda, mütevazı liderliğin görev performansını pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediği görülmüştür. Bunun yanında, mütevazı liderliğin işle bütünleşme ve öz yeterlilik üzerinde de pozitif yönde ve anlamlı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, işle bütünleşme ve öz yeterliliğin görev performansı üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkileri olduğu bulunmuştur. Aracılık analizleri sonucunda, işle bütünleşme ve öz yeterliliğin mütevazı liderlik ile görev performansı arasındaki ilişkide tam aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir. Bu bulgular, algılanan mütevazı liderliğin çalışanların görev performansını artırmada önemli bir rol oynadığını ve bu etkinin işle bütünleşme ve öz yeterlilik aracılığıyla gerçekleştiğini göstermektedir. Araştırma sonuçları, örgütlerde mütevazı liderlik uygulamalarının teşvik edilmesinin, çalışanların işle bütünleşme düzeylerini ve öz yeterlilik algılarını artırarak görev performanslarını yükseltebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of perceived humble leadership on task performance and the mediating role of work engagement and self-efficacy in this relationship. The research was conducted on parliamentary advisors working in the Grand National Assembly of Turkey. The sample of the study consists of 173 parliamentary advisors. A survey method was used as the data collection tool. As a result of the structural equation modeling analysis, it was found that humble leadership has a positive and significant effect on task performance. The results of the research also revealed that humble leadership positively and significantly influences task performance. Additionally, it was determined that humble leadership has positive and significant effects on work engagement and self-efficacy. Moreover, work engagement and self-efficacy were found to have positive and significant effects on task performance. Mediation analyses showed that work engagement and self-efficacy play a full mediating role in the relationship between humble leadership and task performance. These findings demonstrate that humble leadership plays an important role in improving employees' task performance, and this effect occurs through work engagement and self-efficacy. The results of this study indicate that encouraging humble leadership practices in organizations can enhance employees' task performance by increasing their levels of work engagement and perceptions of self-efficacy.