Ön ısıtma işlemi uygulanan anterior kompozit rezinlerin renk stabilitesi: İn-vitro çalışma
Color stability of preheated anterior composite resins: An in vitro study
- Tez No: 974361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YASİN GÖNDER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, ön ısıtma, renk stabilitesi, termal siklus, Composite resin, pre-heating, color stability, thermal cycling
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, polimerizasyon öncesi farklı sıcaklık derecelerinin (+4 °C, +23 °C ve +55 °C) anterior kompozit rezin materyallerin renk stabilitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dört farklı anterior kompozit rezin (Estelite Asteria [Tokuyama], Estelite Sigma Quick [Tokuyama], Filtek Ultimate [3M] ve Enamel Plus HRI [Micerium]) kullanılmıştır. Her materyalden üç farklı sıcaklıkta hazırlanmış 10'ar örnek olmak üzere toplam 120 disk üretilmiştir. Polimerizasyon öncesi ısıtma işlemi sonrasında örnekler termal siklus cihazında 5000 döngü yaşlandırılmış ve ardından 30 gün boyunca kahve solüsyonunda bekletilmiştir. Renk ölçümleri kolorimetre cihazı (PCE Instruments CSM-6) ile başlangıçta (T1), termal siklus sonrası (T2) ve kahvede bekletme sonrasında (T3) yapılmış, renk farkı değerleri (ΔE₀₀) CIEDE2000 formülüne göre hesaplanmıştır. Veriler iki yönlü ANOVA testi ile analiz edilmiştir (p<0.05). Bulgular: Termal siklus sonrası ΔE₀₀ değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde bulunmuştur. Kahvede bekletme sonrasında tüm gruplarda belirgin renk değişimi gözlenmiş, özellikle Enamel Plus HRI ve Filtek Ultimate materyallerinde ΔE₀₀ değerleri klinik kabul sınırını (1.8) aşmıştır. Estelite Asteria en düşük renk değişimi gösteren materyal olmuştur. Ön ısıtma sıcaklığının renk stabilitesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Ön ısıtma işlemi, kompozit rezinlerin akışkanlığını ve uygulama kolaylığını artırabilir; ancak uzun süreli renklenme koşullarında renk stabilitesine anlamlı katkı sağlamamıştır. Renk stabilitesi esas olarak materyalin kimyasal yapısı ve doldurucu morfolojisine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of different pre-polymerization temperatures (+4 °C, +23 °C, and +55 °C) on the color stability of anterior composite resin materials. Methods: Four anterior composite resins (Estelite Asteria [Tokuyama], Estelite Sigma Quick [Tokuyama], Filtek Ultimate [3M], and Enamel Plus HRI [Micerium]) were used. For each material, 10 disc-shaped specimens were prepared at three different temperatures, resulting in a total of 120 samples. Following pre-heating, the specimens were subjected to 5000 thermal cycles for artificial aging and then immersed in a coffee solution for 30 days. Color measurements were performed using a colorimeter (PCE Instruments CSM-6) at baseline (T1), after thermal cycling (T2), and following coffee immersion (T3). Color differences (ΔE₀₀) were calculated according to the CIEDE2000 formula, and data were analyzed using two-way ANOVA (p<0.05). Results: After thermal cycling, the ΔE₀₀ values remained within clinically acceptable limits. Following coffee immersion, a significant discoloration was observed in all groups, particularly in Enamel Plus HRI and Filtek Ultimate, which exceeded the clinical acceptability threshold (ΔE₀₀ = 1.8). Estelite Asteria exhibited the lowest color change among the tested composites. The effect of pre-heating temperature on color stability was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: Preheating may improve the flowability and ease of application of composite resins, but it did not significantly contribute to color stability under long-term coloration conditions. The color stability of composite resins appears to be mainly influenced by their chemical composition and filler morphology.