Eğitim amaçlı göçler bağlamında ailelerin göç nedenleri, yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Reasons for migration of families, problems they experience and solution suggestions in the context of migration for educational purposes
  1. Tez No: 974364
  2. Yazar: HAKAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA POLAT HÜSREVŞAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim yönetimi, Göçler, Education, Educational administration, Migrations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Göç, farklı nedenlerle bir yerden başka bir yere doğru hareketlilik yanı sıra tarihsel bir olgudur. Eğitim göçü de göç olgusu içerisinde büyük bir paya sahiptir. Araştırma, çocuklarının eğitimi için göç eden ailelerin eğitim göçünden beklentileri, eğitim göçü sürecinde yaşadıkları sorunlar ve eğitim göçünün önlenebilmesine dair olası çözüm önerilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmış, araştırmada ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme türlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Karabük İli Yenice İlçesinden çocuklarının eğitim alması amacıyla göç etmiş 15 farklı kişiden oluşturmuştur. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Görüşme yoluyla elde edilen veriler içerik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma verileri, eğitim göçünün nedenleri, sonuçları, eğitim göçünün ailelerin yaşantılarındaki değişime etkisi, eğitim göç süreci deneyimleri ve eğitim göçünün önlenebilmesine dair çözüm önerileri olmak üzere beş tema altında yapılandırılmaıştır. Araştırma sonuçları, ailelerin eğitim göçünü çocuklarının daha iyi alma isteği, yaşadıkları yerdeki okulları yetersiz bulmaları, okul türünün fazla olmaması gibi nedenlerle gerçekleştirdiklerini göstermektedir. Ailelerin çoğunluğu eğitim göçüyle amaçlarına ulaştıklarını, eğitim göçüyle birlikte ikamet yerlerinin tamamıyla değiştiğini, eğitim göçüyle duygusal, ekonomik, sosyo-kültürel sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Eğitim göçünün önlenebilmesi için aileler, politika yapıcılardan öğretmenler için uzun süreli ikamet etme zorunluluğu getirilmesini, okul türlerinin artırılmasını, eğitimin nitelikli hale getirilmesini çözüm olarak önermektedir. Aileler, okul yöneticilerinden okulun fiziki olanaklarının artırılmasını, öğretmenlerden uzun süreli ikamet etmelerini, rekabet edebilmelerini ve okullarına karşı aidiyet duygusu geliştirmelerini sorunun çözümü için önermektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a historical phenomenon, as well as a movement from one place to another for various reasons. Educational migration also plays a significant role in this phenomenon. This research aims to explore the expectations of families migrating for their children's education, the challenges they face during this process, and potential solutions to prevent educational migration. The research utilizes a case study design, a qualitative research method, and utilizes criterion sampling and snowball sampling. The study group consisted of 15 individuals who migrated from the Yenice district of Karabük province to receive education for their children. Data were collected using a semi-structured interview form. The data obtained through the interviews were analyzed using content analysis. The data were structured under five themes: the causes and consequences of educational migration, the impact of educational migration on changes in families' lives, experiences of the educational migration process, and proposed solutions for preventing educational migration. Research results indicate that families migrate for reasons such as wanting to improve their children's education, finding schools in their local area inadequate, and lacking a wide variety of schools. The majority of families stated that they achieved their goals through educational migration, that their place of residence changed completely, and that they experienced emotional, economic, and socio-cultural problems. To prevent educational migration, families recommend policymakers impose long-term residency requirements on teachers, increase the variety of schools, and improve the quality of education. Families recommend school administrators improve the physical facilities of schools, require teachers to stay longer, foster competitiveness, and foster a sense of belonging to their schools.