Çağatayca bir Maktel-i Hüseyin (İnceleme, metin, çeviri, dizin)
A Maktel-i Hüseyin in Chagatai (Analysis,text, translation,index)
- Tez No: 974377
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEHAN DENİZ ABİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağatayca Bir Maktel-i Hüseyin, Maktel-nâme, Kerbelâ, Doğu Türkçesi, A Maktel-i Hüseyin in Chagatai, The story of Hüseyin's murder, Kerbelâ, Eastern Turkish
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Takhar şehrinde bulunmuş ve Doğu Türkçesiyle taş baskı tekniği kullanılarak basılmış manzum mensur karışık Çağatayca bir Maktel-i Hüseyin metni incelenmiştir. Eser 97. sayfadan başlamaktadır. Metnin ilk 96 sayfası yoktur. Elimizdeki eserin son sayfası 348. sayfa numarasıyla bitmektedir. Fakat anlatımın kesintiye uğramadan devam etmesi, kitabın tamamının bu kadar olmadığını düşündürmektedir. Elimizde okunup incelenebilir nitelikte 252 sayfalık bir metin bulunmaktadır. Eserin çeviriyazısı hazırlanıp Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmış dil bilgisi özellikleri tespit edilip incelenmiş metnin gramatikal dizini oluşturulmuştur. Eser tüm yönleriyle yedi bölümde ele alınmıştır: Birinci bölümde, Maktel-i Hüseyinler hakkında genel bilgiler, incelemesi yapılan Çağatayca Maktel-i Hüseyin hakkında bilgiler, eserin bulunduğu coğrafya ve bölgenin Türk nüfusu hakkında genel bilgiler ile metnin yazım özelliklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, metnin ses bilgisi ve yapı bilgisi özellikleri ile sözcük türleri bakımından söz varlığı ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, başta Çağatayca ve Harezm Türkçesi olmak üzere Türkçenin diğer tarihî ve çağdaş kollarıyla karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde, incelenen eser hakkında değerlendirme ve sonuç bilgileri yer almaktadır. Dördüncü bölümde, incelenen eserin çeviriyazı metni yer almıştır. Bu bölümde, eserin özgün metni içinde yer alan bazı Arapça ve Farsça beyitler ile duâlar ve âyetler korunmuştur. Beşinci bölümde, Çağatayca Bir Maktel-i Hüseyin'in Türkiye Türkçesine çevirisi yapılmış olup Arapça ve Farsça olarak alıntılanmış beyit, âyet ve duâların Türkiye Türkçesine çevirisi verilmiştir. Manzum - mensur karışık bölümlerden oluşan eserin çevirisi metne sadık kalınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın altıncı bölümünde incelenen eserin tıpkıbasımı yer almaktadır. Çalışmanın yedinci bölümü olan dizinde, bu çalışmanın dördüncü kısmını teşkil eden metnin gramatikal dizini oluşturulmuştur. Sözcüklerin metin içinde tespit edilen kullanımlardaki anlamları ve sıklık sayıları ile kökenleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; a Chagatai Maktel-i Hüseyin text, which was found in the city of Takhar in the northeast of Afghanistan and written in Eastern Turkish using the lithographic technique, was examined. The work starts on page 97. The first 96 pages of the text are missing. The last page of the work we have ends with page number 348. However, the fact that the narration does not end and continues passionately suggests that this is not the whole book. We have a 252-page text that can be read and examined. The transcription of the work was prepared, its translation into Turkish was made, its grammatical features were determined and examined, and a grammatical index of the text was created. The work was discussed in seven sections in all its aspects: The first section covers general information works about Hüseyin's murder. Information about the Chagatai Hüseyin's murder, which is being studied, general information about the geography and the Turkish population of the region where the work is located, and the spelling features of the text are included. The second section covers the phonetic and structural features of the text and its vocabulary in terms of word types. The obtained data are compared with other historical and contemporary branches of Turkish, especially Chagatai and Khwarezm Turkish. The third section includes evaluation and conclusion information about the work examined. The fourth section includes the transcription text of the examined work. In this section, some Arabic and Persian couplets, prayers and verses in the original text of the work have been preserved. In the fifth section, the translation of the Chagatai Bir Maktel-i Hüseyin into Turkish was made and the translation of the couplets, verses and prayers quoted from Arabic and Persian into Turkish was also given. The translation of the work was carried out in a mixed verse and prose style, remaining faithful to the text. The sixth section of the study includes a facsimile of the work examined. In the index, which is the seven section of the study, the grammatical index of the text, which constitutes the fourth part of this study, was created. The meanings and frequency of the words in their usage in the text are indicated, along with their origins.