Nazal septal perforasyonda resveratrolün yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması: Deneysel bir araştırma
Investigation of the effect of resveratrol on wound healing in nasal septal perforation: An experimental study
  1. Tez No: 974381
  2. Yazar: AYCAN ŞAHİN GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Resveratrol, nanopartikül patch, nazal septal perforasyon, yara iyileşmesi, deneysel çalışma, Resveratrol, nanoparticle patch, nasal septal perforation, wound healing, experimental study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı deneysel nazal septal perforasyon (NSP) oluşturarak, resveratrollü nanopartikül patch, nazal yıkama ile resveratrol uygulanması ve sekonder iyileşme ile takip edilen gruplar arasında resveratrolün septal perforasyonda yara iyileşmesi üzerine etkisinin olup olmadığını karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Toplam 36 sağlıklı Sprague Dawley cinsi sıçan (200-250 gr) çalışmaya dahil edildi. Gruplar randomize bir şekilde 12 sıçandan oluşacak şekilde 3 grup oluşturuldu. Her bir sıçanın nazal septum mukozasına kolumelladan yaklaşık 1 mm uzaklıkta 2 mm çapında dairesel tam kat perforasyon oluşturuldu. Nazal patch grubuna resveratrol yüklü nanopartikül patch yerleştirildi. Nazal yıkama grubunda resveratrol 14 gün boyunca günde 2 kez uygulandı. Kontrol grubunda perforasyon oluşturulduktan sonra herhangi bir işlem yapılmadı. Tüm gruplar 14 gün boyunca takip edildi. 14 gün sonra sıçanlar sakrifiye edildi ve perforasyon alanlarını içerecek şekilde 6*6 mm'lik eksizyonel biyopsi uygulandı. Biyopsi materyalleri iyileşme parametrelerinin değerlendirilmesi amacıyla histopatolojik incelemeye gönderildi. Bulgular: Çalışmamızda septal perforasyonda yara iyileşmesinde; inflamasyon, neovaskülarizasyon, fibrozis-kolajen yoğunluğu, fibroblast proliferasyonu ve ülserasyon parametreleri histopatolojik olarak değerlendirildi. Nazal patch grubu ile kontrol grubu arasında inflamasyon, neovaskülarizasyon, fibrozis-kolajen yoğunluğu ve ülserasyon parametlerinindeğerlendirilmesi sonucundanazal patch grubunda bulgular, istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.005). Nazal yıkama grubu ile kontrol grubu arasında değerlendirilen parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamadı. Nazal patch grubu ile nazal yıkama grubu arasında inflamasyon ve ülserasyonda istatistiksel olaraknazal patch grubunda anlamlı yüksek bulunmuş olup neovaskülarizasyon parametresinde istatistiksel olarak anlamlı olmasa da artış eğilimi gösterdiği görülmüştür. Sonuç: Deneysel nazal septal perforasyon modelinde nazal patch grubunda özellikle neovaskülarizasyon ve fibrozis/kolajen oluşumunun anlamlı yüksek bulunması yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Ancak resveratrolün nazal mukozada yara yeri iyileşmesi üzerine etkinliği için daha çok denek üzerinde daha uzun süre takipli farklı çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to compare and evaluate the effect of resveratrol on wound healing in septal perforation by creating experimental nasal septal perforation (NSP) and comparing groups treated with nanoparticle resveratrol patch, resveratrol administered via nasal irrigation, and secondary healing. Materials and Methods: A total of 36 healthy Sprague Dawley rats (200-250 g) were included in the study. Groups were randomly formed, consisting of 12 rats each. A 2 mm diameter circular full-thickness perforation was created in the nasal septum mucosa of each rat, approximately 1 mm away from the columella. A patch was placed in the nasal patch group. In the nasal wash group, resveratrol was applied twice daily for 14 days. In the control group, no intervention was performed after creating the perforation. All groups were followed for 14 days. After 14 days, the rats were sacrificed, and a 6 × 6 mm excisional biopsy was performed to include the perforation sites. Biopsy materials were sent for histopathological examination to evaluate healing parameters. Findings: In our study, wound healing in septal perforation was histopathologically evaluated in terms of inflammation, neovascularization, fibrosis-collagen density, fibroblast proliferation, and ulceration parameters. In the evaluation of inflammation, neovascularization, fibrosis-collagen density, and ulceration parameters between the nasal patch group and the control group, findings in the nasal patch group were found to be statistically significantly higher (p<0.005). No statistically significant results were found between the nasal irrigation group and the control group in the evaluated parameters. Inflammation and ulceration were statistically significantly higher in the patch group than in the nasal irrigation group, and although not statistically significant, an increase in the neovascularization parameter was observed in the patch group. Conclusion: In the experimental nasal septal perforation model, the significantly higher levels of neovascularization and fibrosis/collagen formation observed in the nasal patch group indicate a positive effect on wound healing. However, further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to assess the efficacy of resveratrol on wound healing in the nasal mucosa.