Batı Trakya Meriç (Evros) Bölgesi Türk Ağzı (Ses ve şekil bilgisi- metinler-söz varlığı)
Western Thrace Meriç (Evros) Region Turkish Dialect (Sound and form information-texts-vocabulary)
- Tez No: 974424
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Meriç/ Evros/ Ağız çalışmaları/ Türk Dili/ Batı Trakya, Meriç/ Evros/ Dialect studies/ Turkish Language/ Western Thrace
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Dilinin tarih boyunca farklı coğrafyalara yerleşmiş Türk asıllılar tarafından kendini koruyarak kullanımı bu alanda incelenmeye değer ağız çalışmalarına yol açmıştır. Meriç (Evros) Bölgesinde daha önce bilinen bir ağız çalışması yapılmaması bizi bu tezi yazmaya yönlendirmiştir. Batı Trakya'nın Gümülcine ve İskeçe Bölgelerinin daha önce çalışılmış olması bu tezde bize yol gösterici olmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda Meriç Ağzının Gümülcine ve İskeçe Ağızları ile benzerlikler ve farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Çalışma; dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; Batı Trakya'nın coğrafi konumu, Meriç (Evros) Bölgesi ile ilgili temel bilgiler, Batı Trakya Tarihi, Batı Trakya Türkleri ve Batı Trakya Bölgesi Üzerine Yapılan Ağız Çalışmaları hakkında bilgiler verilmektedir. Bölge ile ilgili çeşitli çalışmalar incelenerek bu bölümler oluşturulmuştur. Giriş bölümünü ses ve şekil bilgisi takip etmektedir. Bu bölüm metinlerdeki sözcükler incelenerek ses ve gramer yapıları esas alınarak oluşturulmuştur. Daha sonra metinlerin bulunduğu bölüm yer almaktadır. Bu bölüm Meriç Bölgesinde Türklerin yoğun olarak yaşadıkları yerler seçilerek ses kaydı ile elde edilen verilerden hareketle oluşturulmuştur. Sesleri bilgisayar ortamına aktarırken bölge için oluşturduğumuz transkripsiyon harfleri kullanılmıştır. Çalışmanın son bölümünü sözlük oluşturmaktadır. Elde edilen sözcüklerin bölge ağız özelliklerini tamamen koruyarak günümüze kadar gelmiş olmaları ve yörenin kültürel yaşamlarından kesitler sunması adına oldukça önemlidir. Batı Trakya Bölgesinin çalışılmamış olan son parçası olan Meriç (Evros) Bölgesi ile Yunanistan'da bulunan Türk Ağızları üzerine yapılan çalışmalar bu inceleme ile tamamlanmış olacaktır. Batı Trakya Bölgesi Ağız çalışmaları için elde ettiğimiz malzemeler daha sonra yapılacak edebiyat, tarih veya diğer disiplinler için araştırmalarında kaynak olarak kullanılabilecektir. Elde edilen veriler üzerine yapılacak araştırmanın hem Türk Dil Tarihi, hem de diğer disiplinlere kaynak olması adına bilime katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The fact that people of Turkish origin who settled in different geographies throughout history continued to use the Turkish language has led to the emergence of dialect studies worth examining in this field. The fact that no known dialect study has been conducted in the Meriç (Evros) Region before has led us to write this thesis. Previous studies on the Komotini and Xanthi regions of Western Thrace guided us in the preparation of this thesis. In line with the data obtained, it was seen that the Meriç Dialect has similarities and differences with the Komotini and Xanthi Dialects. The study consists of four main sections. The introduction section includes information on the geographical location of Western Thrace, basic information about the Meriç (Evros) Region, the history of Western Thrace, Western Thrace Turks, and Western Thrace Region Dialect Studies. These sections were created by reviewing various studies on the region. The introduction is followed by phonology and morphology. This section was developed by examining the phonology and grammatical structures of the words in the texts. This section was created using data obtained from audio recordings selected from areas with a large Turkish population in the Meriç Region. When transferring the sounds to the computer, we used the transcription letters we created for the region. The final section of the study is the dictionary. It is crucial that the words obtained have survived to the present day, fully preserving the characteristics of the local dialect and presenting slices of the region's cultural life. With this study, the studies on the Turkish dialects in the Meriç (Evros) Region and Greece, which is the last unstudied part of the Western Thrace Region, will be completed. The materials we obtained for the region research can be used as resources for future research in literature, history or other disciplines. We believe that the research to be conducted on the obtained data will contribute to science by serving as a resource for both Turkish Language History and other disciplines.