Çinko içeren cam iyonomer simanların biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi
Determination of bioactive properties of zinc-containing glass ionomer cements
- Tez No: 974449
- Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN PAMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, çinko, biyofilmler, diş demineralizasyonu, Glass ionomer cements, zinc, biofilms, tooth demineralization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışma kapsamında çinko içeren iki cam iyonomer simanın (Caredyne Restore, ChemFil Rock) geleneksel bir cam iyonomer siman (Ketac Molar) kontrolünde iyon salma potansiyeli, antimikrobiyal özelliği ve demineralizasyonu engelleme kabiliyetlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem Materyallerin salım potansiyellerini değerlendirmek için incelenen iyonlar Al³⁺, Zn²⁺ ve K⁺'dur. Bu iyonların asit ve su ortamında salım dinamikleri ICP-MS (İndüktif Eşleşmeli Plazma-Kütle Spektrometresi) ile analiz edilmiştir. Söz konusu iki ortama salınan iyonlardan kaynaklandığı düşünülen antibakteriyel etkinlik; ortam sıvılarının agar kuyucuklarına yerleştirilmesi ile katı materyalin antibakteriyel etkinliği ise direkt kontak yoluyla yine agar kuyucuk difüzyon yöntemi çerçevesinde incelenmiştir. Materyallerin antimikrobiyal etkinliklerini değerlendirmenin bir diğer yolu biyofilm oluşumunu engelleme kapasitesidir. Bu amaçla materyaller üzerinde oral biyofilm reaktöründe biyofilm oluşturulmuştur. Oluşan biyofilmdeki bakteri ve glukan miktarı, turbidimetrik analiz ve glukan-fenol H2S04 yöntemi ile değerlendirilmiştir. Materyallerin demineralizasyonu engelleme kabiliyeti için ise hem mikrobiyal hem de kimyasal yapay çürük modellerinde oluşturulan lezyonlar, SS-OCT (Tarama Kaynaklı Optik Koherens Tomografi ) ile incelenmiştir. Bulgular Al³⁺, Zn²⁺ ve K⁺ salımları açısından materyaller arasında anlamlı fark tespit edilmiştir (p<0,05). Bu çerçevede en fazla çinko salımı gösteren materyal Caredyne Restore'dur (p<0,05). Çinko içeren her iki cam iyonomer de geleneksel cam iyonomere kıyasla daha fazla antibakteriyel etki göstermiştir (p<0,05). Biyofilm inhibisyonu değerlendirildiğinde ise hem bakteri hem de glukan miktarı göz önüne alındığında en fazla biyofilm inhibisyonu sergileyen materyal Caredyne Restore (p<0,05) idi. Bununla birlikte ChemFil Rock yüzeyindeki bakteri miktarı Ketac Molar'ınkinden daha azken (p<0,05), glukan miktarı açısından iki materyal arasında anlamlı bir fark tespit edilemedi (p>0,05). VI Demineralizasyonu engelleme kabiliyeti açısından da Ketac Molar ve ChemFil Rock arasında bir fark tespit edilemezken (p>0,05), Caredyne Restore her iki materyalden de az lezyon derinliği gösterdi (p<0,05). Sonuç Bu çalışmanın sınırları dahilinde test edilen tüm parametrelerde nanopartikül boyutundaki BioUnion™ doldurucu ile çinko katkılanmış olan Caredyne Restore'un diğer materyallere kıyasla daha başarılı sonuçlar sergilediği tespit edildi. Çinko içeren cam iyonomer simanların özellikle yüksek çürük riskli hastalarda geleneksel cam iyonomer simana tercih edilebileceği düşünüldü. Bununla birlikte çinkonun katkılanma şeklinin de materyalin stabilitesi, antidemineralizan ve antimikrobiyal özelliğinde önemi olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
Objective This study aimed to compare the ion release potential, antimicrobial activity, and anti-demineralization capacity of two zinc-containing glass ionomer cements (Caredyne Restore and ChemFil Rock) with a conventional glass ionomer cement (Ketac Molar) as control. Methods To evaluate ion release potential, the ions Al³⁺, Zn²⁺, and K⁺ were analyzed. The dynamics of their release in acidic media and distiled water were assessed using inductively coupled plasma–mass spectrometry (ICP-MS). Antibacterial activity attributed to the released ions in these solutions was evaluated via the agar well diffusion method. In addition, the direct antibacterial effect of the solid materials was tested using the same method through direct contact. Another approach to assess antimicrobial efficacy was evaluating biofilm inhibition. For this purpose, biofilms were formed on the surface of each material in an oral biofilm reactor, bacterial and glucan quantities were analyzed using respectively turbidimetric analysis and the glucan–phenol–H₂SO₄ method,. The anti-demineralization potential of the materials was assessed by imaging the lesions formed in both microbial and chemical artificial caries models using swept-source optical coherence tomography (SS-OCT). Results: Zinc-containing glass ionomer cements demonstrated higher antibacterial and antibiofilm effects compared to Ketac Molar. Among all materials, Caredyne Restore exhibited the the most effective outcomes results in all tests. However, no significant difference was found between ChemFil Rock and Ketac Molar in terms of glucan contents and demineralization. VIII Conclusion: Zinc-containing glass ionomer cements showed superior biological effects compared to conventional formulations. While Caredyne Restore exhibited superior performance across all parameters, ChemFil Rock performed better only in some parameters and was comparable to Ketac Molar in others. These differences may be attributed to the method of zinc ion integration into the material. Zinc-containing glass ionomer cements may serve as a preferable alternative to conventional ones, especially for patients at high risk of dental caries.