The relationship between perceived maternal skills, adults' current coping strategies and perceived stress in a Turkish Population
Türk popülasyonunda, yetişkinlerin çocukluk dönemindeki annelik becerisi algısı, hali hazırdaki baş etme becerileri, ve stres algıları arasındaki ilişki
- Tez No: 974472
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başa çıkma, Gelişim psikolojisi, Klinik psikoloji, Stresle başetme, Çocuk psikolojisi, Coping, Development psychology, Clinical psychology, Coping with stress, Child psychology
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geçmişe yönelik yapılmış olan kantitatif çalışmanın amacı Türk popülasyonunda, yetişkinlerin çocukluk dönemindeki annelik becerisi algısı, hali hazırdaki baş etme becerileri, ve stres algıları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır Bu çalışmada, aynı zamanda, cinsiyet farklılıklarının bu değişkenler üzerindeki etkisi de araştırılmıştır Yöntem: Araştırmaya katılanlar Istanbul ilinde yaşayan bireylerden rastgele seçilmiştir; katılımcılar kadın ve erkekleri içeren 435 yetişkinden oluşmaktadır. Veri toplama,“Google Forms”üzerinden online olarak, Temmuz-Ağustos-Eylül 2019 ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek için“çok değişkenli regresyon analizi”bu çalışma için kullanılmıştır. Kantitatif analiz, çalışma sonuçlarının genellenebilmesi açısından da önemlidir. Bulgular: Annelik sıcaklığı/maternal warmth, bütün etkili başetme becerileri ile positif bir korelasyon içerisinde olduğu görülmüştür. Sonuçlar, bireyin annelik becerisi ile algıladıkları stres düzeyi arasında, beklenilen yönde önemli bir korelasyona sahip olduğunu göstermekte olup, başetme becerileri ile cinsiyet arasında belirgin bir ilişkiye işaret etmektedir. Aynı zamanda, cinsiyet ve positif annelik algısı arasında da önemli bir ilişkinin varlığı söz konusudur. Sonuç: Bu çalışma, Lazarus ve Folkman (1984)'nin“Transactional Stress Teorisi”ve Rohner (1980)'in belirttiği ve desteklediği ebevyn kabul-reddi ile bireyin çocukluk ve yetişkinlik dönemindeki bilişsel, duygusal ve davranışsal fonksiyonları arasındaki kuvvetli ilişkinin Türk popülasyonu için de geçerli olduğunu desteklemiş ve göstermiştir. Bu nedenledir ki bu çalışma, bireylerin yaşamboyu çevresel talepler üzerindeki başetme ve stres algılarında zihinsel temsillerinin öngördüğü arabuluculuk rolünün yatsınamaz olduğunu bize göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the present study is to examine the relationship between adults' perception of childhood experiences with maternal skills, as measured by Parental Acceptance-Rejection Questionnaire (PARQ), their current coping strategies, as measured by Turkish Ways of Coping Inventory (TWCI) and their perceived stress, as measured by the Perceived Stress Scale (PSS). Also, the present study examines the possible gender difference of sample group with regard to their reports of stress in relation to their perception of childhood experiences with maternal skills. Methods: A random sample of male and female adults from an urban district within the city of Istanbul, Turkey completed the PARQ, TWCI, and PSS, and multivariate regression analysis examined the relationship between the variables. Results: Results provided support for the hypotheses. Regarding the first research question, it was hypothesized that perceived parenting skills would be related to coping strategies. As expected, parental warmth was significantly correlated with all of the coping strategies except for acceptance and seeking social support. Second research question was partially supported. Accordingly, among the parenting skills, perceived stress was significantly correlated with parental warmth and parental hostility in expected direction. Results provided partial support for the hypotheses regarding the third research question. Accordingly, significant gender differences were observed on emotion controlling, escape-avoidance, and acceptance. While females scored higher on emotion controlling, males scored higher on escape-avoidance, and acceptance dimensions. Conclusion: The results from this study supported Rohner's (2004) parental acceptance-rejection theory and Lazarus and Folkman's (1984) transactional stress theory. Significant relationship were found between the variables of perceived maternal skills, variables of coping strategies, and perceived stress. The results of this study could be useful for further research studies.