Deneysel mental sinir hasarı oluşturulmuş ratlarda metilkobalamin ve sitikolin tedavisinin sinir dokusu üzerindeki nöroproteksiyonu, sinir rejenerasyonu ve skar oluşumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the neuroprotective effects of methylcobalamin and citicoline treatment on nerve tissue, nerve regeneration, and scar formation in rats with experimentally induced mental nerve damage
- Tez No: 974474
- Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ASIM ARAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mental sinir, Sitikolin, Vitamin B12, Nöroproteksiyon, Rejenerasyon, Mental nerve, Citicoline, Vitamin B12, Neuroprotection, Regeneration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel olarak oluşturulan mental sinir hasarında sitikolin ve metilkobalamin tedavisinin tek başına ve kombine kullanımının nöroprotektif etkileri, sinir rejenerasyonu ve immünohistokimyasal belirteçler üzerine etkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Sprague Dawley ratlarda mental sinir üzerinde travmatik sinir hasarı modeli oluşturulmuştur. Hayvanlar kontrol, hasar ve tedavi gruplarına ayrılmıştır (sitikolin, metilkobalamin ve kombine tedavi). Deneysel gruplar 7. ve 21. günlerde sakrifiye edilerek histolojik (akson sayısı ve çapı), biyokimyasal (AST, ALT, LDH, kreatinin, BUN) ve hematolojik parametreler ile immünohistokimyasal (Caspase-3, MMP-9, BDNF) belirteçler değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasar gruplarında akson sayısı ve çapı anlamlı şekilde azalmışken, kombine tedavi grubunda bu parametreler belirgin artış göstermiştir (p<0.001). Tek ajan tedavilerde düzelme olsa da, kombinasyon tedavisi aksonal rejenerasyonda en güçlü etkiyi sağlamıştır. 7. günde tüm gruplara göre hasar grubunda Caspase-3, MMP-9 ve BDNF düzeyleri yüksektir (p<0.001). Kombine tedavi grubunda hasar grubuna kıyasla Caspase-3 ve MMP-9 düzeylerinde azalma (p<0.01), BDNF'de ise artış gözlenmiştir (p<0.05). 21. günde de benzer şekilde, kombinasyon tedavisi Caspase-3 düzeylerini tüm gruplara göre en düşük (p<0.001) ve aksonal parametreleri en yüksek düzeyde bulunmuştur (p<0.001). Sonuç: Sitikolin ve metilkobalamin, deneysel mental sinir yaralanmasında tek başına uygulandığında dahi histopatolojik hasarı azaltmış, ancak kombinasyon tedavisi (HCM) akson sayısı ve çapında en belirgin artışı sağlamış ve 21. günde en düşük Caspase-3 düzeylerini ortaya koyarak sinerjik nöroprotektif/nörorejeneratif etki göstermiştir. Kombine tedavi, periferik sinir yaralanmalarının tedavisinde tek ajanlara kıyasla daha üstün bir terapötik potansiyel taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aimed to investigate the neuroprotective effects of citicoline and methylcobalamin, administered alone or in combination, on nerve regeneration and immunohistochemical markers in an experimental model of mental nerve injury. Materials and Methods: Mental nerve injury was induced in Sprague Dawley rats. Animals were divided into control, injury, and treatment groups (citicoline, methylcobalamin, and combined therapy). On days 7 and 21, animals were sacrificed, and histological (axon number and diameter), biochemical (AST, ALT, LDH, creatinine, BUN), hematological parameters, and immunohistochemical markers (Caspase-3, MMP-9, BDNF) were evaluated. Results: In the injury groups, axon number and diameter were significantly reduced, whereas all treatment groups showed improvement. Notably, combined therapy demonstrated the most pronounced regenerative effect, with a marked increase in axon number and diameter (p<0.001). On day 7, Caspase-3 and MMP-9 expression increased in the injury group, while BDNF levels were elevated. Combined therapy produced the greatest reduction in Caspase-3 and MMP-9 levels and the highest BDNF increase compared with single-agent groups. On day 21, combined therapy continued to suppress apoptotic activity and maintained the strongest support for regenerative processes, surpassing the effects of citicoline or methylcobalamin alone. Conclusion: Citicoline and methylcobalamin, particularly in combination, exert superior neuroprotective effects following mental nerve injury by enhancing axonal regeneration, strongly suppressing apoptotic pathways, and modulating BDNF. Combined therapy appears to have greater therapeutic potential than single-agent treatments for peripheral nerve injuries.