The effectiveness of music therapy in patients with poststroke aphasia: a systematic review
İnme Sonrası Afazisi Olan Hastalarda Müzik Terapisinin Etkililiği: Sistematik Bir Derleme
  1. Tez No: 974475
  2. Yazar: BERZAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. TRACİ WALKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Afazi, müzik terapisi, inme, sistematik derleme, Aphasia, music therapy, stroke, systematic review
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The Unıversıty Of Sheffıeld
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Arka Plan: Afazi, beynin konuşma ve dilden sorumlu olan tümünün ya da bir kısmının fiziksel hasar veya inme sonucunda zarar görmesiyle ortaya çıkan bir konuşma ve dil bozukluğudur. İnme geçiren kişilerin neredeyse üçte biri afazi yaşamaktadır. Bugüne kadar birçok terapist, beyindeki konuşma bölgelerini uyarmak amacıyla müzik terapisini afazi tedavisinde kullanmıştır. Müzik öğeleri afazi tedavisinde kullanılmaktadır. Amaçlar: Bu çalışma, inme sonrası afazisi olan bireylerde müzik terapisinin etkililiğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Arama terimlerini belirlerken araştırma sorusu dikkate alınmıştır. Belirlenen arama terimleri kullanılarak veri tabanları sistematik olarak taranmıştır. Elektronik veri tabanlarını taramak için 3 ana kavramı (müzik terapisi, afazi ve inme) içeren toplam 18 terim kullanılmıştır. CENTRAL, PsycINFO, CINAHL (Hemşirelik ve İlişkili Sağlık Literatürünün Kümülatif İndeksi) ve MEDLINE veri tabanlarının taranması sonucu 1239 makaleye ulaşılmıştır. Sistematik derlemeye randomize kontrollü çalışmalar dahil edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Bu derlemede elde edilen sonuçlar, müzik terapisinin afazisi olan hastalarda etkili olduğuna dair kanıt sağlamaktadır. Bununla birlikte, çalışmalarda yer alan çalışma sayısının azlığı nedeniyle kalite düşüktür. Bu çalışma, müzik terapisinin afazi hastalarının iletişim becerilerini geliştirmekle kalmayıp düşük ruh halini de iyileştirdiğini göstermektedir. Bu durum, müzik terapisinin afazisi olan bireylere daha iyi bir yaşam kalitesi sağladığını kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Abstract Background: Aphasia is a speech and language disorder that emerges as a result of physical damage or stroke to all or part of the brain responsible for speech and language. Almost one third of people who have a stroke experience aphasia. Until now, many therapists have used music therapy to treat aphasia by stimulating speech areas in the brain. The elements of music are used in aphasia treatment. Aims: This study aims to determine the effectiveness of music therapy in aphasic individuals after stroke. Methods & Procedures: In determining the search terms, the research question has been considered. Databases were scanned systematically using the specified search terms. Eighteen terms including 3 key concepts (music therapy, aphasia and stroke) were used to search electronic databases. 1239 articles were reached by scanning CENTRAL, PsycINFO, CINAHL (the Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature) and MEDLINE databases. Randomized controlled trials (RCTs) were included in the literature review. Result and Conclusion: The results obtained in this review provide evidence that music therapy is effective in patients with aphasia. Nevertheless, because of the small number of studies contained, their quality is low. This study shows that music therapy not only improves the communication skills of aphasia patients, but also improves low mood. This proves that music therapy provides a better quality of life for aphasic individuals .