Özgül öğrenme bozukluğu ile hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanılı çocukların ebeveynlerinin duygu düzenleme güçlüklerinin yaşam doyum seviyelerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the impacts of parents' emotion regulation difficulties on their life satisfaction levels whose children has a diagnosis of specific learning disorder and mild intellectual disability
- Tez No: 974500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgül öğrenme güçlüğü, zihinsel yetersizlik, özel gereksinimli birey, duygu düzenleme güçlüğü, yaşam doyumu, Specific learning disability, intellectual disability, individual with special needs, emotional dysregulation, life satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada; özgül öğrenme bozukluğu ile hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanılı çocukların ebeveynlerinin duygu düzenleme güçlüklerinin yaşam doyum seviyelerine olan etkilerini araştırmak ve karşılaştırmak amaçlanmıştır. Araştırmada özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine kayıtlı, çocuğu özgül öğrenme bozukluğu ve hafif düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış 82 anne ya da baba ile çalışılmıştır. Ebeveynlere Sosyo- Demografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada ölçek puanlarının normal dağılıma uyduğu gözlemlenmiş ve ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü ve alt boyutlarının yaşam doyumu ile arasında doğrusal bir ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Aynı zamanda iki grup ayrımında, duygu düzenleme güçlüğünün yaşam doyumu üzerindeki etkisini test etmek amacıyla regresyon analizine yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların ebeveynlerinde duygu düzenleme güçlüğü ile yaşam doyumu arasında ilişki olmadığı; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik yaşayan çocukların ebeveynlerinde ise duygu düzenleme güçlüğü ile yaşam doyumu arasında orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Diğer yandan özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların ebeveynlerinde duygu düzenleme güçlüğünün yaşam doyumu üzerindeki etkisi olmadığı ancak; hafif düzeyde zihinsel yetersizlik yaşayan çocukların ebeveynlerinde duygu düzenleme güçlüğünün yaşam doyumunu negatif yönde etkilediği de gözlemlenmiştir. Grup ayrımında ise demografik değişkenler ile yapılan karşılaştırmada anlamlı farklılıklar gözlemlenmiş ve raporlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların özel gereksinim alanında literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma ile ebeveynlere yönelik yapılacak olan müdahale programlarına vurgu yapılmaktadır. Çeşitli tanı grupları ve psiko-sosyal değişkenler ile çalışılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate and compare the effects of emotional regulation difficulties of parents of children with specific learning disorder and mild intellectual disability on life satisfaction levels. In the study, 82 mothers or fathers enrolled in a special education and rehabilitation center and whose children were diagnosed with specific learning disorder and mild intellectual disability were studied. Socio- Demographic Information Form, Difficulty in Emotion Regulation Scale-Short Form and Life Satisfaction Scale were applied to the parents. In the study, it was observed that the scale scores conformed to the normal distribution, and the t-test and ANOVA test were used to analyze the variation of the scale scores according to demographic variables. Correlation analysis was conducted to determine whether there is a linear relationship between difficulty in emotion regulation and its sub-dimensions with satisfaction with life. At the same time, regression analysis was used to test the effect of difficulty in emotion regulation on life satisfaction, distinguishing two groups. According to the findings obtained from the study, there was no relationship between emotional dysregulation and life satisfaction in parents of children with specific learning disorder; it was concluded that there was a moderate negative correlation between difficulty in emotion regulation and life satisfaction in parents of children with mild intellectual disability. On the other hand, emotional regulation difficulties of parents of children with specific learning disorder have no effect on life satisfaction; it has also been observed that emotional regulation difficulties in parents of children with mild intellectual disability affect life satisfaction negatively. In group differentiation, significant differences were observed and reported in comparison with demographic variables. It is thought that the findings obtained from the study will contribute to the literature in the field of special needs. The research emphasizes intervention programs for parents. It is recommended to research with various diagnostic groups and psycho-social variables.