Doğum yapan kadınların saygılı annelik bakım algısı ve doğum deneyimleri
The perception of respectful maternity care and birth experiences of women who gave birth
  1. Tez No: 974504
  2. Yazar: AYÇA ERDURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne deneyimi, Obstetrik-hemşirelik, Vajinal doğum, Vajinal doğum-sezaryen sonrası, Maternal experience, Obstetrical-nursing, Vaginal birth, Vaginal birth-after cesarean
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğum yapan kadınların saygılı annelik bakımına ilişkin algılarının doğum deneyimlerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki bu araştırma, Aralık 2023 – Aralık 2024 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülmüştür. Araştırmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 200 postpartum kadın dâhil edilmiştir. Veriler; Birey Tanıtım Formu, Saygılı Annelik Bakım Algısı Ölçeği ve Doğum Memnuniyeti Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar için t-testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların Saygılı Annelik Bakım Algısı Ölçeği toplam puan ortalaması 71,56 ± 7,14, Doğum Memnuniyeti Ölçeği puan ortalaması ise 88,59 ± 11,80 olarak bulunmuştur. Kadınların yaş, eğitim durumu, aile tipi, çalışma durumu, gebeliğin planlı olması, doğum şekli, epizyotomi varlığı ve bebeğin cinsiyetine göre saygılı annelik bakımı algılarında fark vardır (p< 0,05). Yapılan çoklu regresyon analizinde kadınların saygılı annelik bakımı algısını geniş aile tipinde yaşıyor olmalarının negatif, gebeliklerinin planlı olmasının pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca kadınların eğitim durumu, aile tipi, gebelik ve doğum süreci hakkında bilgi alma durumu, doğuma hazırlık sınıflarına katılma durumu ve doğum sonrası sorun yaşama durumuna göre de doğum memnuniyetlerinde fark vardır (p< 0,05). Kadınların gebelik ve doğum süreci hakkında bilgi alma durumu ve doğuma hazırlık sınıflarına katılmalarının, Doğum Memnuniyeti Ölçeği puanı üzerindeki varyansın %13,3'ünü açıkladığı belirlenmiştir (R2=0,133; F=9,995; p<0,001). Ayrıca çalışmada saygılı annelik bakım algısı ile doğum memnuniyeti arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r= 0,464 p<0,001). Sonuç: Doğum yapan kadınların saygılı annelik bakımına ilişkin algılarının yüksek olması, doğum memnuniyetini artırmaktadır. Saygılı annelik bakımı, doğum sürecinin olumlu deneyimlenmesinde kritik rol oynamaktadır. Bu nedenle, hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin bu bakım modelini benimsemeleri, eğitimlerle desteklenmeleri ve bakımda kadın merkezli bir yaklaşım benimsemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effect of women's perception of respectful maternity care on their satisfaction with childbirth. Methods: This descriptive and correlational study was conducted between December 2023 and December 2024 at Dokuz Eylül University's Obstetrics and Gynecology Clinic. A total of 200 postpartum women who met the inclusion criteria and voluntarily agreed to participate were included. Data were collected using the Personal Information Form, Perception of Respectful Maternity Care Scale, and Birth Satisfaction Scale (BSS). Data were analyzed using descriptive statistics, independent samples t-test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, Pearson correlation, and multiple regression analysis. Results: he women's total mean score on the Perception of Respectful Maternity Care Scale was 71.56 ± 7.14, and the mean score on the Birth Satisfaction Scale was 88.59 ± 11.80. There were differences in women's perceptions of respectful maternal care based on their age, education level, family type, employment status, planned pregnancy, delivery type, presence of an episiotomy, and baby's gender (p< 0.05). A multiple regression analysis found that living in an extended family negatively predicted women's perception of respectful maternal care, while having a planned pregnancy positively predicted them. Furthermore, there were differences in birth satisfaction based on women's education level, family type, information about pregnancy and birth, participation in childbirth preparation classes, and postpartum problems (p< 0.05). Women's knowledge of pregnancy and childbirth and their participation in childbirth preparation classes accounted for 13.3% of the variance in the Childbirth Satisfaction Scale score (R2=0.133; F=9.995; p<0.001). Furthermore, a positive, moderate, and statistically significant correlation was found between the perception of respectful maternal care and childbirth satisfaction (r=0.464 p<0.001). Conclusion: A higher perception of respectful maternity care is associated with greater birth satisfaction. Respectful maternity care plays a key role in ensuring a positive childbirth experience. It is recommended that nurses and other healthcare professionals adopt this care model, receive related training, and practice woman-centered care.