Ülkemizde tıp fakültelerindeki biyofizik derslerinde yaptırılan uygulamalarının durumu ve bir uygulama programı önerisi
The current status of practical trainings done in the biophysics courses at medical faculties in Türkiye and a proposed practical training program
- Tez No: 974505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEMAL KAHYA, DOÇ. DR. FUNDA İFAKAT TENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Biyofizik Eğitimi, Uygulamalı Eğitim, Eğitim Programı, Biyofizik, Biophysics Education, Practical Training, Training Program, Biophysics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ülkemizde tıp fakültelerindeki biyofizik derslerinde yapılan uygulamaların mevcut durumunu değerlendirmeyi ve alanı kapsayıcı bir uygulama programı önermeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitim veren 72 tıp fakültesinin biyofizik anabilim dallarında yürütülen uygulamalı eğitimlerin mevcut durumu üniversitelerin çevrim içi ders programlarının içerik analizi ve öğretim üyelerine yönelik yapılandırılmış anket aracılığı ile incelendi. Anket aracılığıyla fakültelerin uygulama içerikleri, altyapı olanakları, öğretim elemanı sayıları ve kullanılan eğitim materyalleri hakkında veriler toplandı. Elde edilen bilgiler doğrultusunda toplanan veriler ihtiyaç analizi yerine kullanılarak ülkemiz genelinde tıp fakültelerinde uygulanabilecek ve klinik becerileri güçlendirecek program geliştirme tasarımına uygun, kapsamlı bir biyofizik uygulama programı geliştirildi. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, altyapı ve öğretim elemanı sayısı bakımından yeterli olan fakültelerde uygulamalı eğitimler geniş kapsamlı ve sistematik olarak gerçekleştirilirken, kaynakları sınırlı fakültelerde bu uygulamaların az sayıda ve kısıtlı olduğu izlenmiştir. Fakültelerin yaklaşık yarısında (%45,8) uygulama eğitimleri verilmemekte olup, uygulama eğitimi yapılan fakültelerde medyan pratik ders saati 10 (IQR:14) olarak saptanmıştır. Ayrıca, analizler akademisyen başına düşen öğrenci sayısı ile uygulama dersi sayısı arasında orta düzeyde, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (Spearman's rho = –0,420; p = 0,021). Sonuçlar: Fakülteler arasında biyofizik uygulamalarının içerik ve kapsam açısından önemli farklılıklar göstermektedir. Türkiye genelinde biyofizik eğitiminde uygulama standartlarının oluşturulması ve tüm fakültelerde eşit düzeyde bir eğitim sağlanması için kapsamlı bir uygulama programı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the current status of the practical trainings conducted in biophysics courses at medical faculties in our country and to propose a comprehensive application program for the field. Methods: The current status of practical training in the biophysics courses of 72 medical faculties across Türkiye and Turkish Republic of Northern Cyprus was examined through content analysis of the curricula released online by the universities and a structured questionnaire for faculty members. Through the questionnaire, data were collected on the content, infrastructure facilities, number of faculty members and the educational materials used. Based on the information obtained, data collected was used in place of a needs analysis to develop a comprehensive biophysics training program that is suitable for implementation in medical schools across the country and designed to strengthen clinical skills. Results: According to the study results, it was observed that in faculties with adequate infrastructure and academic staff, practical trainings were carried out comprehensively and systematically, whilst in faculties with limited resources, these practices were few and limited. Approximately half of the faculties (45.8%) did not perform practical trainings, and median practical training hours were found to be 10 (IQR:14) in the faculties where practical trainings were performed. Furthermore, analyses showed a statistically significant, moderately negative correlation between the number of students per academic and number of practical courses (Spearman's rho = –0.420; p = 0.021). Conclusion: There are significant differences in the content and scope of biophysics applications between faculties. A comprehensive training program is proposed to establish standards of practice in biophysics education throughout our country and to achieve an equal level of education across all faculties.