2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun kullandığı youtube reklamlarının analizi
Analysis of youtube ads used by Recep Tayyip Erdoğan and Kemal Kılıçdaroğlu in the 2023 presidential election
  1. Tez No: 974503
  2. Yazar: BENGÜL ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÖKÇEN ATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Arama, Search
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Siyasal iletişim, siyasal aktörlerin ideolojik amaç ve politikalarını belirli kitlelere dayatma ve gerektiğinde bunları eyleme dönüştürme aracıdır. İktidarı elde etmek isteyen siyasetçiler ve siyasi oluşumlar özellikle seçim dönemlerinde siyasal iletişimin bir parçası olan siyasal reklamcılığı kullanmaktadır. Bu açıdan siyasal reklamcılık olgusu, ideoloji, siyaset ve medya arasındaki ilişki çerçevesinde siyasetçilerin kamuoyu desteği için rekabete başladıkları dönemden itibaren sosyal medya aracılığı ile kampanyaların önemli bir parçası haline gelmiştir. Siyasi adaylar seçmenin oy verme kanaatini etkileyebilmek için ideolojilerini söylem yoluyla ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı, siyasi adayların YouTube sosyal medya kanalındaki siyasal reklamlardan nasıl yararlandıklarını, yapısal unsurlarıyla ilişkili söylem tarzlarının neler olduğunu tespit etmektir. Çalışmada 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı seçimine aday olarak katılan parti liderlerinden Recep Tayyip Erdoğan (AKP) ve Kemal Kılıçdaroğlu (CHP)'nun Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde kullandıkları toplam 10 YouTube paylaşımı eleştirel söylem analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda 2023 Cumhurbaşkanı seçimi adayları Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecinde YouTube sosyal medya kanalındaki siyasi propaganda içerikli reklamlardan yararlandıkları görülmektedir. Çalışmanın sonucunda adayların, söylem tarzlarını ve ideolojilerini halka iletmek ve seçmenin gözünde iyi bir imaj oluşturmak için sosyal medyayı önemli bir siyasal iletişim aracı olarak kullandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Political communication is a tool used by political actors to impose their ideological objectives and policies on specific audiences and, when necessary, to translate these into action. Politicians and political organizations aiming to gain power especially utilize political advertising, which is a key component of political communication, during election periods. In this context, the phenomenon of political advertising has become an essential part of campaigns via social media from the moment politicians begin competing for public support, framed by the relationship between ideology, politics, and media. Political candidates present their ideologies through discourse to influence voters' decision-making. The aim of this study is to identify how political candidates utilize political advertisements on the YouTube social media platform and what their discourse styles, linked to structural elements, entail. The study critically analyzes 10 YouTube posts shared by Recep Tayyip Erdoğan (AKP) and Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), the party leaders running for the Presidential election on May 14, 2023, using the method of critical discourse analysis. The results of the study reveal that, in the context of political communication, the 2023 Presidential election candidates Erdoğan and Kılıçdaroğlu employed YouTube as a significant tool for political communication. Through political propaganda-themed advertisements, they communicated their discourse styles, values, preferences, ideologies, and attitudes to the public to establish a positive image in the eyes of voters.