Temel eğitimin ikinci aşamasında drama yöntemi ile Türkçe öğretimi: Dorothy Heathcote'un
Turkish language teaching in the second part of the primary school throught drama method: Dorothy Heathcotes
  1. Tez No: 97451
  2. Yazar: RUKEN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Sözlü Anlatım Becerileri, Eğitimde Drama, Uzman Rolü Yaklaşımı, Senaryo Tabanlı Öğrenme Kuramı. II, Turkish Language Teaching, Verbal Language skills, Drama in Education, Mantle of The Expert Approach, Scenario Based Learning Theory. rv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma, eğitimde dramada Dorothy Heathcote' un geliştirmiş olduğu“Uzman Rolü Yaklaşımı”nı tanıtmak, Temel eğitim ikinci döneminde, sözlü anlatım becerilerinin geliştirilmesinde“Uzman Rolü Yaklaşımı”nın kullanımına ilişkin kuramsal bir çerçeve çizmek ve işlevsel örnekler vermek amacıyla yapılan tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Çalışmada, Dorothy Heathcote' un, İngiltere' de“Uzman Rolü Yaklaşımı”nı kullanarak, alt sosyo-ekonomik düzeyden 26 çocukla yaptığı 90 dakikalık bir drama dersinin video kasetleri, uygulayıcının ve öğrencilerin kullandıkları sözel dil becerileri açısından analiz edilmiştir. Diğer taraftan,“Uzman Rolü Yaklaşımı”, öğrenme-öğretme kuramları, özellikle de senaryo tabanlı öğrenme kuramı açısından incelenmiştir. Sonuç olarak,“Uzman Rolü Yaklaşımı”temelinde yapılan drama dersinde, uygulayıcının sırasıyla en çok“soru sorma”, daha sonra“bilgi verme”ve“açıklama yapma”etkinliklerini kullandığı sonucu elde edilmiştir. Uygulayıcının, bu sözel dil etkinliklerini büyük oranda, rol içinde gerçekleştirdiği gözlenmiştir. Öğrenciler açısından bakıldığında ise, en çok,“tahmin etme”, etkinliğini kullandıkları daha sonra bunu“soru sorma”,“tartışma”ve“açıklama yapma”etkinliklerinin izlediği sonucuna ulaşılmıştır.Diğer taraftan,“Uzman Rolü Yaklaşımı”nm öğrenme-öğretme kuramları, özellikle de senaryo tabanlı öğrenme kuramı ile“algılama”,“anlama”, ve“bilme”öğeleri açısından benzeşildik gösterdiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study introduces the approach of“mantle of the expert”by Dorothy Heathcote in drama in education. A theoretical framework for developing verbal skills in the second part of primary school based on“mantle of the expert”is suggested. Functional examples are provided. An analysis of the video casettes of 90 min. Drama lesson based on“mantle of the expert”in which Dorothy Heathcote worked with 26 students from low socio-economic status is done in terms of the teacher's and student's verbal skills. On the other hand,“mantle of the expert”is evaluated with respect to the learning and teaching theories, especially the scenario based learning theory. As a result, it is found that, in the drama lesson based on“mantle of the expert”the teacher used mostly“questioning”, and then“giving information”and“making explanations”respectively. It is observed that the teacher performed these verbal activities mostly as a“teacher in role”. However, from the students point of view;“guessing”is used significantly and this is followed by“asking questions”,“discussing”and“making explanation”Our results, on the other hand, suggest that there are similarities between the learning-teaching theory, especially the scenario based learning at the patterns such as“perception”,“learning”,“understanding”and“knowing”. Ill