Öğrenenlerin sonsuz yolculuğu: Dijital araçlarla zenginleştirilmiş yaratıcı yazma uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin yazma becerilerine, kaygılarına ve motivasyonlarına etkisi
The endless journey of learners: The effect of creative writing practices enriched with digital tools on middle school students' writing skills, anxiety and motivation
- Tez No: 974574
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT AYTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Yapay zeka, Yaratıcı yazma, Yazma kaygısı, Social media, Artificial intelligence, Creative writing, Writing anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, dijital araçlarla zenginleştirilmiş yaratıcı yazma atölyesinin ortaokul öğrencilerinin yazma becerisi, yazma motivasyonu ve yazma kaygısı üzerindeki etkilerini çok yönlü biçimde incelemektir. Araştırma, açıklayıcı sıralı karma desen doğrultusunda yapılandırılmıştır. Nicel boyutta deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön test–son test verileri kullanılmış; nitel boyutta ise deney grubunda yer alan öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilen veriler, nicel bulguları destekleyici ve açıklayıcı biçimde değerlendirilmiştir. Çalışma grubu, 2024–2025 eğitim öğretim yılı güz döneminde İstanbul'da bir devlet ortaokulunun 6. sınıf öğrencilerinden seçilen deney (n=27) ve kontrol (n=26) gruplarından oluşmaktadır. Deney grubuna on hafta süresince dijital ve yapay zekâ destekli öğrenme ortamlarının bütünleştirildiği yaratıcı yazma atölyesi uygulanmış; kontrol grubunda ise yalnızca mevcut öğretim programı çerçevesinde yazma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Veriler Karakuş Tayşi ve Taşkın (2018) tarafından geliştirilen Yazma Kaygısı Ölçeği, Deniz ve Demir (2020) tarafından geliştirilen Yazma Motivasyonu Ölçeği ile araştırmacı tarafından yapılandırılan Öykü Değerlendirme Rubriği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre deney grubunun yazma becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler gözlemlenmiştir. Yazma motivasyonu puanlarında anlamlı bir artış, yazma kaygısı puanlarında ise azalma tespit edilmiş, ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Yazma becerisinin alt boyutları olan biçim, yaratıcılık, organizasyon, dil ve anlatım alanlarında da anlamlı gelişmeler elde edilmiştir. Kontrol grubunda bu alanlarda anlamlı bir değişim tespit edilmemiştir. Nitel bulgular, nicel verileri destekleyici nitelikte olup öğrencilerin yazma sürecine yönelik tutumlarında ve yazılı anlatıma yaklaşımlarında olumlu bir dönüşüm yaşandığını, dijital destekli uygulamaların süreci daha motive edici, üretken ve özgürleştirici kıldığını göstermektedir. Ders içi ve ders dışı destekleyici biçimde dijital ortamların sunduğu anlık dönütler ve çoklu ortam destekleri sayesinde öğrencilerin yazmaya yönelik motivasyonları artmış, yazma süreçleri daha üretken ve dinamik bir hâl almıştır. Araştırmanın sonuçları, yazma becerilerinin geliştirilmesinde teknoloji temelli, yaratıcı ve çok katmanlı yazma ortamlarının etkili olduğunu; bu ortamların ayrıca öğrencilerin yazma motivasyonunu artırmaya ve yazma kaygılarını azaltmaya katkı sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the multifaceted effects of a creative writing workshop enriched with digital tools on middle school students' writing skills, writing motivation, and writing anxiety. The research was structured using an explanatory sequential mixed design. In the quantitative dimension, pretest and posttest data applied to the experimental and control groups were used; in the qualitative dimension, data obtained through semi-structured interviews with the students in the experimental group were evaluated in a way that supports and explains the quantitative findings. The study group consisted of experimental (n=27) and control (n=26) groups selected from 6th grade students at a public middle school in Istanbul during the fall semester of the 2024–2025 academic year. The experimental group received a ten-week creative writing workshop integrating digital and artificial intelligence-supported learning environments, while the control group only completed writing activities within the framework of the current curriculum. Data were collected using the Writing Anxiety Scale developed by Karakuş Tayşi and Taşkın (2018), the Writing Motivation Scale developed by Deniz and Demir (2020), and the Story Evaluation Rubric configured by the researcher. According to the research findings, statistically significant improvements were observed in the writing skills of the experimental group. There was a statistically significant increase in writing motivation scores, while a decrease in writing anxiety scores was observed but not statistically significant. Significant improvements were also obtained in the sub-dimensions of writing skills, namely form, creativity, organization, language, and expression. No significant change was detected in these areas in the control group. The qualitative findings support the quantitative data and show that there was a positive transformation in the students' attitudes towards the writing process and their approaches to written expression, and that digitally assisted applications make the process more motivating, productive, and liberating. Thanks to the instant feedback and multimedia supports provided by digital environments in and outside the classroom, students' motivation for writing increased, and their writing processes became more productive and dynamic. The results of the research show that technology-based, creative, and multi-layered writing environments are effective in the development of writing skills; These environments also contribute to increasing students' writing motivation and reducing their writing anxiety.