Artvin ili Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde arazi kullanım farklılığının bazı toprak özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of land use differences on some soil properties in Hopa and Kemalpaşa districts of Artvin province
  1. Tez No: 974598
  2. Yazar: BEYZANUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir ormancılık, Tarım toprakları, Toprak erozyonu, Sustainable forestry, Agricultural soils, Soil erosion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Artvin ili Hopa ve Kemalpaşa ilçesinde Arazi kullanım farklılığının ve yükseltinin toprak özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma alanı Gürcistan sınırına yakın Doğu Karadeniz bölgesi sınırlarında sahil kesimlerinde yer almaktadır. Araştırmada, dört farklı arazi kullanım şekli (orman, çay, tarla ve çayırlık) ve iki yükselti kademesi (0-300m, 300-600m) belirlenmiştir. Toplamda 7 örnekleme alanı olmak üzere 70 örnek noktadan (20 adet orman, 20 adet çay, 20 adet çayırlık ve 10 adet tarla), iki derinlik kademesi (0-5cm, 5-15cm) ve farklı yükseltilerde 140 tane bozulmuş ve bozulmamış silindirdir örnekleri alınmıştır. Araziden alınan toprak örneklerinden tekstür, pH ve EC, organik madde, hacim ağırlığı, iskelet miktarı, dispersiyon oranı ve agregat stabilitesi analizleri yapılmıştır. Belirlenen bu özelliklere göre arazi kullanım şekli ve yükselti kademesi bakımından istatistiksel yöntemlerle farklılıklar ve ilişkiler araştırılmıştır. Orman arazisi olan alanların tarla ve çay alanlarına dönüştürülmesi ile toprak özellikleri tamamen değişmektedir. Araştırma sonucunda orman alanlarında kum miktarı, pH değeri, organik madde, hacim ağırlığı, iskelet miktarı, dispersiyon oranı ve agregat stabilite değerleri diğer arazi kullanım durumlarından yüksek çıkmıştır. Orman alanlarında yükselti arttıkça kum miktarı, organik madde miktarı, agregat stabilite değerleri artarken, pH değeri, hacim ağırlığı ve dispersiyon oranı azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of land use differences and elevation on soil properties were investigated in Hopa and Kemalpaşa districts of Artvin province. The study area is located in the coastal zones of the Eastern Black Sea region, near the Georgian border. In the research, four different land use types (forest, tea, agricultural field, and grassland) and two elevation classes (0–300 m and 300–600 m) were determined. A total of 70 sampling points from 7 different sites (20 forest, 20 tea, 20 grassland, and 10 agricultural field), and two soil depths (0–5 cm and 5–15 cm) were sampled, resulting in a total of 140 disturbed and undisturbed soil core samples at different elevations. From the collected soil samples, analyses were conducted for texture, pH and EC, organic matter, bulk density, coarse fragment content, dispersion ratio, and aggregate stability. These properties were statistically evaluated according to land use types and elevation classes to investigate differences and relationships. The conversion of forest areas into agricultural and tea cultivation areas significantly altered the soil properties. As a result of the study, forest soils exhibited higher values of sand content, pH, organic matter, bulk density, coarse fragment content, dispersion ratio, and aggregate stability compared to other land use types. With increasing elevation in forest areas, sand content, organic matter, and aggregate stability increased, while pH, bulk density, and dispersion ratio decreased.