Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynler ile Tipik gelişim gösteren çocuğa sahip ebeveynlerin algıladıkları stres düzeyleri, psikolojik dayanıklılıkları ve aile yaşam doyumlarının karşılaştırılması
Comparison of perceived stress levels, psychological resilience and family life satisfaction of parents of children with special needs and parents of typically developing children
  1. Tez No: 974600
  2. Yazar: SEVGİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MERVE KALINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-baba çocuk ilişkileri, Distres düzeyi, Psikolojik dayanıklılık, Yaşam doyumu, Özel gereksinimli çocuklar, Distress level, Hardiness on psychological, Life satisfaction, Children with special needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocukların ebeveynleri ile tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerini karşılaştırarak algılanan stres düzeyleri, psikolojik sağlamlıkları ve aile yaşam doyumlarını incelemektir. Çalışma, ebeveynlerin psikososyal özelliklerini karşılaştırmalı biçimde ele alarak, alandaki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Araştırmaya katılımcılarını, 3–12 yaş aralığında çocuğu olan 200 ebeveyn oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Aile Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen bulgular, özel gereksinimli ebeveynlerin stres düzeylerinin daha yüksek, stresle baş etme becerilerinin daha düşük olduğunu; buna karşılık psikolojik sağlamlığın her iki grupta da stresin azalmasında ve aile yaşam doyumunun artmasında önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca özel gereksinimli ebeveynlerde eğitim düzeyinin daha yüksek, evlilik süresinin ise daha uzun olduğu belirlenmiştir. Gelir düzeyinin özel gereksinimli grupta stres üzerinde anlamlı etkisi bulunmuştur. Çalışmanın sınırlılıkları : Araştırma örneklemi Mersin il merkezinde bulunan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine devam eden 3-12 yaş arasındaki otizm spektrum bozukluk ve mental reterdasyon tanılı çocukların ebeveynleri ile tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynleriyle sınırlıdır. Farklı yaş ve tanı gruplarına sahip ebeveynleri de sürece dahil ederek araştırmanın genellenebilirliğini artırmak adına araştırmanın daha fazla katılımcıyla uygulanması önerilebilir. Araştırmaya katılan ebeveynlerin büyük çoğunluğu annelerden oluşmaktaydı. Babaların da katılımını sağlayacak destekleyici uygulamalar geliştirilebilir. Sonuç olarak, özel gereksinimli çocukların bakımı, ebeveynlerin psikolojik sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Özel gereksinimli bireylerin bakımını üstlenen ebeveynlerin yalnızca bireysel değil, ailevi ve toplumsal destek sistemleri çerçevesinde ele alınması gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, stresle başa çıkma becerilerini artıracak psikoeğitim programları, sosyal destek mekanizmaları ve aile içi danışmanlık hizmetlerinin güçlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine perceived stress levels, psychological resilience, and family life satisfaction by comparing parents of children with special needs with those of typically developing children. The study aims to fill the gap in the field by comparatively examining the psychosocial characteristics of parents. Participants in the study consisted of 200 parents of children aged 3–12. Data were collected using a Personal Information Form, the Perceived Stress Scale, the Brief Resilience Scale, and the Family Life Satisfaction Scale. The findings showed that parents with special needs had higher stress levels and lower coping skills. However, psychological resilience played a significant role in reducing stress and increasing family life satisfaction in both groups. Furthermore, parents with special needs were found to have higher levels of education and longer marriage duration. Income level was found to have a significant effect on stress in the special needs group. Study Limitations: The research sample was limited to parents of children diagnosed with autism spectrum disorder and mental retardation between the ages of 3 and 12, attending special education and rehabilitation centers in the Mersin city center, as well as parents of typically developing children. It would be advisable to include parents of different ages and diagnosis groups to increase the generalizability of the study and conduct the study with a larger number of participants. The vast majority of the parents participating in the study were mothers. Supportive practices that would also include fathers could be developed. In conclusion, caring for children with special needs can significantly impact the psychological well-being of parents. It has become clear that parents caring for individuals with special needs should be considered not only individually but also within the framework of their familial and social support systems. In this context, psychoeducation programs, social support mechanisms, and family counseling services that will enhance stress-coping skills are crucial.