Âl-i İmrân sûresinin tahlili ve tarihlendirmesi
Analysis and dating of the surah Al-i Imran
- Tez No: 974624
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Al-i İmran suresi, Nüzul, Siyer-i Nebî, Al-i İmran sura, Nuzul, Siyer-i Nebî
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Kur'an'ın hedeflemiş olduğu evrensel mesajı doğru anlayabilmek için, sûre ve kapsadığı ayetlerin tarihlendirilmesi ve aralarındaki bağlantıları incelemek ve doğru bir şekilde ortaya koymak gerekir. Bunun sonucunda sûre ve ayetlerin hangi olay üzere nazil olduğu ve hitap etmiş olduğu topluluğun nitelikleri de ortaya konulmuş olacaktır. Ancak mevcut Mushaf tertibi bilindiği üzere nüzul sırasını ve kronolojiyi yansıtmamaktadır. Bu faktör ise surelerin ve ayetlerin doğru bir şekilde tarihlendirmeye ve anlamlandırmaya bir engel teşkil etmektedir. Âl-i İmrân Sûresi içermiş olduğu konu zenginliği ve Kur 'an'ın ikinci en uzun sûresi olması hasebiyle büyük bir ehemmiyete sahiptir ve asırlar boyunca araştırma konusu olarak incelenmiştir. Nitekim söz konusu sure başında Hristiyanlardan, daha sonra Yahudilerden bahsederek en sonunda Uhud Gazvesi'ne değinmektedir. Ancak sûrenin içermiş olduğu ayetlerin nüzul sırası hakkında kaynaklar birbirinden farklı görüşler belirtmektedir. Dolayısıyla sûrenin içermiş olduğu ayetlerin tarihlendirmesine dair bir ittifak oluşmamakla beraber bir belirsizlik söz konusudur. Bu da sûre ve ayeti doğru bir şekilde anlamayı ve anlamlandırmayı zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla tezimizin hedefi bu belirsizlikleri belirleyip ve onları inceleyerek, nihai bir açıklığa kavuşturmaktır. Âl-i İmran suresi bu denli detaylı ve derin bir tarihlendirme ve nüzul çalışmasına konu olmamıştır. Dolayısıyla tezimiz kendi alanında özgün bir değere sahip olup, sûre hakkında bu bağlamda ilk çalışmayı teşkil edecektir. Çalışmayı gerçekleştirirken sûre ve ayetlerin nüzul sebebini ortaya koyabilmek için sîre ve hadis kaynaklarına çokça müracaat edilecektir. Bu husus ise araştırmanın kapsamını genişletip, konuyu daha derin bir şekilde ele almamıza yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to fully grasp the universal message of the Qur'an, it is essential to consider the chronological order of its chapters and verses, as well as the interrelations between them. However, the current arrangement of the Qur'an does not follow the order of revelation, which presents a significant challenge for accurate historical and contextual interpretation. Understanding the circumstances under which the verses were revealed and the characteristics of the communities they addressed is vital for a deeper comprehension of the Qur'anic message. Surah Al-i Imran holds great significance due to its rich content and being the second longest chapter in the Qur'an. The surah discusses Christians, Jews, and later references the Battle of Uhud. Despite its importance, there is a lack of consensus among sources regarding the chronological order of its verses. This uncertainty complicates the interpretation of the surah as a coherent whole and limits our understanding of its true message and context. This thesis aims to conduct the first comprehensive and original study focused specifically on the chronological and contextual analysis of Surah Al-i Imran. The research will rely extensively on Qur'anic and hadith sources to determine the reasons for the revelation of each verse. By doing so, the study seeks to resolve existing ambiguities and contribute to a clearer understanding of the surah's structure, message, and historical background.