Yarık damak hastalarında cerrahi sonrası yara iyileşmesi ve endotelyal nitrik oksit sentaz genetik polimorfizmleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Association between post–surgery wound healing and endothelial nitric oxide synthase genetic polymorphisms in patients with cleft palate disorder
- Tez No: 974628
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ÖNDER BABAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Plastic and Reconstructive Surgery, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-plastik, Endotelyal nitrik oksit sentetaz, Farmakogenetik, Farmakoloji, Farmakoloji-klinik, Nitrik oksit sentazlar, Polimorfizm, Polimorfizm-genetik, Yara iyileşmesi, Yarık damak, Surgery-plastic, Pharmacogenetics, Pharmacology, Pharmacology-clinical, Nitric oxide synthases, Polymorphism, Polymorphism-genetic, Wound healing, Cleft palate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yarık damak, genellikle yenidoğan ya da bebeklik (infant) döneminde tanı alan konjenital bir kraniyofasiyal malformasyondur. Türk toplumu için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir çalışmada yarık damak ve/veya dudak nedeniyle tedavi edilen 1229 hastanın %45'inde dudak ve damak yarığı, %35,6'sında ise izole damak yarığı olduğu tespit edilmiştir. Yarık damak ve/veya yarık dudak anomalilerinin tek tedavisi cerrahi olup palatoplasti uygulanır. İdeal olarak 6–9 ay arasında palatoplastinin yapılması, bu sürenin 18 ayı geçmemesi önerilir. Cerrahiden sonra damakta ilgili segmentlerin çıkarıldığı bölgelerde bilateral yara iyileşmeye bırakılır. Kapanmaya bırakılan yara klinik pratikte ortalama 1-4 haftada iyileşirken bu süre hastadan hastaya değişebilir. Yara iyileşmesini etkileyen çevresel faktörler bulunduğu gibi genetik faktörler de bulunur. Endotelyal nitrik oksit sentaz (eNOS) yapısal (konstitütif) nitrik oksit üretiminden sorumlu temel enzimlerden biridir. Nitrik oksit (NO), damar endoteli aracılığıyla organlara kan akışının devamlılığını ve yeni damar oluşumunu sağlar. eNOS proteinini kodlayan Nos3 geni silinen farelerde yapılan bir çalışmada, yara kapanma zamanının uzadığı, yeni damar oluşumunun bu genin bulunduğu yabanıl tip farelere göre anlamlı ölçüde geciktiği gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk toplumunda palatoplasti sonrası yara iyileşmesi sürecinde NOS3 geninin T(-786)C (rs2070744), 4b/a (intron 4 üzerinde 27bç-VNTR), ve ekzon 7'de G894T (Glu298Asp, rs1799983) polimorfizmlerinin etkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya yarık damak anomalisi bulunan 112 hasta dahil edildi. Yara kapanması“normal”sürede (1-4 haftada) gerçekleşen 91 hasta Grup I, yara kapanmasında gecikme (> 4 hafta) olan 21 hasta Grup II olarak değerlendirildi. Genotipleme, polimeraz zincir tepkimesi (PCR) ve restriksiyon analizi yöntemi kullanılarak yapıldı. Grup I ve Grup II arasında NOS3 T(-786)C ve 27-bç VNTR 4b/a genetik polimorfizmleri için alel ve genotip sıklıklarının dağılımlarında anlamlı farklılık saptandı, NOS3 G894T genetik polimorfizmi için ise, genotip ve alel sıklıklarının dağılımları gruplar arasında benzerdi. Sonuçlarımız, eNOS (NOS3) genetik polimorfizmlerinin palatoplasti sonrasında yara iyileşme sürecinin izleminde kullanılabilecek belirteçler olabileceğini ve ileri çalışmalarla desteklenirse eNOS'un olası bir tedavi hedefi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cleft palate is a congenital craniofacial malformation that is usually diagnosed in the neonatal or infantile period. In a study conducted at Hacettepe University Faculty of Medicine for the Turkish population, it was determined that out of 1229 patients treated, 45% had both cleft lip and palate, and 35.6% had isolated cleft palate. The only treatment for cleft palate and/or cleft lip anomalies is surgery and palatoplasty is applied. It is recommended that palatoplasty should ideally be performed between 6 and 9 months and this period should not exceed 18 months. After surgery, bilateral wounds in the areas where the relevant segments of the palate are removed and left to heal. The wound left to close heals in up to four weeks in clinical practice, and this time varies among patients. Endothelial nitric oxide synthase (eNOS) is one main enzyme responsible for constitutive nitric oxide production. NO ensures the continuity of blood flow to the organs through the vascular endothelium and through angiogenesis. In a study conducted on Nos3 knock-out mice, it was shown that wound closure time was prolonged, and new vessel formation was significantly delayed as compared to Nos3 wild-type mice. The aim of this study was to investigate the effects of T(-786)C (rs2070744), 4b/a (27bp-VNTR), and G894T (Glu298Asp, rs1799983) polymorphisms of the NOS3 gene on wound healing after palatoplasty in the Turkish population. Patients (n=112) with cleft palate anomaly were included in the study. 91 patients whose wound closure occurred in a“normal”time (between 1-4 weeks) were evaluated as Group I, and 21 patients with delayed wound closure (>4 weeks) were considered as Group II. Genotyping was performed using polymerase chain reaction (PCR) and restriction analysis. There were significant differences in the distribution of genotype and allele frequencies for NOS3 T(-786)C and 27-bp VNTR 4b/a genetic polymorphisms between Group I and Group II, while the distribution of those for NOS3 G894T genetic polymorphism was similar between the groups. Our results suggest that eNOS (NOS3) genetic polymorphisms may be useful as markers in monitoring the wound healing process after palatoplasty and that eNOS might be a possible drug target if the resuts would be supported by further research.