Yöneticilerin lojistik inovasyon yeteneklerinin yeşil dağıtım faaliyetlerine etkisi: İskenderun lojistik işletmeleri örneği
The impact of managers' logistics innovation capabilities on green distribution activities: The case of logistics businesses in İskenderun
  1. Tez No: 974643
  2. Yazar: ÖZGECAN BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE VASFİYE KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Değer inovasyonu, Hizmet inovasyon davranışı, Sosyal inovasyon, Yeşil lojistik, Çevresel sürdürülebilirlik, Value innovation, Service innovation behavior, Social innovation, Green logistic, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, yöneticilerin lojistik inovasyon yeteneklerinin yeşil dağıtım faaliyetleri üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Lojistik sektörünün çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik bir role sahip olduğu göz önünde bulundurularak, araştırma kapsamında İskenderun bölgesindeki lojistik işletmelerine odaklanılmıştır. Yöneticilerin yenilikçi yaklaşımlarının, lojistik süreçlerde çevre dostu stratejilerin benimsenmesini ve uygulanmasını nasıl etkilediği incelenmiştir. Lojistik inovasyon yeteneklerinin, işletmelerin çevresel hedeflerine ulaşmalarında ve rekabet avantajı elde etmelerinde merkezi bir rol oynadığı vurgulanmıştır. Yöneticilerin inovatif fikirlerin geliştirilmesi ve bu fikirlerin lojistik süreçlere entegrasyonu konusundaki kapasitelerinin, işletme performansı ve çevresel sürdürülebilirlik üzerinde doğrudan etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, müşteri taleplerine uygun yeşil dağıtım çözümlerinin oluşturulmasında yöneticilerin yenilikçi liderlik anlayışının önemine dikkat çekilmiştir. Araştırma sonuçları, lojistik inovasyon yeteneklerinin artırılmasının hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştırdığına işaret etmektedir. Bu kapsamda, yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi, çalışanların çevresel farkındalığının artırılması ve yeşil lojistik stratejilerinin işletme kültürüne entegre edilmesi gerektiği önerilmektedir. Sonuç olarak, lojistik inovasyonun etkili bir şekilde yönetilmesi ile işletmelerin uzun vadeli başarısının desteklenebileceği ve çevresel sorumluluklarının yerine getirilebileceği öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of managers' logistics innovation capabilities on green distribution activities. Considering the critical role of the logistics sector in environmental sustainability, the research focuses on logistics businesses in the İskenderun region. The study examines how managers' innovative approaches influence the adoption and implementation of environmentally friendly strategies in logistics processes. It was emphasized that logistics innovation capabilities play a central role in helping businesses achieve their environmental goals and gain a competitive advantage. The capacity of managers to develop innovative ideas and integrate them into logistics processes was found to have a direct impact on business performance and environmental sustainability. Additionally, the importance of managers' innovative leadership in creating green distribution solutions that meet customer demands was highlighted. The research findings indicate that enhancing logistics innovation capabilities facilitates achieving both environmental and economic sustainability goals. In this context, the adoption of innovative technologies, increasing employees' environmental awareness, and integrating green logistics strategies into corporate culture are recommended. In conclusion, it is suggested that effective management of logistics innovation can support the long-term success of businesses and fulfill their environmental responsibilities.